Obnovljena kuća nekadašnjeg gradonačelnika Subotice Karolja Biroa

Obnovljena kuća nekadašnjeg gradonačelnika Subotice Karolja Biroa

Foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

20.04.2023

Završeni su radovi na rekonstrukciji kuće koja je bila u vlasništvu nekadašnjeg gradonačelnika Subotice, Karolja Biroa, koju je 1897. godine projektovao poznati subotički arhitekta Titus Mačković, a koja se nalazi u Ulici braće Radić pod rednim brojem 7.

Foto: NJ/Magločistač

Za rekonstrukciju fasade i balkona je opredeljeno 15 miliona dinara iz gradskog budžeta, a radove je izvodila kompanija “Jumol”.

Kuća se nalazi u zaštićenom gradskom jezgru, prostornoj kulturno-istorijskoj celini od velikog značaja, a krasi je stil neogotike. Kuća je valorizovana kao objekat od vrednosti.

Tokom njene rekonstrukcije, rečeno je danas, pojedini ukrasni elementi su vraćeni na zgradu nakon nekoliko decenija.

Predsednik Skupštine grada Subotice, Balint Pastor, podsetio je da su radovi simbolički počeli 15. septembra 2022. godine, tačno 110 godina od kada je Karolj Biro predao na upotrebu Gradsku kuću, Vodotoranj, muzički paviljon, Ženski strand i Veliku terasu na Paliću.

Balint Pastor, foto: NJ/Magločistač

“Zgrada je bila ograđena 2015. godine kada se srušio balkon. Objekat je od istorijskog značaja za Suboticu. Mačković je tokom izgradnje, krajem 19. veka, koristio vrstu veštačkog kamena koji je u ovom delu Evrope upotrebljavan tek između dva svetska rata. U zgradi ima 16 stanova, ali je nekada Biro ovde živeo sa svojom porodicom i poslugom, i bio je tu do kraja života”, rekao je Pastor.

On je dalje podsetio da je Karolj Biro preminuo u veoma teškim uslovima:

“Umro je tako što nije imao šta da jede, živeo je u jednoj sobi koja mu je bila ostavljena nakon nacionalizacije, nakon Drugog svetskog rata, u zimskom kaputu, živeo je u veoma teškim uslovima. Bez obzira što je mnogo uradio za grad, od njega nije dobio ni penziju”.

Foto: NJ/Magločistač

Karolj Biro je bio gradonačelnik Subotice od 1902. do 1918. godine, a za vreme svog mandata nastojao je planski da formira modernu sliku grada.

Nakon postavljanja njegovog spomenika u centru grada, ispred Gradske kuće, u junu 2021. godine, dodao je – “Subotica mu se na ovaj način odužuje”.

“Grad je ovu zgradu stavio pod svoje starateljstvo, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, da bi mogao da investira jer je ovo sada privatna svojina, a stanari nemaju mogućnost niti obavezu da ulažu velika sredstva u ovaj objekat”, kazao je Pastor.

Dvorišni deo zgrade, foto: NJ/Magločistač

Na fasadi zgrade će biti postavljena spomen-ploča Karolju Birou, a u planu je i da u nekoj budućnosti prvi deo Ulice braće Radić, od Gradske biblioteke do ulice Maksima Gorkog, nosi njegovo ime kao bivšeg gradonačelnika Subotice, rekao je Balint Pastor na kraju.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.