Opština Bačka Topola raspisala konkurse za NVO: Manje novca za poljoprivredu i socijalnu zaštitu, duplirana podrška novinskom izdavalaštvu

Opština Bačka Topola raspisala konkurse za NVO: Manje novca za poljoprivredu i socijalnu zaštitu, duplirana podrška novinskom izdavalaštvu

Bačka Topola, foto: MS/Magločistač

23.01.2023

Kategorija: Bačka Topola , Društvo

Udruženja građana koja su aktivna na području opštine Bačka Topola mogu do kraja januara da apliciraju za novčanu podršku za svoj rad po osnovu jednog od dva javna konkursa lokalne samouprave, koja je ovogodišnjim budžetom za nevladine organizacije predvidela ukupno 30,65 miliona dinara, što je za 150 hiljada dinara manje nego lane.

Tako je u budžetu za javni konkurs za dodelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata udruženja koja deluju na teritoriji opštine Bačka Topola opredeljeno 22,45 miliona dinara, koja će biti raspodeljena po oblastima njihovog delovanja.

S druge strane, za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata udruženja građana vezano za pružanje administrativno-tehničke podrške poljoprivrednim proizvođačima, predviđeno je 8,2 miliona dinara, isto koliko i 2022. godine.

Ovaj konkurs je usmeren na civilne organizacije koje pružaju savetodavne usluge poljoprivrednim proizvođačima u oblasti praćenja raspisanih konkursa i informisanja, izradi i pisanju projekata, organizovanju seminara i održavanju predavanja. Lane je ovim konkursom bilo podržano sedam nevladinih organizacija iznosima od preko 3 miliona do 730 hiljada dinara.

Više sredstava za novinsko izdavalaštvo nauštrb socijalne i dečije zaštite i poljoprivrede

Kao i ranijih godina, sa najviše novca u okviru Javnog konkursa za dodelu budžetskih sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata udruženja koja deluju na teritoriji opštine Bačka Topola – 5,2 miliona dinara – biće podržani projekti u sferi negovanja tradicije i kulture. Prošle godine su istu sumu podelile 44 organizacije.

Na kulturne manifestacije će biti usmerena 2,3 miliona dinara, isto kao i prošle godine, kada je ovaj iznos podelilo 17 udruženja, dok je za verske organizacije predviđeno 2,6 miliona, takođe isto kao lane. U prošloj godini je ovakvih udruženja bilo 11.

Sredstva podrške za nevladine orgnizacije koje deluju u oblasti socijalne i dečije zaštite su manja za 150 hiljada dinara, odnosno iznose 850 hiljada. Prošle godine je na opštinskom konkursu prošlo 14 projekata iz ovog sektora.

Bez promena u odnosu na lane su budžeti namenjeni ekologiji i zaštiti životne sredine – 600 hiljada dinara, kojima je u 2022. godini podržano 9 udruženja, kao i budžet za monografiju i izdavanje knjiga u ukupnom iznosu od 400 hiljada dinara, kojim su lane finansirana četiri projekta.

Duplo više u odnosu na prošlu godinu tj. milion dinara sleduje civilne organizacije koje se bave novinskom izdavačkom delatnošću, a iz ove sfere su lane podržana tri projekta.

Razvoj privrede i preduzetništva je ove, isto kao i prošle godine, opštinskim budžetom podržan sa 3,5 miliona dinara. Po osnovu istog javnog konkursa opštine sredstva je lane dobilo 6 nevladinih organizacija.

Protivpožarnu zaštitu su u 2022. godini sledovala dva miliona dinara, koja su podeljena na projekte podnete od strane 9 vatrogasnih društava. Isti iznos predviđen je i u ovoj godini.

Poljoprivreda, kao obast koja po običaju odnese značajan deo predviđenih sredstava, ove godine će ipak biti uskraćena za pola miliona dinara u odnosu na 2022, za šta je predviđeno 4 miliona dinara. Prošlogodišnji iznos je bio podeljen na 29 projekata, vrednosti od 10 do 980 hiljada dinara.

Oba javna konkusa su otvorena do 31. januara, a obrasci za prijavu se mogu preuzeti na internet stranici www.btopola.org.rs. Prijave se dostavljaju u štampanom obliku u pisarnici Opštinske uprave ili poštom sa naznakom “Javni konkurs za dodelu budžetskih sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata udruženja”.

Od 2018. godine, Opština Bačka Topola je rad civilnog sektora podržavala iznosima od 1,41 odsto godišnjeg budžeta u 2020. godini, pa do 2,05 odsto u 2022. godini, što je najviše za ovaj period.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.