Babiš ubedio Orbana: Mađarska ostaje otvorena za turiste iz zemalja Višegradske grupe

Babiš ubedio Orbana: Mađarska ostaje otvorena za turiste iz zemalja Višegradske grupe

Budimpešta, foto: MD/Magločistač

Objavio: Magločistač

01.09.2020

Kategorija: U fokusu

Češki premijer Andrej Babiš uspeo je da ubedi mađarskog premijera Viktora Orbana tokom posete Bledu da Mađarska ostavi otvorene granice za češke, poljske i slovačke turiste, koje danas , 1. septembra, zatvara na mesec dana za strance.

“Česi, Poljaci i Slovaci koji su već ranije rezervisali boravak u Mađarskoj mogu da dođu uz negativni test na virus korona koji nije stariji od pet dana”, poručio je na Fejsbuku mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, javljaju češki mediji.

Šef mađarske diplomatije dodao je da će isto tako Mađarima koji su već rezervisali letovanje u jednoj od preostale tri zemlje Višegradske grupe biti dovoljan negativan test da po povratku u domovinu ne moraju u karantin.

Sijarto je saopštio da su o novim mađarskim merama tokom Bledskog foruma u bilateralnom susretu detaljno razgovarali češki premijer Andrej Babiš i mađarski Viktor Orban i da je izuzetak prvo dozvoljen za Čehe, a onda ga je Mađarska proširila na celu Višegradsku grupu, s obzirom na tesnu saradnju tih zemalja u borbi protiv pandemije Kovid-19.

Da češki turisti neće morati da menjaju svoje planove za odmor u Mađarskoj, bez obzira na zatvaranje njenih granica, saopštio je sinoć nezvanično češki premijer Andrej Babiš koji je na Bledski strateški forum otišao sa predlogom koji će podneti i Evropskom savetu da o merama pooštravanja pojedinih zemalja odlučuju i komuniciraju sa inostranstvom epidemiolozi, a ne političari.

“Neprestano iznenađujemo jedni drugi, a ja mislim da nije uloga premijera da rešavaju te stvari. Ja bih očekivao da u slučajevima kao što nam se desilo sa Grčkom ili Slovenijom, da grčki ili slovenački epidemiolog pozove našu glavnu sanitarnu inspektorku Ražovu i sa njom da raspravlja o situaciji. Toga za sada nema i o tome želim da govorim i na Evropskom savetu”, kazao je pred odlazak na Bled češki premijer.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.