Referendum o uvođenju mesnog samodoprinosa 3. marta u Staroj Moravici, Gunarošu i Njegoševu

Referendum o uvođenju mesnog samodoprinosa 3. marta u Staroj Moravici, Gunarošu i Njegoševu

Foto: MS/Magločistač (arhiva)

17.01.2024

Kategorija: Bačka Topola

Skupština opštine Bačka Topola usvojila je na današnjem 30. zasedanju, odluke o uvođenju samodoprinosa za mesne zajednice “Stara Moravica”, “Gunaroš” i “Njegoševo”.

Odluku o tome da li će desetogodišnji programi biti usvojeni, donosiće na referendumu 3. marta građani i građanke koji imaju prebivalište u ovim mesnim zajednicama i koji su tu upisani u birački spisak, ali i ako su vlasnici nepokretne imovine na području tih naselja, a žive u nekom drugom mestu.

Prethodni program samodoprinosa je u sva tri naselja istekao 31. decembra prošle godine, a novi će početi da se primenjuje od 15. marta i trajaće do kraja 2034. godine.

Prvobitno je referendum trebalo da bude održan 26. novembra 2023. godine, i da se primenjuje od 1. januara ove, ali je izjašnjavanje građana o tom pitanju odloženo zbog naknadnog raspisivanja parlamentarnih i pokrajinskih izbora.

Stara Moravica: Do kraja 2034. godine se očekuje priliv 200 miliona dinara

U Staroj Moravici je planiran desetogodišnji budžet na bazi 200 miliona dinara, prema kojem na održavanje objekata i javnih površina treba da bude usmereno 37 odsto budžeta, odnosno 74 miliona dinara, dok je 18 odsto, odnosno 36 miliona planirano za održavanje puteva, trotoara i vodovodne mreže.

Za javnu rasvetu je predviđeno 10 miliona dinara, što je 5 odsto budućeg budžeta, a za ostvarivanje programa samodoprinosa i funkcionisanje mesne zajednice planirano je 40 odsto, što je 80 miliona dinara.

Ukoliko obveznici sa teritorije Mesne zajednice “Stara Moravica” izglasaju samodopronos, izdvajaće u narednih deset godina po četiri odsto od svoje neto zarade i prihoda koji imaju karakter ličnih primanja, kao i od prihoda od imovine, patenata, autorskih prava i tehničkih unapređenja.

Usmerevaće u budžet mesne zajednice i po 5 odsto na prihod od obavljanja samostalne delatnosti i 25 kilograma žita po hektaru obradivog zemljišta za vlasnike, a cena će se utvrđivati na osnovu prosečne cene merkantilne pšenice u poslednja tri meseca prethodne godine, određene na Produktnoj berzi u Novom Sadu.

Takođe, penzioneri će uz ličnu saglasnost moći da izdvajaju po dva odsto od penzije ostvarene u zemlji i inostranstvu.

Gunaroš: Za narednih deset godina planiran budžet od 30 miliona dinara

U Mesnoj zajednici “Gunaroš” planiraju program samodoprinosa na osnovu procenjenog iznosa od 30 miliona dinara, od kojih će 20 odsto, odnosno 6 miliona otići na održavanje ulične rasvete i troškove električne energije, dok će 12 miliona, što je 40 odsto sredstava, biti usmereno na održavanje objekata i javnih površina.

Preostalih 40 odsto budžeta, što je takođe 12 miliona dinara, planirano je za ostvarivanje programa samodoprinosa i funkcionisanje mesne zajednice.

Program te mesne zajednice predviđa da će od zarada i drugih primanja tog karaktera za samodoprinos biti izdvajano po dva odsto, zatim četiri odsto od prihoda obavljanja samostalne delatnosti, 20 kilograma žita po hektaru obradivog zemljišta, kao i dobrovoljnih jedan odsto na penziju.

Njegoševo: Desetogodišnji budžet 25 miliona dinara

Program samodoprinosa Mesne zajednice “Njegoševo” za narednih deset godina predviđa budžet od 25 miliona dinara, a od te sume će 20 odsto, odnosno 5 miliona dinara biti usmereno na održavanje ulične rasvete i troškove električne energije.

Za održavanje vodovodne mreže je planirano 10 odsto budžeta, odnosno 2,5 miliona dinara, a za održavanje javnih objekata i površina 30 odsto, odnosno 7,5 miliona.

Za rad Saveta ove mesne zajednice, programom je predviđeno 10 miliona dinara, odnosno 40 odsto ukupnih sredstava.

Ukoliko na predstojećem referendumu žitelji Njegoševa izglasaju mesni samodoprinos, u narednih deset godina će izdvajati po tri odsto od svoje neto zarade, četiri odsto na prihod od obavljanja samostalne delatnosti, 25 kilograma žita po hektaru obradivog zemljišta, kao i jedan odsto na penziju ostvarenu u zemlji i inostranstvu – ako penzioner samovoljno potpiše pisanu izjavu.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.