Opština Bačka Topola raspisala konkurs za sufinansiranje ugradnje solarnih panela

Opština Bačka Topola raspisala konkurs za sufinansiranje ugradnje solarnih panela

Izvor: Pixabay.com

06.02.2023

Kategorija: Bačka Topola

Bačkotopolčani koji žele da apliciraju na javni konkurs za sufinansiranje ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije na porodičnim kućama, kao i za unapređenje termotehničkog sistema putem ugradnje kalorimetra, cirkularnih pumpi, termostatskih ventila i delitelja toplote, konkursnu dokumentaciju treba da predaju do 24. februra, navodi se u tekstu konkursa objavljenog na sajtu opštine.

U okviru prošlogodišnjeg, trećeg poziva Nacionalnog programa energetske sanacije domaćinstava, ukupna sredstva koje opština Bačka Topola zajedno sa sredstvima Uprave za podsticanje i unapređenje energetske efikasnosti Republike Srbije dodeljuje putem ovog konkursa iznose 2,5 miliona dinara, pri čemu ne može da se konkuriše za više od jedne mere energetske efikasnosti.

Od ukupne sume, 2,1 milion dinara namenjen je za nabavku i ugradnju solarnih panela, invertera i prateće instalacije za porodične kuće, dok je preostalih 400 hiljada dinara predviđeno za ugradnju elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi za porodične kuće, kao i za opremanje sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote objektu za stanove.

Maksimalni iznos sredstava koja se dodeljuju su do 50% od vrednosti ukupne investicije sa PDV-om, odnosno 420 hiljada dinara za ugradnju elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi za porodične kuće, kalorimetre, delitelje toplote i balans ventile za stanove.

Građani mogu da dobiju podršku u maksimalnom iznosu od 15.000 dinara sa porezom po cirkulacionoj pumpi, koliko i po kalorimetaru, zatim 1.000 dinara sa PDV-om po delitelju toplote i 1.500 dinara po termostatskom ventilu.

Među sedam izvođača radova i bačkotopolska firma

Kriterijumi za izbor projekata pristiglih putem javnog konkursa odnose se na postojeće stanje spoljnih zidova, primarni način grejanja, zatim postojeće karakteristike spoljne stolarije, K faktor zauzetosti površine za porodične kuće, kao i dosadašnje korišćenje subvencija za energetsku sanaciju.

Građani će moći ponude, odnosno predračune, da zatraže kod neke od sedam firmi odabranih putem ranije održanog javnog konkursa za pravne subjekte, među kojima je i jedna iz Bačke Topole, dok su ostale iz Beograda, Sente i Bečeja.

Kako je naglašeno u tekstu javnog konkursa, među troškovima koji neće biti finansirani nalaze se oni za već nabavljenu opremu i izvršene usluge i troškovi u vezi sa odobravanjem i sprovođenjem kreditnog zaduženja. Takođe, ne može se aplicirati za opremu koju podnosilac zahteva za bespovratna sredstva sam proizvodi, ili za usluge koje podnosilac zahteva sam izvršava, kao ni za druge troškove koji nisu u skladu sa merama energetske sanacije.

Pravo učešća na konkursu imaju domaćinstva čiji je vlasnik  podnosilac prijave i vlasnik ili nosilac prava nad brojilom, a objekat za koji se podnosi prijava mora biti legalizovan. Takođe, objekat mora biti priključen na distributivnu mrežu električne energije i da je na decembarskom računu za potprošnju električne energije registrovana potrošnja od minimum 30 kWh.

Ukoliko porodična kuća ima više od jednog vlasnika, potrebno je dostaviti saglasnost ostalih vlasnika prilikom prijave.

Ukoliko podnosilac prijave nije vlasnik objekta za koji se podnosi prijava, neophodno je da ima prijavu boravka na adresi objekta, uz koju treba da podnese i pisanu saglasnost vlasnika objekta overenu od strane javnog beležnika.                 

Tekst javnog konkursa, kao i konkursna dokumentacija mogu se preuzeti na internet stranici opštine Bačka Topola www.btopola.org.rs.

Prijava se predaje lično na pisarnici Opštinske uprave Bačka Topola ili preporučenom poštom.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.