NA PALIĆU PONOVO ZABELEŽENO UGINUĆE RIBE

NA PALIĆU PONOVO ZABELEŽENO UGINUĆE RIBE

Izlov babuški 2016. godine, foto: Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

11.06.2019

Kategorija: Subotica

Proteklih dana na Paliću je ponovo zabeleženo uginuće ribe. Javno preduzeće “Palić Ludaš”, počelo da sakuplja uginule ribe, a kažu da situacija nije alarmantna. Za sada nije zabeleženo uginuće ribe u jezeru Ludaš.

Oko 600 kilograma srebrnih karaša nastradalo je zbog promenljivih i nepovoljnih vremenskih prilika.

U “Palić Ludašu” pretpostavljaju da se uzrok krije u kombinaciji previše padavina i naglog povećanja temperature. S obzirom da ukupni riblji fond Palićkog jezera ima više od sto i šesdeset tona ribe, ocenjuju da situacija nije alarmantna.

“Autohtone vrste koje su i inače osetljive nisu stradale, a to znači da nema potrebe za veliku brigu. Naravno, svako uginuće je znak da još sistem ne funkcioniše jako dobro, ali svakako ide u prilog aktivnostima i planovima koji smo rekli da je pozitivno, znači, da se smanjuje broj invazivnih vrsta riba”, kaže stručni saradnik JP Palić Ludaš Tamaš Vinko.

U narednom periodu može se očekivati još ovakvih prizora. Kao što se može očekivati da se nastavi i sa sanacionim izlovom srebrnog karaša, poznatog i pod nazivom babuška. U prethodnom periodu iz jezera je izvađeno četrnaest tona, a što veća količina ove invazivne vrste bude van jezera, steći će se bolji uslovi za opstanak poželjnih vrsta ribe.

“Tu još treba raditi na ovom izlovu sve dok ne prođe to iznad sto ili osamdeset tona, što se tiče babuški. Znači, barem na polovinu da se smanji broj, brojnost, odnosno količina i onda tek možemo planirati i poribljavanje sa grabljivim vrstama – smuđ, možda som, ili čak grgeč, ili možda i štuka”, dodaje Vinko.

Uginule ribe biće poslate na analizu u Veterinarski Institut Subotica. U ovom preduzeću podsećaju da je analiza obavljena krajem februara 2019. godine utvrdila da kvalitet riba u Palićkom jezeru ispunjava sve zakonske uslove za ljudsku upotrebu.

Izvor: RTV (Boris Šuman)

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“NA PALIĆU PONOVO ZABELEŽENO UGINUĆE RIBE”

anonimni says:

U jezeru Ludas nije zabelezeno uginuce ribe, znaci po ovome u Ludasu nije bilo padavina i nije ni naglo tamo povecala temperatura. Autohtone ribe nisu stradale koje su te vrste jer prema reci strucnjaka srbrni karas nije . Nemojte se brinuti jedite palicke ribe jer koncentracija stetni matrijala ispod dozvoljenog minima to ja kazem, srucnjak kaze da kvalitet riba ispunjava sve Zakonske uslove za ljudsku upotreba , neznam dali to po medjunarodnim standardima ili po nasem jer mi znamo te norme prilagoditi stvarnom stanju prehrambenog artikla — slucaj sa mlekom pre nedavno ! Mene interesuje bas Ludas tamo sve u redu pod istim prirodnim uslovima u Palicu nije . Razmislite o tome zasto je to tako , mozda kvalitet — zagadjenost voda u pitanju, Smete li Vi Strucnjaci popiti iz jezera direktno tu zdravu vodu ispred ociju obicnog gledaoca ne ispred kamere voleo bi to videti naravno da predhodno niste popili aktivni ugalj. Mislim da treba puno vecu paznju obratiti na ciscenje vode koji ulazi u Palicko jezero to je najvaznije i prvi korak. Karas koji uspeva svude je drugi problem.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.