SAVREMENA GALERIJA SUBOTICA: PROJEKCIJA FILMA REDITELJA ZOLTANA ŠIFLIŠA “U VRTLOGU”

SAVREMENA GALERIJA SUBOTICA: PROJEKCIJA FILMA REDITELJA ZOLTANA ŠIFLIŠA “U VRTLOGU”

Izvor: Savremena galerija Subotica

Objavio: Magločistač

05.07.2017

Kategorija: Subotica

U Savremenoj galeriji Subotica, u okviru drugog dela projekta “Oni koji odlaze”, u petak, 7. jula, u 19:30 časova, biće prikazana projekcija dokumentarnog filma “U vrtlogu” reditelja Zoltana Šifliša, nakon čega će biti održan i razgovor sa rediteljem.

Film reditelja Zoltana Šifliša  prvenstveno prikazuje period 90-ih godina, ratova, sankcija i emigriranja iz zemlje iz ugla žitelja mađarske nacionalnosti u Srbiji. Učestvovati u građanskom ratu ili se skrivati, pobeći? Mnogi su već u tim godinama napustili zemlju, bežeći od bede, hiperinflacije, od neizvesnosti. U filmu govore akteri, učesnici današnjih događanja: vojni obveznici, političari, građanski aktivisti, obični ljudi čije živote su te ratne godine iz korena promenile. Film je titlovan na srpski jezik.

[quote color=”#000000″ bgcolor=”#e8e8e8″ bcolor=”#af2424″]Reditelj Zoltan Šifliš reditelj rođen je u Subotici 1952. godine. Diplomirao je na Višoj pedagoškoj školi u Subotici, bio je do 1983. godine nastavnik mađarskog jezika u osnovnoj školi. Kao član kino kluba “Aleksandar Lifka” snimao je super osmicom prvenstveno dokumentarne, ali i eksperimentalne i kratke igrane filmove. Od 1984. do 1990. godine bio je predsednik društva “Aleksandar Lifka”. Sredinom osamdesetih godina u Bačkoj Topoli osniva filmsku koloniju  za dokumentarni i sociografski film, prvu takve vrtste u Jugoslaviji. U videu je pronašao medij kojim je mogao jeftino i nezavisno od institucija da snima filmove o sudbini vojvođanskih Mađara i o tabu temama vezanih za njih. Metodom sociografije je pokušao da istraži i prikaže probleme i konflikte koji izviru iz manjinskog života. Tokom 1992. godine osnovao je Društvo za televiziju i proizvodnju filma “Videohronika južnih krajeva” koje sarađuje sa mađarskom nacionalnom televizijim i televizijom “Duna”. Snimio je blizu 40  autorskih dokumetarnih filmova. U periodu od 1997. do 2006. godine je, s manjim prekidima, osnovao i vodio Letnju školu za film, a od 1998. godine organizuje Dane savremenog mađarskog filma koji se održavaju sve do danas u više od deset vojvođanskih gradova. Radovi su mu nagrađivani i prikazivani na mnogobrojnim domaćim i inostranim festivalima u Mađarskoj, Hrvatskoj, Slovačkoj, Rumuniji, Nemačkoj, Francuskoj… Od 1994. do 2016. godine je član Saveta Festivala evropskog filma na Paliću i selektor programa “Novi mađarski film”. Autor je knjige Filmska lica Subotice, izdavač Otvoreni Univerzitet Subotica, 2012. godine. Nagrade: Duna TV Nívódíja (Budimpešta, 1996.), MTV Nívódíj (Budimpešta, 1999), Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztivál alkotói díja, nagrada dr Ferenc Bodrogvari  (2000), nagrada Pro Urbe (2003). Početkom 2011. godine dobio je nagradu “Bela Balaž” Mađarske za izuzetne zasluge i dostignuća na polju filmske umetnosti. Član je Saveza mađarskih filmskih reditelja i Udruženja mađarskih reditelja dokumentarnih filmova (MADE).[/quote]

 

 

 

(Magločistač)

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.