Roditelji zabrinuti: Neispravna voda za piće i mrtvi miševi u subotičkom vrtiću „Poletarac“

Roditelji zabrinuti: Neispravna voda za piće i mrtvi miševi u subotičkom vrtiću „Poletarac“

Mrtav miš u vrtiću "Poletarac" u Subotici, foto: majka deteta koje ide u ovu ustanovu (privatna arhiva)

Objavio: Magločistač

01.06.2023

Kategorija: Društvo , Subotica

Jedna od majki čije dete ide u vrtić „Poletarac“ u Subotici, a koja je želela da ostane anonimna, izjavila je za portal Magločistač da je voda za piće u ovoj ustanovi zagađena, a da je „vrtić pun živih i mrtvih miševa“. Prema rečima tehničkog direktora Predškolske ustanove „Naše radost“ – ustanova je odmah reagovala.

„Deca će se porazboljevati. Moje dete je dobilo infekciju očiju. Mrtvi miševi stoje nasred puta i deca ih zaobilaze. Situacija je užasna“, rekla je ova majka.

Vrtić “Poletarac”, foto: NJ/Magločistač (arhiva)

Vodu im donese u bocama od 5 litara i tako piju vodu i peru ruke, navela je ona i dodala da je nedavno „jedno dete zagrizlo kesicu mišomora nakon čega je hospitalizovano i ispran mu je želudac“.

Prema njenim rečima, roditelje niko nije obavestio o tome da je voda zagađena, i tek su danas, nakon što su se obratili medijima, dobili pojedine informacije, ali im i dalje ne govore kada će deca da se vrate u svoju grupu.

Ona je istakla da je problem poznat od ranije, ali da „uprava zadnjih nedelju dana ništa ne radi“ po tom pitanju.

“Jutros sam zvala sekretarku Grada i tek na moj poziv su izašli da uzmu uzorak vode“, kazala je naša sagovornica.

Vojnić: Žitarice i plodovi sa njiva uzrok pojave miševa

Tehnički direktor u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“, Veljko Vojnić, rekao je danas novinarima da se po novom sistemu obrazovanja dece u predškolskim ustanovama sada koriste žitarice i plodovi sa njiva u obuci i radu sa decom.

Kako je naveo, vrši se manipulacija sa kukuruzom, suncokretom, lešnicima, kestenjem, pa je na taj način došlo do problema koje su i sami očekivali da će se desiti u nekom od vrtića.

„Po preporuci naših pedagoga, te su žitarice i namirnice držane u prostorijama. Naravno, mi koji se bavimo bezbednošću se nismo slagali sa time, i smatrali smo da će da dođe do kompromitacije u nekom od vrtića, u nekom periodu, i zaista se to desilo u vrtiću ’Poletarac’, u prostoriji u kojoj borave deca, gde su čuvane i te namirnice, pa je došlo do pojave miševa“, objasnio je Vojnić.

Veljko Vojnić, foto: NJ/Magločistač

On je istakao da su miševi odmah otkriveni, a da su deca izmeštena iz te prostorije, te da je sprovedena deratizacija i dezinfekcija prostora.

„Odmah su postavljeni mamci i sva tri glodara, koliko mi je poznato da ih je bilo, eliminisani su. Sledeće nedelje će se obaviti kompletna dezinfekcija vrtića i deca će se vratiti u svoju prostoriju“, poručio je Vojnić.

Uprkos tome, majka deteta koje ide u ovaj vrtić tvrdi da nema saznanja o tome da su se u prostoriji u kojoj se nalaze deca koristile žitarice, kao i da je voda, po njenim saznanjima, prvi put neispravna za piće u ovom vrtiću.

Vojnić je kazao da se ustanova vodom snabdeva iz gradskog vodovodnog sistema, kao i ostale njihove ustanove u Subotici, te da se kvartalno radi provera ispravnosti vode u svakom vrtiću, i da je voda prilikom nekoliko prethodnih provera bila potpuno ispravna, ali da to nije uvek slučaj.

„Poslednja provera u ’Poletarcu’ je pokazala da voda nije potpuno ispravna za piće. Mi smo tada po proceduri odmah zaustavili snabdevanje vodom i prešli smo na snabdevanje dece i zaposlenih flaširanom vodom“, kazao je Vojnić.

Istakao je da na godišnjem nivou dolaze u situacije da je u nekim od vrtića voda na neki način kompromitovana bakterijama koje nisu opasne, te da se tada radi potpuno ispiranje i dezinfekcija cevovoda, a potom i ponovne provere i naknadne analize vode.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Roditelji zabrinuti: Neispravna voda za piće i mrtvi miševi u subotičkom vrtiću „Poletarac“”

Anonimus says:

Anonimna majka nije majka nego sestra S…..i H….t koja uvek pravi probleme u vrtiću, kako vaspitačima, tako i deci iz grupe i njihovim roditeljima. Ona se uvek i za svašta žali gradskom sekretaru i upravi i gotovo uvek se lažno predstavlja, lažno optužuje, lažno informiše i sve je lažno.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.