Iz opštinskog budžeta 1,5 miliona dinara bačkotopolskim preduzetnicima za nabavku opreme

Iz opštinskog budžeta 1,5 miliona dinara bačkotopolskim preduzetnicima za nabavku opreme

Foto: MS/Magločistač

30.11.2023

Kategorija: Bačka Topola

Skupština opštine Bačka Topola je u avgustu ove godine usvojila Odluku o osnivanju Budžetskog fonda za razvoj preduzetništva, a sa ciljem ”pružanja finansijske podrške programima, projektima i aktivnostima u oblasti unapeđenja privrede i preduzetništva, kao i sveukupnog jačanja stanovništva na teritoriji opštine”.

Kao deo tog programa, 24. novembra je raspisan konkurs za sufinansiranje nabavke opreme za obavljanje osnovne delatnosti, kao i za prateća sredstva koja su neophodna za redovnu upotrebu opreme, a konkursni budžet od 1,5 miliona dinara bespovratnih sredstava namenjen je privrednim subjektima – mikro preduzećima i preduzetnicima iz bačkotopolske opštine.

Subvencije se odnose na 50 odsto neto vrednosti opreme, dakle, bez pratećih troškova i uračunatog poreza, do maksimalnih 150.000 dinara po jednom korisniku, koji može da dobije podršku po samo jednoj prijavi.

Budžetski fond za razvoj preduzetništva je osnovan u avgustu 2023. na neodređeno vreme i njime upravlja predsednik Opštine Bačka Topola, a Opštinsko veće obrazovalo je i komisiju za razvoj preduzetništva, na mandatni period od četiri godine. Njom predsedava Viktor Kovač iz Gunaroša, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu i privredu, dok su ostali članovi Vanjur Gabrijela iz Opšteg udruženja preduzetnika, zatim Pašti Oršolja – rukovodilac Odeljenja za finansije, utvrđivanje i  naplatu javnih prihoda u Opštinskoj upravi, kao i Janus Milan – član Opštinskog veća zadužen za obrazovanje i Siniša Moravac.

Pravo na sufinansiranje nabavke opreme imaju preduzetnici i privredni subjekti registrovani na teritoriji opštine Bačka Topola koji su u prethodnoj godini poslovali pozitivno, ne računajući preduzetnike koji porez plaćaju paušalno, na osnovu rešenja Poreske uprave.

Uslov je i da nad privrednim subjektima nije pokrenut stečajni postupak ili postupak likvidacije, da su izmirili sve obaveze koje se odnose na lokalne javne prihode, te da im nije izrečena pravosnažna mera zabrane obavljanja delatnosti.

Zahtev je i da za iste namene nisu konkurisali za bespovratna sredstva iz javnih sredstava po nekom drugom programu državne pomoći, da u bilo kom periodu u toku tri uzastopne fiskalne godine nisu primili dozvoljenu de minimis državnu pomoć čija bi visina prekoračila 23.000.000 dinara.

Oni koji žele da apliciraju na ovaj konkurs, moraju biti registrovani najmanje 12 meseci pre raspisivanja konkursa, treba da imaju do 10 zaposlenih, uz poslovni prihod od 700 evra i vrednost ukupne aktive na datum bilansa 350.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Konkurs  je otvoren do 8. decembra, a detalji su dostupni na sajtu opštine.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.