Dejan Vujinović: „Etnofest“ je festival koji jedan deo sveta dovodi u Suboticu

Dejan Vujinović: „Etnofest“ je festival koji jedan deo sveta dovodi u Suboticu

Dejan Vujinović, foto: NJ/Magločistač

16.06.2023

Kategorija: Kultura , Subotica

„Etnofest“ je jedini festival koji u Suboticu dovodi najzanimljivije i najneobičnije zvuke iz različitih, pa i egzotičnih zemalja sveta. Ljubitelji dobre i raznovrsne muzike imaju jedinstvenu priliku da uživaju u zvucima koji su pre svega drugačiji od onoga što smo navikli da slušamo. Ovaj festival je poseban po negovanju interkulturalnosti, po prožimanju različitih kultura, što i ove godine možemo da vidimo, čujemo, osetimo i doživimo kroz četiri festivalska dana, od 22. do 25. juna, na Velikoj terasi na Paliću.

Većina Subotičana, pa i onih koji su redovni posetici „Etnofesta“ nikada nisu čuli za većinu muzičkih imena koji nastupaju na ovom festivalu, ali kada se oni pojave na bini i kada čujete uzbudljive i neobične zvuke koji „opijaju“ i „ulaze u uši“, onda sasvim sigurno znate da će njihovi nastupi ostati zapamćeni za sva vremena.

Nešto drugo i drugačije…

„Etnofest“ ove godine slavi svoje 20. izdanje, a koliko je izazovno organizovati jedan ovakav zahtevan program koji svakako doprinosi bogatijoj savremenoj kulturnoj sceni, za Magločistač govori direktor festivala, Dejan Vujinović, koji je istakao da će publika pre svega iskusiti nešto drugo i drugačije.

„Mislim da publika u Subotici ima razumevanja za drugačije i to pokazuje godinama posećujući naš festival. Posetioci će i ove godine iskusiti nešto novo i otići kući bogatiji novim iskustvom. Uvek se setim reči mog drugara, tonca na festivalu već 20 godina, koji je profesionalni muzičar i koji je rekao: ‘Deki, ja svake godine dolazim na tvoj festival kao profesionalni muzičar ne znajući nijedno ime koje ti dovodiš, ali svaki put čujem dobru muziku i dobar bend’“, naveo je.

Prema njegovim rečima, reč je o takozvanim patuljastim muzičkim žanrovima, nekim malim mikro svetovima u oblasti muzike i stvaralaštva, koji su negde van granica zemlje i imaju veoma dobru vidljivost i pokrivenost kroz medije, umetnici koji putuju, bilo da su iz Afrike, iz centralne Amerike, Skandinavije ili sa Balkana, jako su dobro logistički organizovani, te imaju uspešno uvezane turneje kroz čitav svet.

„I onda se mi tu uključujemo kao jedan mali festival koji pokušava da ugrabi jedan deo tog sveta i da ga dovede kod nas i da taj svet prikaže ovde našim sugrađanima koji nemaju baš mnogo šanse u našem okruženju da čuju neki dobar afrički bend ili neki bend sa Sicilije koji dolazi ove godine na festival, ili da čuje šta se dešava na savremenoj austrijskoj svetskoj sceni, a ponekada i sa domaćim umetnicima, šta se sve radi kod nas u muzici trenutno, ono što mi ne možemo da čujemo putem masovnih medija“, objasnio je Vujinović.

Smatra da „Etnofest“ nastoji da kroz interkulturalnost koja predstavlja prožimanje, razume gde je njihovo mesto u puzli ogromne mape svetske kulture i da je to jedan proces koji traje već 20 godina.

„Kroz taj proces je učio i ceo tim koji stoji iza festivala i ja koji sam od početka do kraja zadužen za kreiranje programa festivala uz sugestije članova tima koji uvek imaju dobre predloge i ideje. I ja sam prošao kroz taj proces i naučio mnogo, ponajviše putujući, obilazeći druge festivale iz različitih krajeva sveta, kroz kontakte sa mnogim agencijama, kulturnim centrima, muzičarima, radio prodeucentima, da bih zapravo saznao šta sve postoji na muzičkom tržištu“, zaključio je Vujinović.

Na „Etnofestu“ nastupaju umetnici iz 10 zemalja

U četiri koncertne večeri na „Etnofestu“ nastupaju umetnici iz nekoliko zemalja (Srbija, Grčka, Austrija, Mađarska, Maroko, S. Makedonija, Italija, Bosna i Hercegovina, Češka, Rusija…), a festival će posetioce ovaj put voditi muzičkim stazama koje donose neobičnu muziku Afrike, ali i muziku Balkana i Panonskog basena koja nas okružuje.

PROGRAM:

22.06.2023. četvrtak

Velika terasa, Palić

19.30 – Izložba forografija: Molnár Edvárd i Nikola Lučić – 20 godina Etnofesta

20.30 – ZAR (Rusija)

21.30 – Todorrica (SuboticaSrbija)

***

23.06.2023. petak

Velika terasa, Palić

20.30 – Tangram (Italija)

21.30 – Perija (S. Makedonija)

22.30 – Tariqa (Maroko, Mađarska)

***

24.06.2023. subota

Velika terasa, Palić

20.30 – Trio Novák / Schuberth / Dinovski (Austrija, Češka, S. Makedonija)

21.30 – Gaia Mobilij (Italija)

23.00 – Killo Killo Banda (Novi Sad – Srbija)

***

25.06.2023.  nedelja

Velika terasa, Palić

20.30 – Sofia Labropoulou (Austrija, Grčka)

21.30 – Damir Imamović (Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska)

23.00 – zatvaranje festivala

Ulaz na festival je kao i prethodnih godina besplatan, ali će preporučeni dobrovoljni prilog po koncertnoj večeri biti 500 dinara.

Detaljne informacije o programima dostupne su sajtu Etnofesta i na Fejsbuk stranici festivala.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.