Novinarka VOICE-a Ivana Gordić Perc dobitnica nagrade solidarnosti za najboljeg novinara Jugoistočne Evrope

Novinarka VOICE-a Ivana Gordić Perc dobitnica nagrade solidarnosti za najboljeg novinara Jugoistočne Evrope

Izvor: NDNV

Objavio: Magločistač

08.07.2022

Kategorija: U fokusu

Na svečanosti u Bundestagu, novinarki VOICE-a Ivani Gordić Perc uručena je nagrada solidarnosti za najbolje novinare Jugoistočne Evrope, koju joj je dodelilo Društvo za Jugoistočnu Evropu (Asocijacija naučnika i parlamentaraca nemačkog Bundestaga), saopštili su iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

Na otvaranju ceremonije, potpredsednik Društva za Jugoistočnu Evropu i član Slobodne demokratske partije Tomas Haker rekao je da postojanje demokratije nije moguće bez slobode medija.

On je upozorio da sloboda medija nikada više nije bila u opasnosti, kao i da je istraživačko novinarstvo postalo meta za zastrašivanje. Izveštavanje Ivane Gordić Perc opisao je kao “ekspresan glas za javnost sa izuzetnom hrabrošću. Inspiracija za sve zbog istrajnosti u izveštavanju na temu Ling Longa.”

U svom obraćanju u Budestagu, Ivana Gordić Perc osvrnula se na svoje iskustvo u izveštavanju o fabrici guma Ling Long i radničkih prava vijetnamskih radnika. Zbog ove situacije, ona je istakla da su danas u Srbiji institucije potpuno urušene i devastirane.

“To je uzrok slučaja korupcije kao što je Linglong. Ali ni mi novinari, ni aktivisti ne možemo sami da se izborimo sa ovom vrstom nepravde. Treba nam pomoć. U tom smislu, današnju nagradu doživljavam kao štit. Nije bilo lako i prijatno biti fotografisan, praćen, zastrašivan i gonjen kao divlja životinja. Smatram da je to deo opisa mog posla. I ne plašim se”, rekla je Ivana Gordić Perc.

Novinarka VOICE-a kazla je da, nažalost, još uvek nema odgovara na mnoga pitanja koja su postavljana proteklih meseci u vezi sa radom i ophođenjem prema radnicima u Ling Longu.

“Svi oni će se na kraju vratiti kućama, a da njihovo iskustvo nije upisano u zvanične protokole Srbije. Na kraju će biti kao da se ništa nije dogodilo”, kazala je Ivana Gordić Perc.

U diskusiji na temu izveštavanja u Jugoistočnoj Evropi, Ivana Gordić Perc je pomenula i činjenicu da Zrenjanin nema vodu već 18 godina, opisujući život u Zrenjaninu pored Ling Longa, kao i poveznicu između kineskog uticaja i politike u Srbiji.

“Naš današnji susret mi daje nadu. Nažalost, u našoj zemlji nemamo nikoga ko bi nas podržao u našoj borbi za slobodu govora, što je preduslov demokratskog društva. Stoga, ako želite da Srbija postane bolje mesto za život i jednog dana deo EU zajednice, moraćete da uradite svoj deo posla na najbolji način. Za ovo kratko vreme koliko sam vas upoznala i komunicirala sa vama, znam da to možete”, kazala je Ivana Gordić Perc.

Nagrada za solidarnost (SOG), koja je prvi put dodeljena 2021. godine, ima za cilj da oda počast izvanrednom radu novinara iz Jugoistočne Evrope i priznanje njihovom doprinosu unapređenju demokratije, vladavine prava i slobode štampe.

Prošle godine, ovu nagradu dobili su Dragan Bursać, jedan od kolumnista Autonomije, i frilens novinarka sa Kosova Uni Hajdari.

TAGOVI:
Mediji NDNV

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.