Izdavanje povlašćenih parking-karata za osobe sa invaliditetom omogućeno i u Bačkoj Topoli: Dostupnija usluga – veliko olakšanje

Izdavanje povlašćenih parking-karata za osobe sa invaliditetom omogućeno i u Bačkoj Topoli: Dostupnija usluga – veliko olakšanje

Foto: MS/Magločistač

18.02.2022

Kategorija: Bačka Topola

Od početka februara, usluga izdavanja parking-karata i rezervisanih parking-mesta za osobe sa invaliditetom omogućena je i u lokalnoj samoupravi Bačka Topola. To, prema oceni predsednika Udruženja obolelih od multiple skleroze “Mala Bačka” iz Bačke Topole Nješe Paula, predstavlja značajno olakšanje jer su do sad Bačkotopolčani ovo pravo ostvarivali u subotičkom JKP “Parking“.

“S obzirom na to da stanujem u Subotici, a udruženje nam je u Bačkoj Topoli, svake godine do sad sam ja u JKP ’Parking’ predavao zahteve za dobijanje karata za sebe i još petoro ljudi, kojima nije bilo jednostavno da odu u Suboticu. Verujem da je bilo i onih koji to pravo nisu iskoristili upravo zbog udaljenosti mesta izdavanja kartica. Za njih će ova novina značiti veliko olakšanje, jer im je usluga bliža i dostupnija“, kaže za Magločistač Nješe.

On dodaje i da u Subotici nije postojala mogućnost završavanja cele procedure na jednom mestu, što je sad u Bačkoj Topoli slučaj, te i to ističe kao značajnu prednost.

“Sada u opštini rešavamo svu dokumentaciju i predajemo zahtev. Karte budu gotove za nekoliko dana. Jedino što ćemo ovaj prvi put uz zahtev morati da prilažemo svu neophodnu dokaznu dokumentaciju, dok kod obnova, narednih godina, to neće biti potrebno”, objašnjava.

Kartice koje je izdao JKP “Parking” Subotica 2021. godine, važiće do 15. aprila ove godine, navodi se na sajtu tog preduzeća.

Otkad je u bačkotopolskoj opštini omogućena ova vrsta usluge, zahtev za izdavanje parking-karata i rezervisanih parking-mesta za osobe sa invaliditetom podnelo je 15 građana, a prve kartice se izdaju ove nedelje.

“Za sada se sve odvija bez problema. Građani su obavešteni o mogućnosti ostvarivanja ovog prava kod nas i interesuju se svakodnevno. Kako bismo obostrano olakšali postupak, apelujem na sugrađane da na našem sajtu pročitaju i pravilnik kako bi utvrdili da li zadovoljavaju kriterijume, s obzirom na to da često imamo ljude koji dolaze misleći da pravo na ovu vrstu kartica ostvaruju na osnovu bilo kakvog rešenja o invalidskoj penziji, što nije slučaj”, poručuje Bojana Dozet Varga, šefica Odseka za opštu upravu, zadužena za oblast boračko-invalidske zaštite.

Naime, shodno pravilniku, ovu vrstu povlastice ostvaruju invalidi sa 70 posto telesnog oštećenja, lica sa oštećenjem vida 90 posto, ratni vojni i civilni invalidi rata od I do IV grupe invalidnosti, lica sa mentalnim deficitom, kao i lica na dijalizi.

Šta je neophodno podneti od dokumentacije

Povlašćena parking-karta važi na teritoriji cele Srbije, univerzalna je i nema vremensko ograničenje za zauzimanje parkinga. Dokument izdaje odeljenje Opštinske uprave Bačka Topola nadležno za komunalne delatnosti, na osnovu Rešenja koje izdaje uža organizaciona jedinica Opštinske uprave Bačka Topola nadležna za boračko-invalidsku zaštitu.

Foto: MS/Magločistač

Lica koja žele da podnesu zahtev za besplatnu parking-kartu, to mogu da učine na dva načina – putem portala e-Uprava na adresi https://euprava.gov.rs/usluge/7075, ili u Uslužnom centru Opštinske uprave Bačka Topola na adresi Maršala Tita 30 u Bačkoj Topoli.

Podnosilac zahteva je osoba sa invaliditetom lično ili njen roditelj/staratelj ukoliko je nosilac tog prava maloletna osoba ili je lišena radne sposobnosti. Povlašćena karta važi do kraja tekuće godine, nakon čega ju je potrebno obnoviti.

Za podnošenje zahteva građani treba da dostave fotografiju, fotokopiju lične karte i saobraćajne dokumentacije, izvod iz matične knjige rođenih, rešenje o utvrđenom statusu invalidnosti u zavisnosti od vrste, kao i prateću medicinsku dokumentaciju.

Takođe, potrebno je da podnosilac zahteva ima prebivalište na teritoriji Bačke Topole, da je vlasnik ili korisnik vozila, odnosno da je vozilo registrovano na njegovo ili ime člana njegovog domaćinstva, te da ima registarske oznake BT. Zahtev se može podneti samo za jedno vozilo po osobi.

U slučaju podnošenja zahteva putem e-Uprave, građani moraju biti i registrovani na portalu, a obrada zahteva traje do 30 dana. Prema evidenciji Uslužnog centra Opštinske uprave Bačke Topole, ovaj vid podnošenja zahteva još nije iskoristio nijedan sugrađanin.

Bezobzirni vozači ne poštuju obeležena parking-mesta za osobe sa invaliditetom

Na teritoriji cele opštine Bačka Topola, parking je besplatan za sve vozače, međutim, na pitanje koliko su Bačkotopolčani obzirni vozači spram osoba sa invaliditetom, Nješe odgovara odrično.

“Nažalost, česte su pojave da parking rezervisan za osobe sa invaliditetom zauzme neki bezobzirni vozač kojem pravo na to povlašćeno mesto ne pripada. Ovo se najčešće dešava na parkinzima kod marketa, gde se mesta namenjena invalidima nalaze najbliže ulazu, što nam i predstavlja najveći problem jer iz marketa iznosimo vreće sa kupljenom robom, pa nije svejedno hoćemo li ih nositi 20 metara više”, objašnjava Nješe.

U širem centru Bačke Topole postoji oko 15 žutih parking-mesta što, prema oceni našeg sagovornika, zadovoljava trenutne potrebe.

Problem je, međutim, što pojedina parking-mesta u gradu nisu propisano obeležena, dodaje on. Kao udruženje su se s tim u vezi već obratili lokalnoj samoupravi, iz koje imaju obećanje da će u skorije vreme problem i rešiti.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.