Obeležen dan bačkotopolskog Doma zdravlja: “Od male ambulante do ustanove za primer u celoj Srbiji”

Obeležen dan bačkotopolskog Doma zdravlja: “Od male ambulante do ustanove za primer u celoj Srbiji”

Foto: MS/Magločistač

08.05.2023

Kategorija: Bačka Topola , Društvo

Polaganjem venaca na bistu dr Janoša Hadžija, u dvorištu bačkotopolskog Doma zdravlja koje nosi njegovo ime minulog petka je obeležen dan ove zdravstvene ustanove.

Osvrtom na razvoj ustanove kroz istoriju, ali i izražavanjem zahvalnosti svim prethodnicima koji su svojim iskustvom i radom doprinosili tom razvoju, kao i onima koji to danas čine, direktorka Doma zdravlja “Dr Janoš Hadži”, dr Čila Ileš, podsetila je najpre na delo dr Janoša Hadžija.

“Ja mislim da je dr Janoš Hadži tvorac današnje zdravstvene zaštite u Bačkoj Topoli, jer je kao vojni lekar prvi lečio lokalno stanovništvo, radio kao epidemiolog, prevenirao je širenje zaraznih bolesti u vreme kolere. Dao je temelje zdravstvene zaštite u našoj opštini, postavio prve normative kako bi trebalo da se ponaša jedan zdravstveni radnik”, kazala je dr Ileš, naglasivši da je on bio požrtvovan u svakom pogledu, te jednako dostupan i lokalnom stanovništvu i garnizonu u kojem je službovao.

Foto: MS/Magločistač

Bačkotopolski Dom zdravlja osnovan je 1. novembra 1952. godine, četiri godine nakon što je doneto prvo zakonsko rešenje o zdravstvu, a u to vreme zdravstvene ustanove su se finansirale iz opštinskih, odnosno sreskih fondova.

Godine 1963. dobija naziv Dom narodnog zdravlja, a od 1. januara 1974. nosi aktuleni naziv Dom zdravlja “Dr Janoš Hadži” Bačka Topola. Nova zgrada je puštena u rad 1980. godine.

Od juna 2002. godine, Skupština opštine Bačka Topola imala je osnivačka prava nad ovom zdravstvenom ustanovom, da bi ih 2019. godine preuzela Autonomna Pokrajina Vojvodina.

Doktorka Ileš je tom prilikom dodala da zahvalnost duguje i svim njenim prethodnicima koji su doprinosili razvoju doma zdravlja i tome da on danas bude za primer:

“Ja sam zahvalna svim mojim prethodnicima, kolegama koji su nasledili dr Hadžija, koji su u našu zdravstvenu ustanovu donosili nova iskustva i nova saznanja. Na taj način smo mi od te jedne male ambulante uspeli da dobijemo jedan ovakav dom zdravlja koji može da bude na primer celoj Republici Srbiji”.

Primarna dijagnostika kompletirana, u najavi mogućnost nabavke CT aparata

Kako je direktorka bačkotopolskog doma zdravlja dalje rekla, u narednom periodu, sa preventivnim pregledima kao veoma važnim akcijama žele da izađu u udaljene sredine gde stanovništvo smatra da su ti pregledi manje bitni.

“Ove godine ćemo malo bolje isplanirati i organizovati te preventivne preglede, da dođemo do onog stanovništva koje ne može doći u Bačku Topolu, a da za preglede koji ne mogu da se rade na terenu organizujemo prevoz do Bačke Topole i da se tada obuhvati što veći broj stanovnika”, najavila je dr Ileš.

dr Čila Ileš, foto: MS/Magločistač

Ona je istakla da je ova zdravstvena ustanova po opremljenosti primarnom dijagnostikom na zavidnom nivou.

“Mi bez opreme i adekvatnih sredstava ne možemo. Prošla su vremena kada je lekarski esnaf bio stetoskop i torba. Sada savremene bolesti zahtevaju mnogo sofisticiraniju dijagnstiku nego što je ranije bio slučaj. Zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, mi smo za poslednje tri godine dobili kompletnu opremu za RTG službu”, ocenila je direktorka, i dodala:

“Nakon što sada zaključimo javni tender za nabavku analognog mamografa sa digitalizacijom, koji je u toku, mi ćemo, osim još nekih analiza koje planiramo u laboratoriji, time kompoletirati dijagnostiku što se tiče nivoa primarne zdravstvene zaštite”.

Dr Ileš je najavila i mogućnost da se u skorijoj budućnosti otvori prilika i za nabavku CT aparata za domove zdravlja koji su udaljeni više od 30 kilometara od bolničke ustanove.

Satmari: “Opština Bačka Topola ima nameru da u što većoj meri doprinosi razvoju zdravstvene zaštite stanovništva”

Obeležavanju dana Doma zdravlja “Dr Janoš Hadži” prisustvovao je predsednik Opštine Bačka Topola, Adrian Satmari, koji je ovom prilikom kolektivu čestitao godišnjicu, naglašavajući značaj međusobne dobre saradnje.

“Bez obzira na to što opština više ne vrši osnivačka prava nad domom zdravlja, i dalje finansiramo rad ove ustanove. Tako smo prošle godine otvorili ambulantu II u Bačkoj Topoli, što smatram izuzetno važnom investicijom. Zatim smo ove godine nabavili novo sanitetsko vozilo za potrebe Službe hitne pomoći, za šta je iz opštinskog budžeta izdvojeno 6,6 miliona dinara”, rekao je Satmari.

Adrian Satmari, foto: MS/Magločistač

Pored toga, kako je dodao, sa 10 miliona dinara iz opštinskog budžeta, finansirana je i rekonstrukcija sistema grejanja u Domu zdravlja u Bačkoj Topoli, dok je za kotlarnicu u ambulanti u Novom Orahovu iz opštinske kase izdvojeno milion dinara.

Takođe, kako je rečeno, opština finansira i rad seoskih ambulanti u svakoj mesnoj zajednici Bačke Topole, za šta se izdvaja 9 miliona dinara, a finansira se i prevoz pacijenata sa infarktom do Sremske Kamenice sa 3 miliona dinara.

“Opština Bačka Topola ima nameru da u što većoj meri doprinosi razvoju zdravstvene zaštite stanovništva naše opštine i tako ćemo nastaviti i u buduće”, poručio je Satmari.

Tokom leta pojačani kapaciteti Službe hitne medicinske pomoći

Direktorka Doma zdravlja “Dr Janoš Hadži”, dr Čila Ileš, napomenula je da lokalna samouprava pruža veliku podršku radu toj zdravstvenoj ustanovi, gde je kao primere izdvojila finansiranje rada seoskih ambulatni, i najavila angažovanje dodatne ekipe u Službi hitne medicinske pomoći:

“Na osnovu analize sa načelnikom te službe, ono što se pokazalo kao izuzetna potreba jeste pojačanje službe hitne pomoći, za sada u letnjim mesecima. Petak uveče, subota uveče, nedelja dan i nedelja noć će raditi pojačana ekipa sa doktorom, sestrom i  vozačem, koji će biti zaduženi za zbrinjavanje. Na ovaj način jedna ekipa će moći da radi na terenu, a druga da zbrinjava pacijente u ambulatni, ili, ako ima potrebe, da obe budu na terenu”.

Dr Ileš je pojasnila da će ovo puno značiti s obzirom na dosadašnju situaciju da, kada ekipa hitne pomoći izađe da interveniše na auto-put, razuđena bačkotopolska opština ostaje bez lekara.

Nedostatak kadrova problem je i u bačkotopolskom domu zdravlja, međutim, prema rečima dr Čile Ileš, penzionisali lekari su sada “most” do momenta kada će mladi specijalisti da se vrate u dom zdravlja.

Na konkurse nam se, na žalost, retko ko javi. To nam je, na žalost, veliki hendikep. Nadam se da će zaživeti neki program da se malo stimulišu zdravstveni radnici koji bi došli da rade u manjim sredinama, jer doktor je doktor, sestra je sestra gde god da radi”.

Dom zdravlja “Dr Janoš Hadži” obezbeđuje zdravstvenu zaštitu na podružju 23 naseljena mesta, koja zdravstvenim uslugama – pored centralnog objekta i ambulante II u Bačkoj Topoli – opslužuje još 15 seoskih ambulanti, u kojima su zaposlena 154 zdravstvena radnika.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.