ŽIGMANOV: OTVARANJE POGLAVLJA VELIKI KORAK SRBIJE KA ČLANSTVU U EU

ŽIGMANOV: OTVARANJE POGLAVLJA VELIKI KORAK SRBIJE KA ČLANSTVU U EU

Tomislav Žigmanov, izvor: youtube.com (screen shot)

Objavio: Magločistač

28.02.2017

Kategorija: Subotica

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je danas da su otvaranje poglavlja 20. i 26. dva velika koraka Srbije ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Žigmanov je u saopštenju za javnost podsetio i na probleme koji i dalje ostaju otvoreni – nedovoljno finansiranje kulturnih aktivnosti Hrvata u Srbiji, nepostojanje katedre za hrvatski jezik, nedostatak udžbenika na hrvatskom i drugi problemi vezani za obrazovanje.

“Ovi problemi ne bi smeli biti zaboravljeni nakon otvaranja ova dva poglavlja već se trebaju preduzeti što konstruktivnije mere kako bi se postojeći problemi otklonili prilikom zatvaranja najkompleksnijih poglavlja – onih o ljudskim i manjinskim pravima”, naveo je Žigmanov.

On je podsetio da Hrvatska nije nikakav “zli sused”, koji ucenama i pritiscima nastoji rešavati probleme, niti je hrvatska zajednica nekakav instrument u rukama Zagreba.

“Srbija ima interes sa Hrvatskom negovati dobrosusedske odnose i od Hrvatske na svom putu dobijati svu potrebnu pomoć. Hrvatska zajednica u Srbiji je autonomni politički subjekt koji želi biti partner u kreiranju i implementaciji pozitivnih i inkluzivnih politika na korist građana hrvatske nacionalnosti”, naveo je Žigmanov.

On je dodao da su kultura i obrazovanje na materinskom jeziku jedno su od temeljnih prava koje države trebaju garantovati nacionalnim manjinama.

“Ta prava moraju biti u skladu sa minimumom zaštite manjinskih prava na evropskom nivou, koja su ustanovljena kroz evrospke institucije i kroz delovanje Veća Evrope”, smatra Žigmanov.

On je podsetio i da u srpskom društvu još uvek ne postoji dovoljno znanja i pozitivnih predstava o tome kako i na koji način upravo kulture manjinskih zajednica mogu doprineti sveukupnom kulturnom razvoju društva.

“Hrvatskoj zajednici još uvek nedostaju neki od potrebnih resursa kako bi kvalitetnije i primerenije kroz sistem mogla razvijati svoje kulturne prakse i doprineti promovisanju različitosti i onih vrednosti koje se nalaze u samom osnivačkom ugovoru o EU iz Lisabona”, smatra Žigmanov.

 

 

(Magločistač)

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.