Objavljene liste podržanih projekata bačkotopolskih NVO: Preko dva miliona dinara “Za razvoj našeg sela Malog Beograda”

Objavljene liste podržanih projekata bačkotopolskih NVO: Preko dva miliona dinara “Za razvoj našeg sela Malog Beograda”

"Topolis", foto: MS/Magločistač

10.03.2023

Kategorija: Bačka Topola , Društvo

Konkursna komisija za sprovođenje postupka dodele finansijskih sredstava udruženjima građana iz budžeta opštine Bačka Topola objavila je liste vrednovanja i rangiranja ovogodišnjih projekata nevladinih organizacija, pristiglih na dva javna konklursa.

Tako je devet nevladinih organizacija za pružanje administrativno-tehničke podrške poljoprivrednim proizvođačima podelilo 8,2 miliona dinara, za realizovanje projekata koji je trebalo da se odnose na pružanje savetodavne usluge, praćenje raspisanih konkursa i informisanje poljoprivrednih proizvođača, izradu i pisanje projekata, organizaciju seminara i stručnih predavanja namenjenih poljoprivrednim proizvođačima.

Za razliku od ranijih godina, kada je najveća suma po ovom konkursu uglavnom odlazila Asocijaciji za razvoj opštine Bačka Topola, ove godine je 2 miliona i 416 hiljada dinara dodeljeno Udruženju građana “Za razvoj našeg sela Malog Beograda”, koje prošle godine nije dobilo sredstva po ovom osnovu.

Ovo udruženje je dobilo i dodatnih 120 hiljada dinara za projekat “Unapređenje stanja u oblasti zaštite životne sredine” po osnovu javnog konkursa za dodelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata udruženja koja deluju na teritoriji opštine Bačka Topola.

Preko 800 hiljada dinara ove godine je dodeljeno Klubu proizvođača “Novo Orahovo”, Klubu proizvođača “Gunaroš”, Udruženju građana “Pobeda za razvoj Pobede” i Udruženju poljoprivrednika “Bajša”.

Društvo istraživača “Zenit” dobilo je 792 hiljade dinara, Udruženje za regionalnu komunikaciju “URKO” iz Pačira sleduje 730 hiljada dinara, a Udruženje “Aspera Astra” 100 hiljada dinara.

Za projekat u oblasti razvoja privrede i preduzetničke delatnosti, Asocijacija za razvoj opštine Bačka Topola prošle godine je dobila 3 miliona i 272 hiljade dinara, dok je ove godine taj iznos 756 hiljada dinara.

Iz budžeta podržana još 144 projekta nevladinih organizacija

Budžetskim sredstvima u visini od 22,45 miliona dinara biće podržani projekti 144 nevladine organizacije.

Kao i ranijih godina, sa najviše novca u okviru ovog javnog konkursa podržani su projekti udruženja iz sfere negovanja tradicije i kulture koja deluju na teritoriji opštine Bačka Topola, i to sa 5,2 miliona dinara.

Ovu sumu su podelile 43 organizacije, a sledovali su ih iznosi od po 10 do najviše 400 hiljada dinara, koliko je dodeljeno za projekat Opštinskog udružena penzionera Bačka Topola, za negovanje tradicije i poboljšanje standarda i društvenog života penzionera.

Dvadeset hiljada dinara manje dobilo je Društvo za istraživanje i negovanje mađarske etnografije, folklora i tradicije “Nađapati Kukac Peter” za očuvanje i negovanje običaja i tradicije, dok je 470 hiljada dodeljeno za projekat pačirskog udruženja “URKO” za funkcionisanje i organizovanje raznih manifestacija.

Za kulturne manifestacije ove godine su opštinskom budžetom opredeljena 2,3 miliona dinara, isto kao i prošle, a najviše sredstava, po 520 hiljada dinara dodeljeno je za manifestacije SKC “Vuk Stefanović Karadžić” i MKC “Kodalj Zoltan”.

Pored njih, na kulturne manifestacije drugih 17 udruženja podeljeni su iznosi od po 10 do 160 hiljada dinara.

Budžet namenjen ekologiji i zaštiti životne sredine u iznosu od 600 hiljada dinara isti je kao i lane, a u okviru njega je 10 nevladinih organizacia dobilo od 10 do najviše 160 hiljada dinara, koliko je dodeljeno Ekološkom društvu “Arkus” za širenje znanja o zaštiti životne sredine i ekologiji u opštini Bačka Topola.

Za projekte 10 verskih organizacija opredeljeno je 2,6 miliona dinara, od kojih je najviše pripalo Rimokatoličkoj župi Pohođenje bezgrešne Device Marije Bačka Topola za razvoj verskog života. Za ovim projektom sledi Restauracija oronulog Svetosavskog doma za koju je Srpskoj pravoslavnoj Crkvenoj Opštini Bačka Topola dodeljeno 300 hiljada dinara.

Manje sredstava za socijalnu i dečiju zaštitu

Za nevladine organizacije koje deluju u oblasti socijalne i dečije zaštite ove godine opredeljeno je 850 hiljada dinara – za 150 hiljada manje u odnosu na lane, od kojih je najviše dodeljeno Udruženju građana “Za bolju Bačku Topolu” koje je za projekat “Varošarije – igrarije” dobilo 150 hiljada dinara.

Deset hiljada manje pripalo je Udruženju ratnih vojnih invalida opštine Bačka Topola za poboljšanje statusa i položaja RVI i porodica poginulih boraca. Ostalih 15 udruženja podelilo je iznose od po 10 do 100 hiljada dinara.

Budžet za monografiju i izdavanje knjiga u ukupnom iznosu od 400 hiljada dinara podeljen je na tri udruženja, od kojih je Zavičajno istorijsko društvo vojvođanskih Mađara dobilo 200 hiljada dinara za izdavanje publikacije.

Udruženje za istorijat naselja “Monografija” dobilo je 110 hiljada dinara za promociju zavičajne istorije putem raznih manifestacija i izdavanja knjige, a Zadužbina Međeši-Daku 90 hiljada dinara za izdavanje knjige o Pačiru na srpskom ili mađarskom jeziku.

Za list “Topolis” triput više sredstava nego lane

Duplo više u odnosu na prošlu godinu tj. milion dinara sleduje civilne organizacije koje se bave novinskom izdavačkom delatnošću, a iz ove sfere su, isto kao i lane, podržana tri projekta.

Tako je Udruženje za regionalnu komunikaciju “Objektiv” za kvartalno izdanje lista “Toplis” dobilo triput više sredstava nego prošle godine – 725 hiljada dinara.

Za izdavanje informacionog lista “Male Novine – Kisújság” Udruženja za razvoj turizma “Reki” iz Stare Moravice predviđeno je 210 hiljada dinara, dok je 65 hiljada dinara opredeljeno za troškove izdavanja lokalnog lista “Hírharang” Teledoma za razvoj Gunaroša.

Razvoj privrede i preduzetništva je ove, isto kao i prošle godine, budžetskim sredstvima podržan sa 3,5 miliona dinara, a ovaj iznos je podeljen na projekte 7 nevladinih organizacija.

Među njima je prva po visini dodeljenih sredstava Asocijacija za razvoj opštine Bačka Topola sa 2,2 miliona dinara za projekat stvaranja preduslova za uspostavljanje i omogućavanje ekonomskog razvojnog ambijenta i doprinosa u održivom razvoju opštine. Za isti projekat po istom osnovu lane im je dodeljeno 1.75 miliona dinara.

Opšte udruženje preduzetnika podržano je sa 500 hiljada dinara za projekat poboljšanja položaja preduzetnika opštine Bačka Topola, koji podrazumeva pružanje pravno-administrativnih usluga i organizovanje raznih manifestacija.

Ostala udruženja su podelila iznose od 70 do 280 hiljada dinara.

Devet vatrogasnih organizacija ove godine je podelilo dva miliona dinara, od kojih je polovinu dobio Opštinski vatrogasni savez Bačka Topola za organizovanje dobrovoljnog učešća građana u sprovođenju zaštite od požara, dok su ostalim organizacijama podeljeni iznosi od po 120 ili 130 hiljada dinara.

Udruženja koja deluju u oblasti poljoprivrede, po običaju najbrojnija, podržana su u ukupnom iznosu od 4 miliona dinara, raspodeljenih na 23 organizacije.

Za savetodavnu kancelariju i organizovanje manifestacije “Dani novog hleba” i “Seljačke olimpijade”, kao i  Gril i BBQ festival na obali Bačkotopolskog jezera izdvojeno je milion i 155 hiljada dinara, dok su projekti ostalih udruženja podržani iznosima od 10 do 300 hiljada dinara.

Projekti Udruženja žena “Novo Orahovo” i Rona – Društvo za negovanje tradicije i ekologije Novo Orahovo odbijeni su jer, kako je navedeno u obrazloženju, sedmočlana komisija – kojom je predsedavala Livia Mentuš, u opštini zadužena za resor finansija, udruženja građana i kulture, – ocenjuje da projekte ne treba finansijski podržati.

Lista vrednovanja i rangiranja objavljena je na zvaničnoj internet stranici opštine Bačka Topola, kao i na portalu eUprave, a učesnici konkursa imaju pravo prigovora u roku od osam dana, računajući od 7. marta, kada je lista objavljena.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.