Završen medijski konkurs u Bačkoj Topoli: 14 miliona opredeljeno za 13 projekata proizvodnje medijskih sadržaja

Završen medijski konkurs u Bačkoj Topoli: 14 miliona opredeljeno za 13 projekata proizvodnje medijskih sadržaja

Foto: NJ/Magločistač

20.03.2023

Kategorija: Bačka Topola

Budžetska sredstva Opštine Bačka Topola u visini od 14 miliona dinara, predviđena ovogodišnjim Konkursom za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja, podeliće 13 podnosilaca projektnih predloga, dok je 14 ostalo ispod crte.

Iako milion dinara manje nego lane, i ove godine najveći deo budžeta tj. 5 miliona dinara dobio je dvojezični Informativni centar Bačka Topola, i to 2,833 miliona Radio Regije za proizvodnju medijskih sadržaja na teritoriji opštine Bačka Topola, dok je za istoimeni projekat kablovska televizija u sklopu ovog izdavača dobila 2,167 miliona dinara.

Tri miliona dinara opredeljeno je za projekat “Bačka Topola u fokusu” medija Naš MM radio, koji je lane iz bačkotopolskog budžeta dobio 2,6 miliona dinara. Portal “Top Report” je za projekat “Informisanje građana Bačke Topole” na mađarskom jeziku ove godine dobio 1,9 miliona dinara, što je 400 hiljada više u odnosu na prošlu godinu.

“Informisanje o temama od javnog interesa građana Bačke Topole” naziv je ovogodišnjeg projekta na srpskom jeziku Portala „Moja Bačka Topola“, kojem je dodeljeno milion i po dinara, odnosno 500 hiljada dinara više nego lane.

Panon televizija je za “Vesti iz Bačke Topole na maternjem jeziku” dobila milion dinara, kao i prošle godine, dok je Portalu BT Public news za projekat “Multikulturne paralele-nastavak” ove godine dodeljeno 800 hiljada dinara, što je 300 hiljada više u odnosu na prošlu godinu.

Novosadskoj televiziji je za projektni predlog “Objektivom kroz Bačku Topolu” pripalo 300 hiljada dinara, dok je list VajdasagMa za učešće njihovog portala u lokalnom informisanju na mađarskom jeziku u Bačkoj Topoli dobilo 150 hiljada dinara.

Po 100 hiljada dinara dobili su i projekti “Zelena strana Bačke Topole” internet magazina koji se bavi temama iz ekologije, zatim “Zaština životne sredine i održivi razvoj u opštini Bačka Topola” što je projekat EKOlista, kao i projekat “Svet mladih” udruženja Glas omladine, odnosno GO radio.

List „Večernje novosti“ je za projekat “Dobro došli u Bačku Topolu” dobio 50 hiljada dinara ovogodišnjeg budžeta namenjenog medijima u Bačkoj Topoli, koji je inače iznosio milion dinara manje u odnosu na lani.

Koji medijski projekti nisu podržani ove godine?

Među projektima koji nisu dobili ovogodišnju podršku kroz Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja – mahom zbog nerazrađenosti samog projekta ili zbog preširoko postavljene teme – našle su se “Priče sa salaša” podnosioca „Hej salaši 1848“ d.o.o. iz Bačke Topole, zatim Dunav televizija iz Pančeva za projekat “Bačka Topola info”, kao i subotički portal vojvodjanski.com koji je aplicirao projektom “Bačkotopolske razglednice”.

Ovogodišnjim konkursom nije pordžan ni novosadsi list „Dnevnik“ za projekat “Bačka Topola u fokusu”, kao ni medij „Srpsko kolo“ i njegov projekat pod nazivom “Srpsko kolo Bačka Topola”.

List „Alo“ nije dobio podršku za projekat “Bačka Topola opština budućnosti”, kao ni  portal objektiv24h.com za projekat “Sa privredom na TI – Bačka Topola”, niti internet portal za lokalne samouprave nasamesta.com, koji je aplicirao sa projektom “Energetska efikasnost – Bačka Topola”.

Internet portal „Fabrike slova“ d.o.o. iz Novog Sada aplicirao je sa projektom “Ovo je Bačka Topola”, koji takođe nije podržan ovogodišnjim konkursom za podršku medijima, kao ni „Srbija Danas“ koji je konkurisao projektom “Izlet u Bačku Topolu”.

Subotička „YU ECO“ televizija nije prošla na ovogodišnjem konkursu za medije opštine Bačke Topole sa projektom “Medijsko informisanje putem YU ECO TV kao javni interes građana opštine Bačka Topola”, kao ni portal Sindikata novinara Srbije, koji je aplicirao s projektom pod nazivom “Da li mediji u Bačkoj Topoli ostvaruju javni interes u skladu sa Zakonom o javnom informisanju u medijima”.

Odbijen je i bačkotopolski ZOOMANOID MULTIMEDIA, koji je na konkurs aplicirao posredstvom Panon televizije s projektom pod nazivom “Digitaliztacija arhivnih magnetofonskih traka Radija Bačka Topola”, kao i list „Telegraf“ za “Promovisanje ekonomskih i kulturnih aktivnosti opštine Bačka Topola“.

Na osnovu prispelih predloga novinarskih i medijskih udruženja, odnosno medijskih radnika, predsednik Opštine Bačka Topola Adrian Satmari je za ovogodišnje članove Komisije za ocenu projekata pristiglih na Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja odabrao Roberta Kartalija, diplomiranog žurnalistu iz Subotice, Sandru Iršević, master komunikloškinju takođe iz Subotice, i Emiliju Nađ, master komunikološkinju iz Stare Moravice.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.