MAĐARSKA POMOĆ VOJVOĐANSKIM PREDUZETNICIMA, SIJARTO: VELIKA STVAR BITI MEĐU POBEDNICIMA

MAĐARSKA POMOĆ VOJVOĐANSKIM PREDUZETNICIMA, SIJARTO: VELIKA STVAR BITI MEĐU POBEDNICIMA

Foto: Magločistač

Objavio: Magločistač

13.04.2017

Kategorija: Subotica

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas u Subotici, uoči potpisivanja 3.734 ugovora sa mađarskim privrednicima u Vojvodini, kojima je Fondacija Prosperitati odobrila finansijsku podršku, da je velika stvar biti u Subotici među ovolikim brojem pobednika.

Foto: Magločistač

U okviru trećeg kruga konkursa Fondacije Prosperitati, 3.734 korisnika sredstava potpisalo danas ugovore na osnovu kojih im je obezbeđena novčana podrška za kupovinu poljoprivrednih mašina, priključne opreme, kao i za kupovinu opreme i mašina za preduzetnike, mikro i mala preduzeća, koje finansira Vlada Mađarske.

“Današnji događaj je nesumnjivo dokaz da Mađarska i Srbija imaju dobre odnose, da zajednički sarađuju i da tokom istorije nikad nisu imali bolje odnose, kao i da se napetost između dve države danas pretvorilo u istorijsko prijateljstvo”, kazao je Sijarto u subotičkoj Hali sportova.

On je rekao da Mađarska i Srbija Mađare u Vojvodini posmatraju kao najvažniju poveznicu između dve države, da ovakva veza jača Vojvodinu i Srbiju i dodao da to nije uvek bilo tako.

Foto: Magločistač

“Da je godinama ranije nekom kandidatu za predsednika Srbije palo na pamet da pozove bilo kojeg mađarskog ministra da govori na njegovom predizbornom skupu, najverovatnije bi mnogi pomislili da ministar nije pri zdravoj pameti”, smatra Sijarto.

Prema njegovim rečima, Aleksandar Vučić je i lično uradio mnogo toga i prihvatio mnoge kompromise kako bi se umesto napetosti između Mađara i Srba danas stvorilo istorijsko prijateljstvo.

“Mi, Mađari, gledamo na Srbe i oni na nas kao na prijatelje. Za to su političari sa obe strane trebali da načine ozbiljne korake i da private kompromise zbog kojih je neophodno imati hrabro vođstvo, ali je bilo potrebna i ohrabrenje od strane građana da bi se stvorili uslovi za međusobno uvažavanje i stabilnost”, kazao je Sijarto.

Foto: Magločistač

On je čestitao SVM-u na odluci da na predsedničkim izborima podrži Aleksandra Vučića jer je, kako je naveo, “njegova pobeda i pobeda SVM-a i vojvođanskih Mađara”.

Podsetio je da je trgovinski promet između dve države danas dostigao oko 2 milijarde evra što u odnosu na 2010. godinu predstavlja povećanje od 71 odsto.

Dodao je i da Mađarska podržava Srbiju na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

“Srbija zaslužuje članstvo i njeno mesto je u EU. Mađarska nikad neće dozvoliti da bilo koja druga članica ili institucija iz Brisela blokira ili uspori integrisanje Srbije u EU”, rekao je Sijarto.

Foto: Magločistač

Predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor rekao je da je ovaj privredni razvoj veoma značajan za vojvođanske Mađare, kao i za privredni i društveni oporavak Srbije, jer se ovako egzistencija stvara u Vojvodini.

“Ovde se stvara egzistencija, ovde se doprinosi stvaranju bruto društvenog proizvoda, ovde se uplaćuje porez i ovde se poboljšava život građana”, kazao je Pastor.

On je podsetio da bez otvorenosti koja postoji između Mađarske i Srbije sve ovo što je do sada urađeno ne bi moglo biti realizovano.

Ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da će vojvođanskim Mađarima ovakav program doneti prosperitet, stabilnost, napredak i da će i Srbija imati mnogo od toga zbog toga što će novac ostati ovde.

“Porez će se plaćati u ovoj državi, razvijaćemo Severno-bački region, Suboticu i sve druge gradove. Svi ćemo imati koristi od razvoja vašeg malog i srednjeg preduzeća”, kazala je Joksimović.

Foto: Magločistač

Ona je rekla da je Srbija unapredila bilateralne odnose sa Mađarskom i da dve države treba da razvijaju još snažniju liniju saradnje, a da su građani, koji su ovde, najbolji način za produbljivanje tih odnosa.

“Zajednički interes je ukupan razvoj Srbije – privredni, kulturni, ekonomski. U Srbiji je svaki građanin jednako vredan, bez obzira na nacionalnu pripadnost, ’gde su svi komšije, prijatelji i saradnici u razvoju Srbije’”, kazala je Joksimović.

Ona je dodala da će sledeći put pripremiti nekoliko rečenica i na mađarskom jeziku “jer je to ono što pokazuje iskrenu želju i volju za saradnju i prijateljstvo”.

Mađarska je do 2018. godine opredelila 30 milijardi forinti bespovratne pomoći za podsticanje privrednog razvoja Mađara u Vojvodini što je do sada najveća privredna pomoć koju je ova država opredelila za pomoć Mađarima koji žive van Mađarske.

U narednom periodu, Fondacija Prosperitati će u oblasti poljoprivrede otvoriti novi konkurs za privrednike sa dvojnim državljanstvom u Vojvodini.

 

 

(Magločistač)

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.