SUBOTIČANKA NINA ĆUJIĆ ZA MAGLOČISTAČ IZ AMERIKE: AMIT, SREĆAN TI ROĐENDAN!

SUBOTIČANKA NINA ĆUJIĆ ZA MAGLOČISTAČ IZ AMERIKE: AMIT, SREĆAN TI ROĐENDAN!

Amit u Nemačkoj, (foto: privatna arhiva Amit Ghorpade);Amit in Germany, (Photo: Amit Ghorpade private archive)

Objavio: Magločistač

30.06.2017

Kategorija: Društvo , Stav

Amit ne odustaje od svog sna da jednog dana otvori svoj restoran. Uvideo je da ako se zaista želi uspeti u ovom poslu, mora se prvenstveno brinuti o gostima – važno je kako se oni osećaju, a ne samo njihov novac

[divide icon=”circle” width=”medium”]

Odakle rastu i rasipaju se ove priče? Iz varoši koja se od Subotice nalazi kada se prođu Evropa, Atlantik i cela Amerika, a onda se tik pre Pacifika skrene malko na jug, ka Las Vegasu, e tu, u Juti, u ulici Empire Avenue.

Amit (levo) i njegov prijatelj Anurag u Njujorku, (foto: privatna arhiva Amit Ghorpade)

Nedavno smo (25. juna) tu proslavili Amitov 24. rođendan. Napravili smo veliku žurku i pozvali sve stanare, bilo je divno!

Amit Ghorpade se rodio i školovao u Indiji (Pune, Maharashtra). Završio je menadžment u ugostiteljstvu. Dok je studirao, šestomesečnu stručnu praksu kuvara obavio je u Hamburgu. Nemačka radna kultura ga je naučila disciplini i tačnosti. Kada je jednom kasnio pet minuta na posao, silno je razbesneo svog šefa, Amit je savladao lekciju o vremenu i preciznosti.

Nakon Nemačke neko vreme je radio u Indiji, a onda se odlučuje da kuva na kruzeru koji je plovio od Kariba do Barselone. Ovde se susreće sa svetom u malom, miks kultura koja plovi okeanom. Amit kaže da je iskustvo koje je stekao na brodu bilo naprocenjivo. Jednom je čak bio svedok požara koji je počeo iz mašinskog potpalublja i vinuo se sve do petog sprata. Srećom niko nije nastradao, ali je prizor bio nezaboravan, “titanički”. No, zaključio je da u nauci o kuvanju može više da napreduje na kopnu, te nakon šest meseci napušta kruzer.

Kao mesto koje ima sve svetske kuhinje i mnoge najbolje svetske kuvare, bira Ameriku. Izbor pada na Park Siti i u “mom hotelu” potpisuje ugovor na godinu dana. U ovo mesto stiže u novembru 2016. godine, a ja ga upoznajem u maju 2017., prvog dana na mom poslu. Nakon što sam dobila kombinaciju za svoj garderobni ormarić, odlazim u svlačionicu po uniformu. Ne uspevam da otključam svoj ormarić i u strahu da ću zakasniti već prvog dana, panično tražim pomoć, ali u svlačionici nije bilo nikoga. Izlazim i nalećem na momka i zamolim ga da mi pomogne. Ni on nije uspeo da otključa baksuzni ormarić, pa smo krenuli u potragu za trećom osobom. U tom nervoznom traganju saznajem da je iz Indije, da se zove Amit i da stanujemo u istoj zgradi. Ja sam bila zadovoljna kad sam shvatila da ipak ne živim sama u toj zgradi, a on – što je imao retku priliku da legalno zaviri u žensku svlačionicu. Već sutradan smo se družili.

Amitova žurka u Park Sitiju​ (foto: privatna arhiva Amit Ghorpade)

Amitova, kao i Azizova priča protkana je ljubavlju prema ugostiteljstvu. Uvek iznova se iznenadim tim njihovim oduševljenjem, strašću i ponosom zbog rada u ovoj delatnosti. Amit ima puno “kuhinjskih” priča. Jednom je u Indiji imao priliku da kuva za Donalda Trampa, pre no što je postao predsednik. Restoran je bio zatvoren kako bi milioner imao privatnost, a pošto je imao samo 15 minuta na raspolaganju, sve u kuhinji i usluzi moralo je da se odvija munjevitom brzinom. Uspeli su jer u luksuznim restoranima u kakvim je radio i u kakvom sada radi(mo), pritisak brzine je ogroman i profesionalac se navikne na to.

Stresno je, ali Amit ne odustaje od svog sna da jednog dana otvori svoj restoran. Uvideo je da ako se zaista želi uspeti u ovom poslu, mora se prvenstveno brinuti o gostima – važno je kako se oni osećaju, a ne samo njihov novac. Prava sreća i uspeh je kada obradujete ljude servirajući im svoje delo na tanjiru, kada gosti izađu iz restorana sa širokim osmehom na licu. To dolazi sa kulinarskim umećem, ali i umećem da se svaki gost oseća važnim i poštovanim u restoranu.  Samo tako se postaje vrhunski majstor u ovom kreativnom i humanom poslu.

Dragi Amit, hvala što si podelio svoju priču sa nama! Svim srcem ti želim da uspeš, nadam se da ću jednog dana i biti gost u tvom restoranu.

Ninine priče iz Amerike, o ljudima, o njihovim životima, iskustvima, pogledu na svet i o svemu onom što ona smatra važnim… pratite svakog petka na portalu Magločistač.

Tekstove na engleski prevodi profesor engleskog jezika u Subotici Miloš Budinčević.

Povezani članci:

SUBOTICA’S OWN NINA ĆUJIĆ FOR THE MAGLOČISTAČ PORTAL FROM THE USA: AMIT, HAPPY BIRTHDAY!

SUBOTICA’S OWN NINA ĆUJIĆ FOR THE MAGLOČISTAČ PORTAL: ABOUT THE DREAMY CITY – PARK CITY

SUBOTIČANKA NINA ĆUJIĆ ZA MAGLOČISTAČ IZ AMERIKE: O BAJKOVITOM GRADU – PARK SITIJU

SUBOTICA’S OWN NINA ĆUJIĆ FOR THE MAGLOČISTAČ PORTAL FROM THE USA: EVERYTHING IS UNDER CONTROL – EXCEPT THE TIME

SUBOTIČANKA NINA ĆUJIĆ ZA MAGLOČISTAČ IZ AMERIKE: SVE JE POD KONTROLOM – OSIM VREMENA

SUBOTICA’S OWN NINA ĆUJIĆ FOR THE MAGLOČISTAČ PORTAL FROM THE USA: AZIZ ZAIDI AND A KITCHEN ORCHESTRA

SUBOTIČANKA NINA ĆUJIĆ ZA MAGLOČISTAČ IZ AMERIKE: AZIZ ZAIDI I ORKESTAR U KUHINJI

SUBOTICA’S OWN NINA ĆUJIĆ FOR THE MAGLOČISTAČ PORTAL FROM THE USA: EVERYONE’S GOT A STORY TO SHARE

SUBOTIČANKA NINA ĆUJIĆ ZA MAGLOČISTAČ IZ AMERIKE: SVAKO IMA PRIČU DA PODELI

 

(Magločistač)

 

 

 

[clear]

TAGOVI:
Mladi

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.