Parlamentarni izbori 2023: Iz Bačke Topole 29 kandidovanih za poslanike Narodne skupštine

Parlamentarni izbori 2023: Iz Bačke Topole 29 kandidovanih za poslanike Narodne skupštine

Foto: MS/Magločistač

28.11.2023

Kategorija: Bačka Topola , Politika

Rok za predaju izbornih lista za predstojeće vanredne parlamentarne izbore, koji će biti održani 17. decembra, istekao je u nedelju, 26. novembra, u ponoć, a Republička izborna komisija (RIK) je do 28. novembra potvrdila 15 lista, od koji svoje predstavnike iz Bačke Topole ima njih – četiri.

Prema sadašnjem stanju, građani i građanke s pravom glasa moći će da biraju svoje predstavnike u narednom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije među ukupno 2.617 kandidata i kandidatkinja, od kojih 29 njih dolazi sa teritorije opštine Bačka Topola, što je 1,11 posto od ukupno kandidovanih. 

Slično je bilo i za parlamentarne izbore 2022. godine, kada je na ukupno 19 lista među 2.912 kandidata bilo 30 Bačkotopolčana.

Na listama SRS-a i SPS-a po jedan kandidat iz Bačke Topole

Lista broj 1 – “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”, među svojih 250 kandidata za poslanike u Narodnoj skupštini nema kandidate i kandidatkinje iz Bačke Topole.

Elektrotehničar računara iz Bačke Topole, Marko Radić, kandidat je na listi pod brojem 2 – “Ivica Dačić – Premijer Srbije”. On je 189. od ukupno 250 kandidata.

Lista pod brojem 3 – “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka”, takođe ima 250 kandidata za poslanike u Narodnoj skupštini Srbije, a među njima je na 129. mestu poljoprivredni tehničar, Danijela Grubor iz Gornje Rogatice, koja je i odbornica SRS-a u Skupštini opštine Bačka Topola.

Lista 4 – “Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje – Državotvorna snaga – Srpska stranka Zavetnici – Srpski pokret Dveri”, nema predstavnike iz bačkotopolske opštine.

Izborna lista pod brojem 5 – “Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju – Srpska koalicija NADA – Nacionalno demokratska alternativa – Nova demokratska stranka Srbije – Pokret obnove Kraljevine Srbije – Vojislav Mihailović” – među 250 kandidata takođe nema kandidata za narodne poslanike iz Bačke Topole.

Na listi SVM-a 26 kandidata i kandidatkinja iz Bačke Topole

Najviše kandidata i kandidatkinja iz opštine Bačka Topola i ovaj put broji lista pod rednim brojem 6 – „Savez vojvođanskih Mađara – Za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost!“ na kojoj je među 250 – iz bačkotopolske opštine njih 26.

Najviše kotirana je Gabriela Pinter iz Pačira, vaspitačica za rad u odeljenjima na mađarskom jeziku, koja se nalazi na 35. mestu liste.

Na 55. mestu je Daniel Holo iz Bačke Topole, po struci diplomirani ekonomista, koji je i predsednik Saveta Mesne zajenice “Bačka Topola”, dok je 75. na listi elektrotehničar računara, Viktor Kovač iz Gunaroša, prvi čovek SVM-a u tom selu, koji u Opštinskom veću Bačke Topole vodi resor za poljoprivredu i privredu.

Elektrotehničar računara, Bela Meheš iz Stare Moravice kandidat je SVM-a, čije se ime nalazi na 80. mestu. Meheš je takođe i predsednik Mesnog odbora SVM-a u Staroj Moravici. Zoltan Markuš, penzioner iz Bačke Topole je 85. na istoj listi.

Kandidatkinja Katalin Nemet iz Bajše, po struci vaspitačica, zauzela je 95. mesto na listi SVM-a, dok je 100. Hajnalka Šipoš, marketinška reklamna menadžerka iz Novog Orahova. Ona obavlja i funkciju sеkrеtara Mеsnе zajеdnicе “Novo Orahovo”, a njeno ime se nalazi i kod funkcije predsednice Foruma žena SVM-a.

Na 110. mestu liste “Savez Vojvođanskih Mađara – Za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost!” našla se Emeše Lenđel, profesorka mađarskog jezika i književnosti iz Bačke Topole, koja obavlja i funkciju direktorke STŠ “Jožef Šinković”.

Zamenik predsednika Opštine Bačka Topola, istoričar Tomik Nimrod 120. je kandidat SVM-a za narodnog poslanika. On je takođe i predsednik mesnog odbora te stranke u Bačkoj Topoli, a do nedavno je obavljao i funkciju zamenika predsednika Skupštine opštine. Od 2016. godine je bio odbornik Skupštine opštine, a vodio je i resor poljoprivrede u Opštinskom veću, bio predsednik Izvršnog odbora Mesne zajednice “Bačka Topola”, te potpredsednik Udruženja poljoprivrednika Gazdakör.

Diplomirana ekonomistikinja, Enike Čuso iz Stare Moravice, koja je i odbornica u Skupštini opštine Bačka Topola, kandidatkinja je za narodnu poslanicu na 130. mestu liste SVM-a.

Direktorka Predškolske ustanove “Bambi” iz Bačke Topole, vaspitačica za rad u odeljenjima na mađarskom jeziku, Timea Fenjsaroši Fekete 140. je na listi SVM-a, dok je 10 mesta iza nje i Žolt Horvat, po struci diplomirani biolog, koji je imenovan za direktora Poljoprivredne škole u Bačkoj Topoli.

Na 155. mestu liste SVM-a sa kandidatima za narodne poslanike našla se diplomirana ekonomistinja, Bačkotopolčanka Livia Mentuš, koja u Opštinskom veću vodi resor finansija, udruženja građana i kulture.

Predsednica Izvršnog odbora Mesne zajednice “Bačka Topola”, Agneš Fekete Banov, nalazi se na 160. mestu ove liste. Ona je po struci diplomirani inženjer informatike i master fitomedicine, zaspolena u JP “Komgrad”, predsednica je udruženja “Porodično stablo”, a zastupnica je i udruženja građana “Objektiv” koje je izdavač lista “Topolis”. Bila je i rukovodilac kancelarije opštinske organizacije Saveza vojvođanskih Mađara.

Administrativna radnica iz Bajše, Boglarka Kadar je 165. na listi SVM-ovih kandidata za narodne poslanike. Ona je i zastupnica Centra za ruralni razvoj “Bajša”.

Master menadžer turizma, Huba Telđeši iz Bačke Topole, 170. je kandidat liste broj 6 za narodne poslanike. Predsednik je Udruženja “Origo”, koje organizuje “Sarmijadu” i  marketing menadžer FK TSC.

Inženjerka informatike, Zita Bednarik Prokec iz Bačke Topole, kandidatkinja je SVM-a na 175. mestu. Ona od nedavno obavlja funkciju v.d. direktorke Biblioteke “Eržebet Juhas”.

Vaspitač iz Stare Moravice, Kristian Foro, nalazi se na 195. mestu. On je zaposlen u Domu za lica ometena u mentalnom razvoju “Otthon” u Staroj Moravici.

Kandidat Saveza vojvođanskih Mađara za narodne poslanike na mestu broj 200 je Balaž Lovra iz Bačke Topole, po struci menadžer turizma, dok je student Kornel Bata iz Novog Orahova 215. Bata je i zastupnik Omladinskog kluba Novog Orahova.

Specijalista magistar saobraćajnog inženjerstva, Robert Žaki iz Bačke Topola se nalazi na 220. mestu liste SVM-a.

Silvia Sabo Sabadoš iz Bačke Topole, inženjerka agronomije je 224. Ona je ujedno i odbornica SVM-a u aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta, ali je i zamenica predsenika udruženja Asocijacije za razvoj opštine Bačka Topola.

Na 229. mestu liste kandidata SVM-a se našla Gabriela Hajduk, diplomirana inženjerka hortikulture iz Novog Orahova. Ona je i zastupnica udruženja Klub proizvođača Novo Orahovo.

Defektološkinja iz Stare Moravice, Timea Blažik je 233. na listi, dok je predsednik Opštine Bačka Topola, Adrian Satmari 245. Satmari je od 2009. zaposlen u Opštinskoj upravi, od 2016. je u Opštinskom veću bio zadužen za razvoj i javne nabavke, dok je od 2020. predsednik Opštine Bačka Topola.

Poslednji na listi kandidata SVM-a za narodne poslanike je master profesor razredne nastave Arpad Fremond iz Pačira. On je potpredsednik SVM-a, i jedan od osnivača Omladinskog foruma Saveza vojvođanskih Mađara. Do sada je bio narodni poslanik u pet saziva, od 2008. godine do danas. Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima bio je kao kandidat kotiran na visokom, trećem mestu na listi SVM-a.

Zoltan Turuc kandidat izborne liste broj 7 – “Srbija protiv nasilja”

Sedma izborna lista – “Srbija protiv nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić (Stranka Slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak – Ćuta, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Srbija Centar, Zajedno, Pokret za preokret, Udruženi sindikati Srbije ‘Sloga’ i Novo lice Srbije)” ima 250 kandidata za narodne poslanike, a među njima se nalazi i jedan iz Bačke Topole – mašinski inženjer Zoltan Turuc – na 233. mestu.

Turuc je jedan od osnivača Narodnog pokreta Srbije. Godine 2000. je bio odbornik u Skupštini opštine Bačka Topola kao kandidat liste grupe građana, u periodu od 1991-1994. bio je predsednik Izvršnog odbora SO Bačka Topola, a 1994-1998. i predsednik Skupštine opštine.

Izborna lista broj 8 – “Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – Stranka pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini”, među svojih 65 kandidata nema predstavnike iz Bačke Topole, kao i ni lista pod brojem 9 – “Stranka demokratske akcije Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin”, na svojoj listi od 22 kandidata.

Deseta izborna lista “Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju” broji 60 kandidata i kandidatkinja, a među njima takođe nema Bačkotopolčana.

Izborna lista pod brojem 11 – “Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi -Vuk Jeremić, dr Sanda Rašković Ivić, Siniša Kovačević, Vladimir Gajić, Marina Lipovac Tanasković” među svojih 250 kandidata za narodne poslanike nema nijednog iz Bačke Topole.

Ista je situacija i sa listom pod brojem 12 –  “Saša Radulović (Dosta je bilo – DJB) – Boris Tadić (Socijaldemokratska stranka – SDS) – Ana Pejić (Otete bebe) – Dobro jutro Srbijo”, kao i sa 13. listom – “Koalicija Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi” koja ima ukupno 9 kandidata, svi iz Bujanovca i Preševa.

Izborna lista pod brojem 14 nosi naziv ”Grupa građana Mi – glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović”, a među njenim 101 kandidatom nema Bačkotopolčana i Bačkotopolčanki.

Sa svojih 110 kandidata i kandidatkinja za narodne poslanike, u izbornu trku je ušla i 15. lista – “Srbija na zapadu – Zoran Vuletić – Nemanja Milošević – da se struka pita – Vladimir Kovačević”, koja takođe nema imena iz opštine Bačka Topola.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.