Skupština opštine Bačka Topola usvojila izveštaje o radu za 2022. godinu, ali i prvi rebalans budžeta za 2023.

Skupština opštine Bačka Topola usvojila izveštaje o radu za 2022. godinu, ali i prvi rebalans budžeta za 2023.

Foto: MS/Magločistač (arhiva)

17.03.2023

Kategorija: Bačka Topola

U okviru jučerašnjeg, 21. redovnog zasedanja, odbornici i odbornice Skupštine opštine Bačka Topola osvojili su sve 34 tačke dnevnog reda, od kojih većinu jednoglasno, a polemiku je izazvala samo odluka o formiranju Saveta za zdravlje.

Sednica je započela usvajanjem odluke o prestanku mandata odbornika Pavla Lužaića, koji je podneo ostavku, pa je verifikovan mandat nove odbornice sa liste “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna Stranka”, Danijele Grubor iz Gornje Rogatice.

Potom je, na predlog predsednika opštine, tajnim glasanjem odabran i novi član Opštinskog veća zadužen za sport i omladinu, Milan Obradović iz Bačke Topole. Prethodni član Opštinskog veća zadužen za sport i omadinu, Ognjen Despotović, ostavku pre isteka mandata podneo je još 13. decembra, kako je naveo, iz ličnih razloga.

Usvojeni izveštaji o radu predsednika i Opštinskog veća za 2022. godinu

Predsednik opštine Bačka Topola Adrian Satmari podneo je izveštaj o radu za prethodnu godinu, kao i  izveštaj o radu Opštinskog veća Bačka Topola za 2022. godinu, a oba su usvojena.

Među najznačajnije poteze u protekloj godini, Satmari je izdvojio osnivanje službe internog revizora sa ciljem da se unapredi poslovanje opštine, kao i usvajanje Plan razvoja opštine do 2030. godine.

Prema njegovim rečima, veliki akcenat prošle godine bio je stavljen i na razvoj komunalne infrastrukture i zaštitu životne sredine, a posebno se izdvajaju prečistač otpadnih voda za koji se čeka izdavanje upotrebne dozvole, te izrada projektno-tehničke dokumentacije za proširenje kanalizacione mreže u dužini od 46 kilometara, za šta je i ishodovana građevinska dozvola. Prošle godine je, podsetio je on, bio potpisan i ugovor o realizaciji projekta unapređenja vodosnabdevanja u Bačkoj Topoli ugradnjom modernog hlorinatora u postrojenja za pripremu vode.

Prošle godine je završena i prva faza izgradnje zatvorenog bazena, objekat je gotov u konstruktivnom smislu, dok radovi na opremanju termalne bušotine treba da se završe u prvoj polovini tekuće godine, a vrednost investicije je 25,4 miliona dinara, naglasio je Satmari.

U kontekstu doprinsa razvoju sela u protekloj godini, Satmari je izdvojio ulaganje u infrstukturu i uvođenje gasovoda:

“Vodili smo računa o ravnomernom razvoju svih naselja naše opštine i u tom cilju za funkcionisanje i za projekte mesnih zajednica usmerili smo sredstva u ukupnom iznosu od 275,65 miliona dinara u 2022. godini”.

Nakon usvajanja izveštaja o radu za proteklu, usvojen je i prvi rebalans budžeta za tekuću godinu, na čijoj prihodovnoj strani su projektovana sredstva u visini od 1.304.482.786 dinara, a rashodovnoj 1.553.680.000.

U najavi javno-privatno partnerstvo za održavanje javne rasvete

Na jučerašnjem zasedanju, usvojena je i odluka o pokretnju postupka realizacije projekta javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za rekonstrukciju, racionalizaciju i održavanje dela javnog osvetljenja na teritoriji opštine Bačka Topola

S obzirom na to da lokalna samouprava, odnosno lokalna javna preduzeća ne raspolažu kapacitetima  u pogledu kadrova, opreme, zaštitnih sredstava i drugih uslova, obavljanje poslova komunalne delatnosti koje obuhvata rekonstrukciju, racionalizaciju i održavanje dela javnog osvetljenja na teritoriji opštine Bačka Topola biće povereno drugom licu putem javno-privatnog partnerstva.

Odlukom Skupštine opštine Bačka Topola, građani Malog Beogarad i Tomislavaca će se 14. maja na referendumu izjašnjavati o uvođenju mesnog samodoprinosa.

Ukoliko on bude izglasan, u narednih 10 godina, građani će izdvajati dva posto od neto zarade, tri posto na prihod od obavljanja samostalne delatnosti, 20 kilograma žita po hektaru obradivog zemljišta ili jedan odsto od penzije na dobrovoljnoj bazi.

Deset i po miliona dinara za projekat javnih radova

Na jučerašnjem zasedanju usvojen je i Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2023. godinu, u okviru kojeg su predviđena sredstva u iznosu od 10 i po miliona dinara za sprovođenje javnih radova od interesa za lokalnu samoupravu.

Kako je rečeno, tokom prošle godine je na ovaj način u JKP “Komgrad” i “Aqua Top” doo bilo uposleno ukupno 16 lica iz kategorije teže zapošljivih i nezaposlenih mladih visokoobrazovanih lica, i to 10 lica u trajanju od 12 meseci i 6 lica u trajanju od 5 meseci.

Obrazovan Savet za zdravlje, usvojeno više izveštaja o radu

Na osnovu Zakona o pravima pacijenata, koji propisuje da zaštitu prava pacijenata obezbeđuje jedinica lokalne samouprave, Skupština opštine Bačka Topola je sednici održanoj 16. marta donela odluku o obrazovanju Saveta za zdravlje opštine Bačka Topola.

Sedmočlanim savetom će predsedavati dr Čila Ileš, v.d. direktorka Doma zdravlja, dok će ostali članovi biti dr Mora Sabolč, Majlat Bela, Budimir Marić, Orto Karolj, dr Slavica Nikolić i dr Nada Kosić Bibić.

Odbornici i odbornice juče su jednoglasno usvojili i godišnji izveštaj o radu Opštinskog štaba za vanredne situacije, koji je podneo je obrađivač, Gabor Holović, koji je istakao da je štab u protekoj godini uspešno realizovao sve zadatke iz oblasti zaštite i spasavanja.

Izveštaj o radu za proteklu godinu podnela je i direktorka Biblioteke “Eržebet Juhas”, Eva Penovac Narai, koja je naglasila da je u 2022. povećan broj njihovih korisnika u samoj Bačkoj Topoli na preko tri hiljade, što je, kako je ocenila, iznad bibliotečkih kapaciteta.

Skupština opštine Bačka Topola usvojila je i izveštaj o radu Doma kulture, a u svom izlaganju, direktorka ove kulturne ustanove, Timea Čipe, naglasila je da su nakon dve godine stagnacije usled pandemije korona virusa, konačno protekle godine mogli da organizuju svoje manifestacije i programe.

Nakon uvodnog izlaganja direktora Muzeja opštine Bačka Topola Vaštag Tibora, odbornici i odbornice SO Bačka Topoa usvojili su i izveštaj o radu i programima ove kulturne ustanove, kao i izveštaj o radnju njenog nadzornog odbora.

U izveštaju o radu Turističke organizacije Bačka Topola, usvojenom bez rasprave, iznešeni su ciljevi da se loklanom stanovništvu obezbede manifestacije po uzoru na druge gradove. U uvodnoj reči, direktorka Marina Popović istakla je da se broj turističkih noćenja u Bačkoj Topoli evidentno povećava iz godne u godinu.

Izveštaj o radu Centra za socijani rad opštine Bačka Topola za 2022, kao i program rada te ustanove za tekuću godinu iznela je direktorka mr Jamina Zimonjić, koja je izdvojila podatak da je ukupan broj korisnika za prethodnu godinu iznosio je 3.623, među kojima dominiraju odrasla lica ženskog pola iz kategorije gradskog stanovništva.

Javna preduzeća poslovala bez poremećaja

Na jučerašnjoj sednici usvojen je i Izveštaj o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća čiji je osnivač lokalna samuoprava Bačke Topole, pri čemu je ocenjeno da tokom protekle godine nije došlo do poremećaja u njihovom poslovanju.

Odbornici i odbornice izglasali su jednoglasno i program poslovanja Regionalne deponije Subotica za 2023. godinu, kao i poseban program tog društva za korišćenje sredstava iz ovogodišnjeg budžeta. Naime, subvencije za obavljanje delatnosti ovom društvu obezbeđuju osnivači među kojima je i Opština Bačka Topola sa udelom od 13 posto, što je nešto malo preko 23 miliona dinara.

Skupština opštine Bačka Topla je dala saglasnost i na Odluku o izmenama odluke o osnivanju preduzeća “Aqua Top” doo Bačka Topola, koju je ranije donela skupština tog preduzeća, a koja se odnosi na promenu visine osnovnog kapitala, na osnovu novog izveštaja ekonomskog veštaka. Tako će u registru Agencije za privredne registre biti izmena u smislu uvećanja novčanog osnovnog kapitala u iznosu od 307.824,86 dinara, dok će novi nenovčani kapital iznositi nula dinara.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.