Festival “Ekoslavija”: Ekologija i antifašizam kao neodvojivi spoj borbe za bolje društvo

Festival “Ekoslavija”: Ekologija i antifašizam kao neodvojivi spoj borbe za bolje društvo

Objavio: Magločistač

16.08.2022

Kategorija: Kultura , Subotica

“Ekoslavija” je mesto gde se godišnje jednom u Subotici sastaju ekologija i antifašizam, pank-rok, rege, alternativna rok muzika, koju donose zanimljivi i društveno angažovani bendovi iz Srbije i Hrvatske. Mesto zabave, edukacije i dobrog društva.

Treći po redu, festival “Ekoslavija“, biće održan u petak i u subotu, 9. i 10. septembra, na novoj lokaciji, u klubu “Mladost” u Subotici, gde će se održavati i muzički deo programa, dok će propratni program biti organizovan u Art bioskopu “Lifka”.

Boris Telečki, foto: NJ/Magločistač

„Ideja se izrodila za vreme epidemije korona virusa kada je nas nekoliko, grupu entuzijasta, motivisala ta situacija da se udružimo i solidarišemo sa slabijima, pa smo pomagali, imali mnoge solidarne akcije. U to vreme smo se okupljali u parku Mini Jugoslavije i stvorili neku malu zajednicu, a kroz razgovor su nas ove teme podstakle da napravimo jedan koncept koji je nesvakidašnji – festival ‘Ekoslaviju’“, kaže za Magločistač jedan od organizatora Boris Telečki.

Antifašizam se bori protiv nejednakosti, za jednakost i protiv bilo kakve diskriminacije, izrabljivanja, eksploatacije ili pravljenja razlike među ljudima, a zaštita životne sredine podrazumeva isto to, ali prema prirodi, objašnjava spajanje ova dva koncepta Telečki.

Promocija biciklizma, foto: Ekoslavija

„U toj tački smo spojili ove dve veoma važne teme. Jer antifašizam čini branu i štiti nas od bilo kakvih pravljenja razlika i diskriminacije u najširem mogućem smislu prema društvu, ali i prema prirodi. Zaštita životne sredine može da se kaže da je svojevrsni antifašizam prema prirodi“, kaže Telečki.

Koncept festivala je da promoviše ekološke principe koji imaju pozitivan uticaj na životnu sredinu, zdravlje ljudi i antifašizam kao univerzalnu humanističku vrednost i temelj društva zasnovanog na jednakosti, bratstvu i solidarnosti.

Od vožnje biciklima preko eko tribine do koncerata

I ove godine će biti održana biciklistička vožnja u petak, 9. septembra, koja promoviše manju potrošnju, kretanje, i zdravlje. Vožnja počinje u 14 časova.

Organizatori festivala će pokrenuti inicijativu prikupljanja potpisa od lokalnih biciklista sa zahtevom prema Gradskoj upravi da se sledeće godine obezbede određena budžetska sredstva za subvencionisanu kupovinu bicikala za građane.

„To je urađeno i u Novom Sadu i u Nišu, Somboru. Mislimo da za to ima prostora i u Subotici“, smatra Telečki.

Dodaje da će posle festivala sve do novembra biti organizovane nove akcije prikupljanja potpisa.

Istog dana u 16.30 časova biće održana ekološka tribina na kojoj će biti reči o posledicama tzv. zelenog kapitalizma na zemlje u razvoju.

Foto: Ekoslavija

„Sve nas ’bombarduju’ time kako je potrebno preći na održive izvore energije. Želimo da nametnemo tu temu i da razgovaramo o njoj, jer bi to trebalo da ide mnogo pravednije kada su u pitanju siromašne zemlje“, kaže Telečki.

Neka od pitanja o kojima će se raspravljati na tribini biće: kako treba da izgleda pravedna globalna tranzicija na nekarbonske izvore energije; šta danas i prethodnih decenija rade velike korporacije čija su delatnost, između ostalog, obnovljivi izvori energije širom takozvanog razvijajućeg ili trećeg sveta; zašto nam se litijum predstavlja kao izvor energije, umesto kao način da se ona skladisti i zasto je ovaj mineral jako važan svakoj državi koja ga ima i zašto je opasno imati nalazišta ovog minerala.

Učesnici su biolog, istraživač saradnik Inovacionog centra tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu Luka Rubinjoni, lokalni aktivista i koordinator za energetiku Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) iz Subotice Zvezdan Kalmar, aktivistkinja iz Udruženja „Zaštitimo Jadar“ iz Loznice Marija Alimpić i antropolog životne sredine i istraživač na Univerzitetu u Tuluzu Pablo Domingez.

Osmatračnica, foto: Ekoslavija

U okviru muzičkog dela programa, u petak, 9. septembra, nastupaju „Tri kapljice“ iz Novog Sada u 20 časova, „Smrt razuma“ u 21 čas, „Otvoreni prelom“ iz Sente u 22 časa, „Krah“ iz Beograda u 23 časa, dok „Fiskalni račun“ iz Bečeja nastupa u ponoć.

Od volonterske akcije preko podkasta do koncerata

U subotu, 10. septembra, u 11 časova, biće organizovana volonterska akcija čišćenja spomenika Narodnooslobodilačke borbe „Žubor života“ na Paliću.

Bojana Bulatović Bo, foto: Ekoslavija

Zatim, u 16.30 časova posetioce očekuje projekcija dokumentarnog filma o antikolonijalnoj borbi naroda Afrike Concerning Violence i razgovor nakon toga.

Specijal „Osmatračnica“, vlog i podkast, i „Kad mi dođemo na vlast“, zajednička emisija sa temom „Životna sredina narodu“ predviđena je u 18 časova.

Posle toga, festival zatvaraju bendovi „Ništa Mars“ iz Subotice u 20 časova, „Mind Sold Out“ iz Subotice u 21 čas, „Revirgin“ iz Čakoveca iz Hrvatske u 22 časa, Bojana Bulatović Bo iz Beograda u 23 časova i „Hornsman Coyote“ iz Beograda sa poslednjim nastupom u ponoć.

Tri kapljice, foto: Ekoslavija

Karte će se prodavati na samom ulazu po ceni od 600 dinara po danu.

Festival “Ekoslavija” je od Grada dobio sredstva u ukupnom iznosu od oko 155.000 dinara, a drugu polovinu su finansijski pomogli prijatelji festivala, kao i građani tokom donatorske večeri za festival, koja je održana u klubu “Mladost”, u okviru predfestivalskog muzičkog „zagrevanja“.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.