NDNV: DALEKO SU MEDIJSKE SLOBODE

NDNV: DALEKO SU MEDIJSKE SLOBODE

Objavio: Magločistač

02.05.2015

Kategorija: Subotica

Međunarodni dan slobode medija dočekujemo bez medijskih sloboda, sa instrumentalizovanim i korumpiranim medijima i poniženim novinarima, niskim profesionalnim standardima…

Srbija i Vojvodina i ovaj 3. maj, međunarodni Dan slobode medija, dočekuju bez medijskih sloboda, sa instrumentalizovanim i korumpiranim medijima i poniženim novinarima, niskim profesionalnim standardima i građanima koji nemaju valjane informacije uz pomoć kojih bi ispravno donosili važne životne odluke, saopšteno je danas iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

U saopštenju NDNV se ističe da medijski zakoni, doneseni prošle godine, iako usklađeni sa evropskim normama i zahtevima novinarskih i medijskih udruženja, tek treba u praksi da se potvrde.

Za sada, ocenjuje se, stiče se utisak da oni idu drumom dok medijska stvarnost juri gustom šumom isprepletenom od političkih i ekonomskih uticaja i sada već javnih upliva raznih tajnih službi.

NDNV je podsetilo i da o pritiscima i kontroli medija svedoči i ovogodišnji izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije, čiji su rezultati više nego zabrinjavajući i govore da se u protekle četiri godine, od prethodnog izveštaja, medijska situacija dodatno pogoršala.

“Pojedini mediji na tako drastičan način krše profesionalne norme, stavljajući se u službu stvaranja kulta ličnosti Aleksandra Vučića i organizujući sramne hajke na njegove političke protivnike, da će kao takvi zasigurno ući u istoriju novinarskog beščašća, kao i njihovi ratnohuškački prethodnici iz devedesetih godina”, piše u saopštenju.

U njemu se upozorava i da dodatno zabrinjava to što ni većina mejnstrim medija nije značajno odmakla od ovog modela, odnosno da je ozbiljno ugrožen medijski pluralizam, a kritička misao uglavnom proterana na internet.

U NDNV su poručili i da sa velikom pažnjom prate izbor novih vodećih ljudi javnih servisa RTS-a i RTV-a, uz uverenje da će ovaj odabir jasno ukazati na to da li medijska scena ima bilo kakvu šansu za oporavak.

“Izbor će ukazati da li će pozitivni pomaci na RTV-u biti nastavljeni i da li će RTS uspeti bar malo da se iščupa iz orijaškog zagrljaja vlasti”, piše u saopštenju NDNV.

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.