U sklopu „Ženskih studija u Subotici“, ove subote Žene u crnom i Autonomni ženski centar o seksualnom nasilju nad ženama u ratovima 90-tih

U sklopu „Ženskih studija u Subotici“, ove subote Žene u crnom i Autonomni ženski centar o seksualnom nasilju nad ženama u ratovima 90-tih

Izvor: Žene u crnom

Objavio: Magločistač

25.11.2022

Kategorija: Subotica

U okviru edukativnog visokoškolskog obrazovnog programa “Ženske studije u Subotici”, ove subote, 26. novembra, specifično predavanje održaće predstavnice Žena u crnom i Autonomnog ženskog centra, dve organizacije koje u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava sprovode projekat „Jačanje glasova žena pogođenih ratnim seksualnim i rodno zasnovanim nasiljem na Zapadnom Balkanu – Za kulturu priznavanja i pomirenja“, a uz podršku nemačke fondacije Medica Mondiale.

U sklopu tog projekta, realizuje se i edukativni program „Feministički pristup problemu seksualnog nasilja u ratovima u Jugoslaviji: Za kulturu sećanja i odgovornosti“, koji je nastao iz potrebe feministkinja regiona da zapišu informacije i znanje o ovom problemu i učine ih dostupnim širokoj javnosti.

Program u subotu, 26. novembra, biće održan u Savremenoj galeriji Subotica.

U 11 sati predavanje će održati Staša Zajović, predstavnica Žena u crnom, koja će govoriti o feminističkom pristupu tranzicionoj pravdi.

Drugo predavanje o seksualnom nasilju u ratu održaće, s početkom u 12.15, Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra.

U 13.15 biće prikazan dokumentarni film “Ženski sud – feministički pristup pravdi” u režiji Filipa Markovinovića, snimljen u produkciji Žena u crnom 2016. o Ženskom sudu u Sarajevu.

“Program je deo feminističke kulture sećanja – sećanja na najteže, sistemski organizovane seksualne zločine koje su žene na ovim prostorima doživele na kraju XX veka, sećanja na bol i traumu koja nije uticala samo na konkretne žene, već na cela društva koja i danas žive sa njom. Takođe je deo feminističke kulture odgovornosti – odgovornosti da se imenuju počinitelji, koji su većinski bili srpske nacionalnosti i zločine činili pod velom velikosrpskog nacionalizma i mržnje prema ženama i etničkim Drugima. Jedino kulturom sećanja i odgovornosti možemo makar za nijansu ublažiti bol preživelih, njihovih porodica i društava, i uticati na to da se takvi zločini više nikad ne ponove”, navodi se u pozivu.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.