Zdravstvena inspekcija: U “Otthonu” nisu pravilno vođene liste restriktivnih postupaka

Zdravstvena inspekcija: U “Otthonu” nisu pravilno vođene liste restriktivnih postupaka

Izvor: Fejsbuk stranica Doma za lica ometena u mentalnom razvoju "Otthon"

01.09.2023

Kategorija: Bačka Topola

Poslednji nadzor zdravstvene inspekcije u Domu za lica ometena u mentalnom razvoju “Otthon” iz Stare Moravice bio je obavljen u decembru prošle godine, a na osnovu dopisa resornog pokrajinskog sekretarijata, navodi se odgovoru Ministartva zdravlja za Magločistač.

Tom prilikom su inspektori obavili uvid u medicinsku dokumentaciju i evidencije korisnika Doma “Otthon”, i konstatovali da se evidencije po pitanju restriktivnih mera korisnika – ne vode pravilno.

“Nalaže se nadziranom subjektu da obezbedi pravilno popunjavanje Liste praćenja restriktivnih postupaka, u smislu da se navede primenjena mera nad korisnikom”, stoji u Zapisniku sa vanrednog inspekcijskog nadzora od 7. decembra 2022. godine, koji je dostavljen našem portalu.

“Restriktivni postupci i mere prema korisnicima koji svojim ponašanjem dovode u opasnost sebe, druge korisnike, osoblje, posetioce ili imovinu, primenjuju se isključivo na osnovu planiranih, praćenih, nadgledanih i vremenski ograničenih intervencija, u skladu sa posebnim propisom”, glasi član 18. Pravilnika o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite.

Za ograničavanje kretanja, izolaciju ili kontrolu ponašanja korisnika, kako takođe stoji u tom pravilniku, pružalac usluge propisuje procedure, određuje lice odgovorno za odobravanje restriktivnih postupaka i mera i vodi evidenciju o njihovoj primeni, u skladu sa posebnim propisom.

U poslednjem inspekcijskom izveštaju je, između ostalog, konstatovano i da sve zdravstvene usluge za 259 lica u toj ustanovi pružaju samo jedan lekar opšte prakse i 19 medicinskih sestara, kao i jedan specijalista neuropsihijatrije.

Za pet godina dve kontrole – problem manjak zaposlenih

Prema informacijama koje je Magločistač zatražio od Ministarstva zdravlja, zdravstvena inspekcija je u Domu za lica ometena u mentalnom razvoju “Otthon” iz Stare Moravice za poslednjih pet godina izvršila dva vanredna nadzora.

Inspekcijske kontrole su bile sprovedene 2018. i potom 2022. godine, a njihov zaključak je sličan kao i kod prethodnih sagovornika Magločistrača na ovu temu – najveći problem u “Otthonu” je manjak zaposlenih.

“Prema sagledavanju zdravstvene inspekcije tokom nadzora, najveći problem je veliki broj korisnika u domu, a mali broj zaposlenih zdravstvenih radnika”, navodi zdravstvena inspektorka, Kristina Gavrilović.

“S obzirom na to da se u ‘Otthonu’ pruža i usluga zdravstvene zaštite, a postupajući iz domena nadležnosti, Ministartvo zdravlja, odnosno zdravstvena inspekcija, može naložiti mere za otklanjanje nedostataka u smislu obavljanja zdravstvene delatnosti u pružanju zdravstvenih usluga korisnicima”, navodi se u odgovoru.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.