Korona virus i Novak Đoković: Najbolji teniser sveta većinski vlasnik danske biotehnološke firme – cilj lek protiv kovida

Korona virus i Novak Đoković: Najbolji teniser sveta većinski vlasnik danske biotehnološke firme – cilj lek protiv kovida

Autor:
BBC

19.01.2022

Kategorija:
Novak Djokovic

Reuters

Najbolji teniser sveta Novak Đoković kupio je 80 odsto danske biotehnološke firme KvantBioRes (QuantBioRes), čiji je cilj razvoj leka protiv korona virusa, rekao je Rojtersu izvršni direktor kompanije.

Izvršni direktor kompanije Ivan Lončarević, koji kaže da je preduzetnik, rekao je da je investicija izvršena u junu 2020. godine, ali je odbio da otkrije sumu.

KvantBioRes ima 11 istraživača u Danskoj, Australiji i Sloveniji, kaže Lončarević, naglasivši da oni rade na tretmanima, a ne na razvoju vakcine.

Kompanija razvija peptid koji sprečava virus korona da inficira ljudsku ćeliju, i očekuje da će ovog leta početi klinička ispitivanja u Velikoj Britaniji, dodao je on.

Portparol srpskog tenisera nije odmah odgovorio na zahtev za komentar Rojtersa.

Đoković se pre nekoliko dana vratio u Beograd pošto mu australijske vlasti nisu odobrile vizu i učešće na Australijan openu, prvom grend slemu u sezoni.

On je došao u Melburn sa medicinskim izuzećem od obavezne vakcinacije, što je bio jedan od dva uslova za učešće na teniskom turniru.

Međutim, posle desetak dana je deportovan na osnovu presude tročlanog veća Federalnog suda, zasnovanoj na odluci ministra za imigracije Alkeksa Houka da Đokoviću ponovo ukine vizu, što je diskreciono pravo člana australijske vlade.

Kompanija KvantBioRes registrovana je u junu 2020. godine sa ciljem proizvodnje farmaceutskih lekova i preparata.

Među imenima direktora navedeni su i Novak i Jelena Đoković.

Prema podacima danskog privrednog registra, Jelena i Novak Đoković stvarni su vlasnici danske kompanije od 3. juna 2020. godine. Jelenin udeo u vlasništvu je 39,2 odsto, a Novakov 40,8 odsto.

Preostalih 20 odsto stvarnog vlasništva vodi se na ime Entoni Čarls Slingsbi.

Svetski teniser broj jedan izazvao je globalnu debatu o pravima onih koji su odlučili da se ne vakcinišu protiv korona virusa.

Viza mu je prvi put ukinuta 5. januara po sletanju u Melburn i to zbog problema sa dokumentacijom.

Srpski teniser, koji nije vakcinisan, stigao je u Australiju na osnovu medicinskog izuzeća od vakcine, koje je dobio od dve nezavisne komisije pri Teniskoj federaciji Australije i države Viktorije.

Međutim, Đoković je na aerodromu priveden, i posle nekoliko sati zadržavanja na aerodromu, odveden je u hotel za imigrante.

Nekoliko dana kasnije, sud mu je vratio vizu, navodeći da su granični službenici ignorisali proceduru kada je Đoković stigao u zemlju.

Vizu mu je potom u ponovo ukinuo australijski ministar za imigraciju i Đoković je deportovan posle neuspešne žalbe na tu odluku.

Australijskih zakoni kažu da Đoković naredne tri godine neće moći da uđe u zemlju.

Ipak, australijski premijer Skot Morison tvrdi da bi ta kazna mogla da bude skraćena pod „odgovarajućim okolnostima".


Pogledajte video: Šta o deportaciji Đokovića kažu Beograđani


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Podelite sa prijateljima: