U Domu zdravlja “Dr Janoš Hadži” jedan polovan mamograf opslužuje i Bačku Topolu i Mali Iđoš

U Domu zdravlja “Dr Janoš Hadži” jedan polovan mamograf opslužuje i Bačku Topolu i Mali Iđoš

dr Čila Ileš, foto: MS/Magločistač

15.04.2022

Kategorija: Bačka Topola

Za razliku od Subotice, gde trenutno nema termina za obavljanje mamografskog pregleda kao najpreciznijeg metoda ranog otkrivanja raka dojke, u bačkotopolskom Domu zdravlja “Dr Janoš Hadži” dnevno se uradi i do 6 mamografskih snimanja, a usluga je dostupna za pacijentkinje ne samo iz Bačke Topole, već i iz Malog Iđoša, ali i Lipara, Kule, i drugih mesta gde ne postoji ova vrsta dijagnostike o trošku državnog zdravstvenog osiguranja.

Na odeljenju radiologije u ovoj zdravstvenoj ustanovi zaposlena su tri radiološka tehničara i dva lekara specijaliste, od kojih je jedan i vršilac dužnosti direktora te zdravstvene ustanove, pa posao radiologa obavlja na pola radnog vremena.

“Imamo izuzetnu saradnju sa maloiđoškim domom zdravlja. Za njihove pacijentkinje na nedeljnom nivou imamo otvorena tri termina za mamografski pregled, što je određeno na osnovu dogovora sa tamošnjim ginekologom, i procenjeno kao dovoljno. Ostalo su naši termini, ali imamo i upute iz drugih susednih mesta gde ovakva dijagnostika nije omogućena”, kaže direktorica bačkotopolskog Doma zdravlja dr Čila Ileš.

Ona ocenjuje da je najveći pritisak na radiološkim tehničarima, koji rade u dve smene od 7 do 17 časova. Međutim, dodaje, prema standardima koji se formiraju na osnovu broja stanovnika u jednoj sredini, bačkotopolski dom zdravlja trenutno ima i “previše” zdravstvenih radnika.

“To je, po mom mišljenju, skroz pogrešan kriterijum. Broj stanovnika nam jeste u padu, međutim, treba imati u vidu da nam je stanovništvo sve starije, a upravo su stariji pacijenti i najbrojniji i češće nam oni dolaze. Oni do četrdeset godina, na primer, u svojim zdravstvenim kartonima često nemaju evidentiran nikakav ultrazvučni pregled, ništa osim nekih obaveznih sistematskih pregleda”, kaže dr Ileš.

Foto: MS/Magločistač

Drugi kriterijum je vrsta dijagnostike koju jedna zdravstvena ustanova nudi:

“Mi smo se edukovali za preglede abdomena, štitne žlezde, dojke, prostate… Samim tim nisu nam iste potrebe za brojem zdravstvenih radnika i dijagnostičkih aparata kao da radimo samo ultrazvučne preglede abdomena”, pojašnjava dr Čila Ileš.

Do pregleda trenutno za manje od mesec dana

Dom zdravlja “Dr Janoš Hadži” mamograf ima od 2011. godine. Od tada, povremeno primaju i pacijentkinje iz Lipara, Kule i drugih obližnjih mesta gde ne postoji ova vrsta dijagnostike, ali i hitne slučajeve iz Subotice kada njihov mamograf nije u funkciji.

Mamograf je Bačka Topola dobila na revers kao polovan iz subotičke bolnice, kada su Subotičani dobili nov aparat. Ovakvim potezom u Bačkoj Topoli nisu bili sasvim zadovoljni, jer od 2008. godine sličan aparat traže na svim mogućim mestima i konkursima.

“Lično time nisam bila zadovoljna jer smo dobili korišćen aparat, bez dodatne opreme, i sa zahtevnim održavanjem. Sreća pa se nije kvario, sve do januara. Tada je bio van funkcije više od dva meseca, jer smo deo morali da naručujemo iz inostranstva. U to vreme pacijenktinje kojima je pregled bio hitniji upućivali smo uglavnom u subotičku bolnicu, ili su ga obavljale u nekoj privatnoj klinici, dok su ostale čekale da se naš aparat popravi.”

Do mamografskog pregleda pacijentkinje iz Bačke Topole i Malog Iđoša dolaze na osnovu uputa koji im ispiše izabrani lekar ili ginekolog. Termini se otvaraju do 5. u mesecu za naredni mesec, a među njima se nalaze i oni prioritetni, za hitne slučajeve, bez čekanja.

Ukoliko biste želeli danas da zakažete mamografski pregled u Domu zdravlja u Bačkoj Topoli, termin biste dobili za 17. maj, s tim da su do tog datuma i četiri praznična dana, što znači da se za ovu vrstu pregleda trenutno ovde čeka manje od mesec dana.

“Trenutno smo baš preopterećeni jer radimo i sve radiološke pacijente iz Malog Iđoša, s obzirom na to da je njhova doktorka odsutna poslednjih desetak dana. Pored toga, kako bismo nadoknadili termine propuštene tokom dva meseca kada nam mamograf nije radio, dnevno tu pregledamo i po 6 pacijentkinja. Osim toga radimo i sve druge redovne dijagnostike, kovid pacijente kojih je srećom sve manje, hitne slučajeve, rentgen dijagnostiku, povrede.”

Nekada je postupak za Bačkotopolčanke bio složeniji

Pre 18 godina je celu proceduru – od napipavanja kvržice na dojci, preko dijagnoze, radikalne operacije i hemioterapije, pa do izlečenja – prošla u dve godine i šezdesetosmogodišnja Bačkotopolčanka Šerfeze Šara. Sada je zvanično izlečena, ali ni pored svega što je prošla, kaže, nije naučila da bude odgovoran pacijent, te preventivne preglede ne bavlja redovno.

“Poslednju mamografiju sam uradila pre tri godine. Malo me je ova epidemija ulenjila, ali i inače, s obzirom na to da se osećam dobro, nisam redovna na kontrolama. Otići ću ove godine da odradim sve jer smatram da je otkrivanje na vreme ključ izlečenja. Naravno, bitno je i imati puno sreće u celoj priči. Tada su osim nedostatka aparata, problem predstaljali i stručnjaci, koji su bili dostupni samo u većim gradovima. Svakako, lakše je sada kad mamografski pregled mogu da uradim u Topoli, ali opet, za sve više od toga ako se ukaže potreba – moram da idem dalje u Suboticu li Sentu.”

Bačkotopolski dom zdravlja očekuje nove aparate za dijagnostiku

Na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo bačkotopolski dom zdravlja je dobio sredstva za nov ultrazvučni aparat, koji u narednim danima treba da bude u upotrebi. Osim toga, nadaju se i novom mamografu, jer kako dr Ileš ocenjuje, ima osnova za takva očekivanja:

“Na odeljenju radiološke ultrazvučne dijagnostike dnevno obavimo i preko 15 pregleda. Trenutno imamo dva ultrazvučna aparata, s tim što je jedan star 16 godina i na njemu smo desetak godina radili svi – i radiolozi, i ginekolozi, i internisti. Taj aparat je već značajno istrošen, te ga sada koristimo samo za dijagnostiku abdomena, tako da se mnogo radujemo novom aparatu.”

Foto: MS/Magločistač

Kako kaže dr Ileš, ova zdravstvena ustanova svake godine u radiologiji premaši plan rada postavljen za tu godinu, pa za narednu opet planira još veći.

“Manje zdravstvene ustanove zbog nedostatka kadrova nemaju mogućnost da dobiju aparate za određenu dijagnostiku. Naša ustanova ima kadrove, imamo kapacitete, volju i želju da radimo i osavremenjujemo i povećavamo mogućnost dijagnostike, te samim tim imamo i šanse da dođemo i do novog mamografa”, zaključuje direktorica bačkotopolskog doma zdravlja, dr Čila Ileš.

Bačkotopolski dom zdravlja, omogućava mamografski pregled i pacijenktinjama koje dođu iz drugih gradova a nemaju lekarski uput, po ceni od 2.500 dinara, i u terminima po dogovoru, kako redovno zakazane pacijentkinje ne bi bile oštećene.

Mamografski pregled u dve privatne klinike u Bačkoj Topoli nije dostupan pacijentkinjama, i ovu vrtu usluge moraju da potraže u većim gradovima, po ceni od oko 5.000 dinara.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.