Za javne radove u Bačkoj Topoli ove godine 10,5 miliona dinara iz opštinskog budžeta

Za javne radove u Bačkoj Topoli ove godine 10,5 miliona dinara iz opštinskog budžeta

Foto: MS/Magločistač

04.04.2023

Kategorija: Bačka Topola , Privreda

Na temelju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2023. godinu, koji su odobrnici i odbornice Skupštine opštine Bačka Topola usvojili 16. marta, u ponedeljak, 3. aprila, raspisan je Javni poziv za organizovanje sprovođenja javnih radova kao jedne od mera aktivne politike zapošljavanja nezaposlenih lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Za ovu meru opredeljeno je 10 i po miliona dinara u opštinskom budžetu, a program se i ove godine odnosi na održavanje i obnavljanje javne infrastrukture i održavanje i zaštitu životne sredine, dok pravo učešća u javnom pozivu imaju javna preduzeća, ustanove i privredna društva čiji je osnivač Opština Bačka Topola.

Kako se navodi u tekstu poziva, projektom treba da budu radno angažovana prvenstveno teže zapošljiva nezaposlena lica, kao i osobe u stanju socijalne potrebe. Takođe, ciljna grupa su i mladi visokoobrazovani iz kategorije nezaposlenih.

JKP “Komgrad” i “Aqua Top” d.o.o. prošle godine angažovali 16 lica

Opština Bačka Topola unazad više od 10 godina sprovodi mere aktivne politike zapošljavanja, a tokom prošle godine je na ovaj način bilo radno angažovano 10 lica na period od 12 meseci, odnosno šest lica na 5 meseci.

“U prošloj godini je izdvojeno više od 10 miliona dinara i realizoavana je mera javnih radova u interesu za lokalnu samoupravu, kroz koju je uposleno 16 lica iz kategorije teže zapošljivih i nezaposlenih mladih visokoobrazovanih lica. Realizaciju ove mere su sprovela javna preduzeća ‘Komgrad’ i ‘Aqua Top’ doo”, rekao je Predrag Stojanović, predstavnik Asocijacije za razvoj opštine Bačka Topola, prilikom predstavljanja LAP-a 16. marta pred odbornicima.

Kako je pojasnio, pravni osnov za donošenje Lokalnog akcionog plana zapošljavanja je Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, kojim je predviđeno da nadležni organ lokalne samouprave može po pribavljenom mišjenju Lokalnog saveta za zapošljavanje usvojiti ovakav akcioni plan.

Lokalni savet za zapošljavanje obrazovan je u martu 2021. godine na četvorogodišnji period, a čine ga predsedavajući Gabor Kišlinder u ime Opštinskog veća, dok su ostali članovi Danijela Jeremić predstavnica Nacionalne službe za zapošljavanje, zatim Tatjana Vujinović, predstavnica Saveza samostalnih sindikata opština Bačka Topola i Mali Iđoš, Predrag Petrović, diplomirani pravnik, Gabriela Vanjur u ime Opšteg udruženja preduzetnika opštine Bačka Topola, kao i Predrag Stojanović, predstavnik Asocijacije za razvoj opštine Bačka Topola.

“Naš Lokalni savet za zapošljavanje je dao pozitivno mišljenje na ovaj akcioni plan. Sam plan je izrađen u skladu sa Staregijom zapošljavanja u Republici Srbiji za period 2021-2026. godina. Istim dokumentom je utvrđeno i da lokalna samouprava može da donese određene mere aktivne politike zapošljavanja i u potpunosti ih finansira samostalno, kao što je slučaj kod nas”, objasnio je Stojanović.

On je kao još jedan od razloga zbog kojih lokalna samouprava samostalno finansira ovaj program naveo i stepen razvijenosti opštine:

“Jedan od razloga za finansiranje ove mere je i to što mi kao opština koja je u drugoj kategoriji po razvijenosti za ovu meru nemamo pravo na sufinansiranje od strane viših organa vlasti”.

Javni poziv otvoren do 18. aprila

Javni poziv za organizovanje sprovođenja javnih radova u 2023. godini je objavljen je na zvaničnim internet prezentacijama Opštine Bačka Topola i Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i na njihovim oglasnim tablama, a otvoren je do 18. aprila.

Na osnovu raspisanog poziva, Opština će odabrati poslodavce koji će na najviše 12 meseci angažovati lica na projektu javnih radova, a prilikom bodovanja prijave za javne radove kao kriterijumi će biti uzeti učešće podnosioca zahteva u finansiranju javnog rada, dužina trajanja javnog rada, kao i ukupan planirani broj lica.

Odluku o odobravanju sprovođenja javnih radova doneće predsednik Opštine po pribavljenom predlogu Lokalnog saveta za zapošljavanje, koji će u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje sačiniti predlog odluke.

Sredstva namenjena po ovom projektu mogu biti usmerena na isplatu neto zarade angažovanog lica, što podrazumeva minimalnu cenu rada, topli obrok i regres u iznosima od po 100 dinara, uvećane za izos pripadajućih poreza i doprinosa, zatim putne troškove u visini od 1.760 dinara po licu za svaki mesec angažovanja, kao i naknadu troškova za kupovinu HTZ opreme u jednokratnom iznosu od 8.500 dinara po zaposlenom licu.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.