Evropska nedelja prevencije raka grlića materice: U bačkotopolskoj opštini Papa test bez zakazivanja

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice: U bačkotopolskoj opštini Papa test bez zakazivanja

Foto: Pixabay

22.01.2024

Kategorija: Bačka Topola , Društvo

“Naučiti. Sprečiti. Rano otkrivanje” ovogodišnji je slogan Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koja se obeležava od 22. do 28. januara kako bi se produbila svest žena o značaju očuvanja reproduktivnog zdravlja i mogućnosti korišćenja dostupnih mera prevencije, kao što su najpre odgovorno seksualno ponašanje i HPV imunizacija, a potom i rano otkrivanje karcinoma grlića materice Papanikolau testom i redovnim godišnjim ginekološkim pregledima.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Subotica (ZZJSU), u Severnobačkom okrugu su 2021. godine registrovane 34 novoobolele žene od raka grlića materice, a njih 19 je izgubilo bitku sa ovom bolešću.

Podaci bačkotopolskog Doma zdravlja “Dr Janoš Hadži” pokazuju da je samo tokom prošle godine u Bačkoj Topoli sedam žena dobilo ovu dijagnozu, što je na nivou višegodišnjeg proseka.

Ovakve brojke Srbiju drže na četvrtom mestu u Evropi po smrtnosti od ove bolesti, dok je u razvijenim zemljama gde su prevencija i vakcinacija na višem nivou, ova vrsta karcinoma gotovo iskorenjena.

Dr Radić: “Karcinom koji se otkrije na vreme je 99 odsto izlečiv”

Iako se većina infekcija HPV-om kao glavnim uzročnikom ovog karcinoma spontano povlači i ne izaziva nikakve simptome, uporna infekcija može izazvati rak grlića materice kod žena, naglašava ginekološkinja dr Vesna Radić, načelnica Odeljenja za zdravstvenu zaštitu žena bačkotopolskog Doma zdravlja “Dr Janoš Hadži”.

Dr Vesna Radić, foto: MS/Magločistač

“Rak grlića materice je jedan od oblika koji se najuspešnije leči ukoliko se rano dijagnostikuje, a u 99 odsto slučajeva povezan je sa infekcijom visokorizičnim HPV virusom, koji se prenosi seksualnim kontaktom. Preventiva je najbitnija, jer je svaki karcinom koji se otkrije na vreme 99 odsto izlečiv”, ističe dr Radić.

Ona objašnjava da su vakcinacija protiv HPV-a, potom skrining i lečenje prekanceroznih lezija metode koje sprečavaju većinu slučajeva raka grlića materice, dok je Papa test metoda skrininga koja se koristi za otkrivanje potencijalno premalignih i malignih procesa na grliću materice.

“Prvi i osnovni simptom raka grlića materice je postkoitalno krvarenje, a može se pojaviti i sekret neprijatnog mirisa ili HPV pozitivan nalaz u slučaju žena koje redovno dolaze na preglede i koje mi na vreme otkrijemo upravo Papa testom”.

Za nalaze Papa testa na ginekologiji bačkotopolskog Doma zdravlja čeka se, kako kažu, najduže pet dana. Praksa je da ukoliko nalaz nije uredan pacijentkinje budu pozivane na dalju dijagnostiku, dok se u slučaju urednog nalaza ne pozivaju. Takva će biti praksa i na predstojećim preventivnim pregledima.

“Imamo žene koje po 40 godina nisu bile kod ginekologa, što znači od poslednjeg porođaja. Akcenat nam je sada upravo na tim ženama, iako sve one koje su stupile u seksualni odnos treba preventivno jednom godišnje da urade Papa test. Cilj nam je, ako se nešto otkrije, da to bude na vreme”, istakla je ginekološkinja Radić.

Govoreći o prvom koraku prevencije, ona je podsetila na dostupnost besplatne devetovalentne vakcine Gardasil namenjene dečacima i devojčicama uzrasta od 9 do 18 godina.

“Jako je bitno da se ona primi pre stupanja u seksualne odnose. Daje se u tri doze i štiti od devet tipova HPV virusa, koji su najopasniji. Apelujemo na roditelje da ne strahuju, već da svoju decu vakcinišu i na taj način ih preventivno zaštite”, poručila je dr Vesna Radić.

Ginekolozi tokom cele nedelje u Domu zdravlja i u seoskim ambulantama

Pacijentkinje iz bačkotopolske opštine zainteresovane za skrining raka grlića materice, mogu da se jave tokom cele nedelje na ginekološkom odeljenju Doma zdravlja, a dežurstava će biti i u ambulantama većih sela.

Od ponedeljka do petka: ginekologija Doma zdravlja od 7 do 19 sati
Utorak: ambulanta u Novom Orahovu od 11 do 13 sati
Sreda: ambulanta u Gunarošu od 11 do 13 sati
Petak: ambulanta u Staroj Moravici od 8 do 10 sati
Petak: ambulanta u Pačiru od 10 do 12 sati
Subota i nedelja: ginekologija Doma zdravlja od 7 do 12 sati

“Očekujemo sve žene, dakle i one koje nemaju zdravstveno osiguranje, a pre svega one koje kod ginekologa nisu bile pet ili više godina. Pored uzimanja Papa testa u Domu zdravlja, izlazićemo i na terene, u seoske ambulante, kako bismo i ženama kojima je teško da dođu do grada omogućili da obave pregled”, objašnjava ginekolog, dr Peter Červenak.

Peter Červenak, foto: MS/Magločistač

“Žene na selima su mahom zemljoradnice, imaju velike obaveze, nemaju redovne autobuske linije da bi došle do grada, a taksi prevoz je skup. Sve to im otežava obavljanje redovnih ginekoloških pregleda. Smatram da, kad već imamo lekarske ambulante po selima i imamo opremu, ukoliko bi se žene po selima oglasile nekom peticijom, nekim apelom, onda bismo mogli da se organizujemo i da redovno dežuramo u tim ambulantama. Mi smo voljni”, naveo je.

Cifre, na teritoriji Vojvodine, prema Červenakovim rečima, veoma jasno odslikavaju koliko se u kojoj opštini organizuju preventivni pregledi i koliko se apeluje na žene da preglede obave. U tom smislu, kako ocenjuje, Bačka Topola dobro stoji.

Dr Ileš: Skrinig raka grlića materice samo početak niza od 50 planiranih akcija

Tokom prošle godine je kroz 25 različitih akcija preventivnih pregleda koje je organizovao bačkotopolski Dom zdravlja  “Dr Janoš Hadži”, obuhvaćeno blizu hiljadu pacijenata, dok je cilj za ovu godinu da se te cifre dupliraju čime bi se vratio obuhvat uspostavljen pre kovida.

“Nakon ove akcije, krenućemo sa preventivnim pregledima karcinoma dojke, pa štitne žlezde, prostate, debelog creva, ali ćemo se tokom ove godine baviti i  prevencijom gojaznosti i povišenog krvnog pritiska, kao i šećerne bolesti, te promocijom zdravog načina života”, najavila je dr Čila Ileš, v.d. direktorka Doma zdravlja “Dr Janoš Hadži”.

Dr Čila Ileš, foto: MS/Magločistač

Ovakvim programom preventivnih lekarskih pregleda za 2024. godinu, predviđeno je oko 50 različitih akcija, za koje se očekuje da će obuhvatiti oko 2.000 pacijenata sa teritorije bačkotopolske opštine.

“Ciljna populacija za sve malignitete i za većinu hroničnih nezaraznih bolesti je stanovništvo iznad 45 godina. Što više ljudi dođe, to je bolje pre svega za njih, a nama se time smanjuje broj pacijenata za kurativno lečenje. Povećanim brojem preventivnih pregleda ranije otkrijemo ili preveniramo maligne bolesti, a na taj način povećavamo i procenat i uspešnost izlečenja karcinoma grlića materice”, istakla je dr Ileš.

Prema njenim rečima, skrinih raka grlića materice, koji traje tokom ove nedelje, ima za cilj da poveća dostupnost pregleda svim ženama starijim od 15 godina.

“Akcije preventivnih ginekoloških pregleda su nam uvek bile dobro posećene, i uglavnom u jednoj seoskoj ambulanti tokom jednog dana imamo oko 20 žena, što je jako veliki uspeh, jer su to uglavnom žene koje godinama nisu bile kod ginekologa. Posebno je značajno što te žene onda ulaze u sistem redovnih preventivnih pregleda”, istakla je v.d. direktorka bačkotopolskog Doma zdravlja.

Preventivni ginekološki pregledi koji će na teritoriji bačkotopolske opštine biti dostupni tokom ove nedelje se ne zakazuju, a iz Doma zdravlja apeluju na što veći odziv.

Istovremeno, ginekolozi će biti dostupni i roditeljima koji žele da se posavetuju u vezi sa vakcinacijom dece protiv HPV virusa.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.