Prihodi od izdavanja poljoprivrednog zemljišta u Bačkoj Topoli 55 miliona dinara: Prosečna cena zakupa po hektaru 251,32 evra

Prihodi od izdavanja poljoprivrednog zemljišta u Bačkoj Topoli 55 miliona dinara: Prosečna cena zakupa po hektaru 251,32 evra

Foto: MS/Magločistač

13.06.2023

Kategorija: Bačka Topola , Privreda

Skupština opštine Bačka Topola usvojila je Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2023. godinu, prema kojem se, po osnovu prihoda od njegovog zakupa, za te namene opredeljuje 55 miliona dinara.

Od tog iznosa, 21 milion 750 hiljada dinara planira se za uređenje, od čega 7 miliona za odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta u dužini 7 kilometara.

Za obeležavanje 200 hektara državnog zemljišta, izdvaja se 750 hiljada dinara, a za uređenje 14 kilometara atarskih puteva još 14 miliona dinara.

U zaštitu poljoprivrednog zemljišta biće uloženo 28 miliona 250 hiljada dinara, od čega 2,1 milion u protivgradnu opremu, dok se za podizanje vetrozaštitinih pojaseva izdvaja 5 miliona dinara za površinu od 25 hektara.

Dva miliona dinara opredeljeno je za kontrolu plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta, što obuhvata analizu 1.000 uzoraka uzetih sa oranica.

Dodatnih 19 miliona 150 hiljada dinara biće izdvojeno za, kako je navedeno, “ostale mere zaštite” koje će se sprovoditi na površini od 50 hiljada hektara.

Za 50 studijsko-istraživačkih radova, kako stoji u Planu radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta, biće izdvojeno 5 miliona dinara.

Komisijom koja je sačinila Godišnji program zaštite, uređenja, i korišćenja poljoprivrednog zemljišta opštine Bačka Topola za 2023. godinu predsedavao je Janoš Žemberi, njegov zamenik je bio Nimrod Tomik, dok su članovi bili Viktor Kovač, Marina Krsmanović, Marija Obradović, Norbert Satmari, Olivera Nenadić i Geza Varga.

Prosečna cena zakupa poljoprivrednog zemljišta 251,32 evra po hektaru

Ukupno poljoprivredno zemljište u državnoj svojini u Bačkoj Topoli se prostire na 5 382,1300 hektara, od čega je važećim ugovorima o zakupu zauzeto 4 577,7321 hektara, bez naknade se koristi 103,02 hektara, dok je u planu da se izda u zakup ili da se da na korišćenje još 249,27 hektara.

Pored toga, postoji još 452,54 hektara od kojih opština ne prihoduje, a radi se o katastarskim parcelama u državnoj svojini koje nisu pod zakupom, niti su date na korišćenje bez naknade. One, na primer, imaju pravosnažno rešenje o vraćanju koje nije sprovedeno ili je površina data pod zakup tj. na korišćenje po osnovu drugih propisa.

Prosečna cena zakupa poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Bačka Topola iznosi 251,32 evra po hektaru, s tim da je najjeftiniji hektar izlicitiran u katastarskoj opštini Mali Beograd po ceni od 11,79 evra, dok je najskuplji u KO Stara Moravica – 550 evra.

Obradivih površina je najviše u Malom Beogradu – 1.410,92 hektara, sledi Gornja Rogatica sa 1.297,24 hektara, potom Bajša sa 632,57 i Novo Orahovo sa 526,57 obradiva hektara. Na katastarskoj opštini Gunaroš se nalazi 498,30 hektara, za njom po veličini sledi Bačka Topola sa oko 346 obradiva hektara, potom se u KO Pačir nalazi 298,71 hektara, dok je 77,93 u Staroj Moravici, kao i 15,49 u KO Bačka Topola – grad.

Najveće komade državnog poljoprivrednog zemljišta obrađuju pravna lica

Najveća zakupljena jedinstvena površina nalazi se u kastarskim opštinama Bajša i Gornja Rogatica, koju je 2016. godine na period od 20 godina izlicitirala firma “Al Pawafeld Srbija” d.o.o. iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ona je po ceni od 250 evra po hektaru i uz jemstvo kao obezbeđenje zakupila površinu od gotovo 485 hektara, te se po osnovu ovog ugovora očekuje godišnji prihod od 121. 217,33 evra, od čega 40 odsto pripada Opštini Bačka Topola, dok ostatak dele Republika i Pokrajina.

Poljoprivredno preduzeće “Pobeda” AD iz Pobede po osnovu prava prečeg zakupa u KO Novo Orahovo obrađuje 194 hektara po ceni od 254 evra po hektaru, a po osnovu ovog ugovora očekuje se godišnji prihod od oko 49 hiljada evra.

Po osnovu infrastrukture kao prava prečeg zakupa, nešto manju površinu od skoro 192 hektara ugovorila je i “Zobnatica” AD po ceni od 265,84 evra po hektaru, koja je za to uložila depozit. Sa ove parcele, koja se nalazi na KO Mali Beograd, opštinski, pokrajinski i republički budžet godišnje prihoduju nešto više od 51 hiljade evra.

Preko 103 hektara poljoprivrednog zemljišta se koristi bez naknade

Javno preduzeće za građevinsko zemljište, urbanističko planiranje i uređenje opštine Bačka Topola pod zakupom ima oko 62 hektara na teritoriji katastarskih opština Bačka Topola, Bačka Topola – grad, Novo Orahvo, Bajša, Pačir i Stara Moravica. Ove površine su pod ugovorom na period od 99 godina, a kao namena korišćenja je navedeno – pošumljavanje.

Poljoprivredna stručna služba za poljoprivrednu proizvodnju bez naknade koristi više od 41 hektara državne zemlje u KO Gornja Rogatica, i to na period od 2011. do 2031. godine, dok Javno poreduzeće “Vojvodina šume” iz Sombora do 2115. godine ima ugovor o korišćenju nešto više od 12 hektara za pošumljavanje u KO Stara Moravica.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.