EDUKATIVNI NASTUP DRAME NA SRPSKOM NA ZAVRŠETKU SEZONE: POUKE IZ „MLADOSTI“

EDUKATIVNI NASTUP DRAME NA SRPSKOM NA ZAVRŠETKU SEZONE: POUKE IZ „MLADOSTI“

Foto: youtube (print screen)

21.06.2015

Kategorija: Kultura

Naša sugestija je da Drama na srpskom s ovim poučnim performansom za početak krene na turneju u Gradsku kuću, „Banovinu“ i Ministarstvo kulture kako bi odgovorne upoznala s procesom proizvodnje u kom su glumcima radnička odela najčešća garderoba

Minja Peković najbolja je glumica Drame na srpskom subotičkog Narodnog pozorišta za sezonu 2014/15. Do ovog priznanja ona je stigla na osnovu glasova publike i žirija, a proglašenje je usledilo na sinoćnoj završnoj večeri sezone Drame na srpskom na sceni „Jadran“. Kada je reč o glumcima, najbolji je, na osnovu glasova publike, protekle sezone bio Marko Makivić, dok je po oceni žirija isto priznanje dobio Milan Vejnović.

Ovako bi, ukratko, glasio agencijski lid kojim se počinje vest sa nekog događaja. Međutim, ono što je prethodilo ovom svečanom činu ima mnogo dublju poruku, koja ne bi smela ostati zakopana tek kao uspomena prisutnih na jedno „lepo junsko veče“.

Proglašenju glumice i glumca sezone, naime, prethodio je vrlo edukativni muzičko-scenski nastup Drame na srpskom u režiji Vladimira Grbića, koji je u lucićevskom maniru publici (posebno nekima iz prvih redova) audio-vizualno dočarao svakodnevicu ovog ansambla. „Dodavanjem teza“ u „Maljčikima“, poput onih u refrenu „Plamene zore bude me iz sna, idem na probu – pravac fabrika“, glumci su jasno i glasno onima koji svakodnevno na radno mesto odlaze u svoju kancelariju poručili da njihove kolege iz drugih gradova imaju scenu, postavljajući odmah pitanja „a šta imam ja“? Uz slikovitu modifikaciju i drugih grupa glumci su otvoreno prozvali merodavne „strukture“, od lokalne samouprave i njihovih „šarenih marketinsških zidova srama“ do neimenovanog Ivana Tasovca, koji se s ponosom seća da je za mandata dao jednu izjavu!

I šta nakon ove – kako se na početku obeležavanja kraja sezone zvala – „gala večeri“?
Naša sugestija je da Drama na srpskom s ovim poučnim performansom za početak krene na turneju u Gradsku kuću, „Banovinu“ i Ministarstvo kulture kako bi odgovorne upoznala s procesom proizvodnje u kom su glumcima radnička odela najčešća garderaoba. Ako, jadni, ni za to nemaju novca, onda, recimo, neka pozovu gradonačelnika (i njegove prethodnike), odbornike, poslanike i ministre u šivaone „Mladosti“, gde već sedam godina glumci svakodnevno kroje repertoar s kojim će uveseljavati u bogatstvo zadriglu političku klasu. Ko zna: možda se gostima kreativni ambijent toliko dopadne da će sami zatražiti od glumaca da u nastavku karijere zamene uloge.

Zlatko Romić

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.