Iz budžeta Opštine Bačka Topola za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju ove godine 15 miliona dinara

Iz budžeta Opštine Bačka Topola za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju ove godine 15 miliona dinara

Foto: NJ/Magločistač

05.10.2023

Kategorija: Bačka Topola

Ovogodišnji program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u Bačkoj Topoli predviđa ukupno 15 miliona dinara, raspoređenih na 6 konkursa otvorenih do 23. oktobra, na koje mogu da apliciraju lokalni registrovani poljoprivredni porizvođači i zadruge.

U cilju razvoja stočarstva i povećanja stočnog fonda, za meru direktnog plaćanja kroz regrese za reproduktivni materijal predviđen je 1,1 milion dinara. Iznos podsticaja po korisniku je 90 odsto, odnosno maksimalno 15 hiljada dinara. 

Za sufinasiranje kamata na poljoprivredne kredite podignute radi ulaganja u repromaterijal, nove zasade, osnovno stado, navodnjavanje i drugo, predviđena je kreditna podrška u visini od 4,8 miliona dinara. Kamata se subvencioniše sa 75 odsto po korisniku i 27 hiljada dinara.

Mere ruralnog razvoja i upravljanje rizicima previđaju 4,2 miliona dinara za podršku osiguranju u poljoprivredi. Iznos podsticaja po korisniku je 40 odsto ili 27 hiljada dinara.

Sufinansiranje troškova veterinarskih usluga i nabavke lekova, vakcina, vitamina  za odgajivače goveda i svinja biće podržano sa ukupno 3,5 miliona, odnosnno po korisniku sa maksimalnih 27.000 dinara ili 90 odsto učešća. Kao cilj ove mere, navodi se podizanje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava koja imaju 3 do 30 grla goveda, odnodno 5 do 50 krmača.

Za sufinansiranje zakupa pijačnog prostora predviđeno je ove godine 700 hiljada dinara sa iznosom podsticaja po korisniku od 90 odsto ili maksimalnih 15.000 dinara. Namera je da se ovom merom pokrije deo troškova godišnje cene zakupa, te olakša pristup tezgama lokalnim poljoprivrednim proizvođačima.

Za sufinansiranje troškova veterinarskih usluga, kontrole varoe, seljenjs pčela na pašu, ispitivanje meda i proizvoda od meda i nabavku lekova za pčele opredeljeno je 700 hiljada, sa iznosom podsticaja po korisniku od 90 odsto i 27 hiljada dinara.

Cilj svih ovih mera je, kako se navodi u progamu, povećanje broja poljoprivrednih osiguranja i stočara, odnosno širenje postojećeg stočnog fonda, zatim pružanje finansijske podrške za nabavku opreme i mehanizacije, te očuvanje i povećanje vitalnosti stoke.

Opšti kriterijumi za korišćenje podsticaja su da korisnik treba da ima aktivno i registrovano poljoprivredno gazdinstvo na teritoriji Bačke Topole, koje je upisano u Registar, zatim da je korisnik nastanjen i vrši proizvodnju na teritoriji Opštine, a potrebno je i da dostavi potvrdu nadležnog opštinskog organa o izmirenim obavezama na ime lokalnih javnih prihoda.

Čekajući rezultate novog Popisa poljoprivrede

Prema podacima iz Popisa poljoprivrede 2012. godine, na teritoriji bačkotopolske opštine bilo je registrovano 3.419 poljoprivrednih gazdinstava, čiji su članovi obrađivali 49.378 hektara, od kojih se navodnjavalo 2.377. Od ukupnog broja gazdinstava, pravna lica i preduzetnici činili su oko 2 odsto.

Poslednjim popisom je bilo evidentirano 357 gazdinstava koja se bave voćarstvom, dok je pobrojano 11.767 goveda, 114.188 svinja, 6.401 ovca, 1.299 koza, 291 konj i 2.011 košnica.

Takođe, na teritoriji Bačke Topole je 2012. bilo evidentirano 160 jednoosovinskih traktora i 2.635 dvoosovinskih, kao i 396 kombajna, uz zaključak da su mehanizacija i oprema zastrele i da je potrebno staviti akcenat na njihovu modernizaciju.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.