U Bačkoj Topoli tokom prošle godine bio dupliran broj prijava porodičnog i partnerskog nasilja

U Bačkoj Topoli tokom prošle godine bio dupliran broj prijava porodičnog i partnerskog nasilja

Centar za socijalni rad opštine Bačka Topola, foto: MS/Magločistač

19.04.2023

Kategorija: Bačka Topola

Ukupan broj korisnika usluga Centra za socijalni rad opštine Bačka Topola u prošloj, 2022. godini, iznosio je 3.623 – blizu 15 odsto stanovništva, navodi se u godišnjem izveštaju o radu ove ustanove.

U strukturi korisnika socijalne zaštite, najviše je odraslih lica, 1.877, među kojima dominiraju žene od 26 do 64 godine u 1.100 slučajeva, i to iz gradskih sredina, dok je najzastupljenija mera bila iz domena materijalnih davanja tj. dodeljivanja novčane socijalne pomoći.

Kao posebna, izdvaja se, pak, tendencija povećanja broja prijava porodičnog i partnerskog nasilja – sa 27, koliko ih je bilo 2021. godine, na 63, koliko je zabeleženo 2022.

Nasilje su najčešće prijavljivale žene, dok su počinioci najčešće bili njihovi partneri u alkoholisanom stanju. U sedam slučajeva nasilje je bilo prijavljeno i nad maloletnom decom. Kada je reč o nasilju nad muškarcima, najčešće je ono vršeno od strane drugog muškarca, a u dva slučaja je izvršilac nasilja nad muškarcem bila žena.

Prijavljenim nasilnicima policijski službenici izrekli su ukupno 56 hitnih mera u 2022. godini.

Licencirane usluge za 42 dece sa poteškoćama u razvoju i 45 samačkih domaćinstava

Centar za socijalni rad opštine Bačke Topole u svom izveštaju o radu za prethodnu godinu navodi da je, kada su u pitanju licencirane usluge, obezbedio ličnog pratioca za 42 deteta sa poteškoćama u razvoju, dok je potreba za ličnim pratiocem postojala za njih 49 kojima je interresorna komisija odobrila korišćenje ove usluge.

Za pružanje licencirane usluge pomoć u kući, ovaj centar je protekle godine imao tri angažovana lica za 45 samačkih domaćinstava u naseljima Bajša, Gunaroš i Stara Moravica. Posredstvom Centra za podršku i inkluziju “Help Net”, u 2022. godini je započet i projekat “Obuka, radna praksa i mogućnost za zapošljavanje u oblasti pomoći u kući za starije osobe”, koji podrazumeva radno angažovanje teško zapošljivih soba u pružanju pomoći u kući. Na ovaj način je 10 lica bilo angažovano tokom dva meseca, a pružena im je i obuka za gerontodomaćice. Istovremeno, lokalna smaouprava je finansirala dodatna tri meseca radno angažovanje za pet od prvobitno angažovanih deset lica.

Usluga porodičnog savetovališta, koja je dostupna na mađarskom i srpskom jeziku, pružena je bila za 74 korisnika, putem individualnog, partnerskog ili porodičnog savetovanja.

Pored toga, kako se navodi u izveštaju, posredstvom resornog pokrajinskog sekretarijata, na šest meseci je bio angažovan i romski koordinator, od 1. septembra prošle godine.

S obzirom na to da u opštini nije dostupna besplatna pravna pomoć, Centar za socijalni rad je pružao i ovu vrstu usluge, koju su zatražila 52 korisnika novčane socijalne pomoći.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.