GRAĐANI BREMGARTENA DONIRALI POMOĆ IZBEGLICAMA U SUBOTICI: POMAGATI JE LJUDSKA OBAVEZA

GRAĐANI BREMGARTENA DONIRALI POMOĆ IZBEGLICAMA U SUBOTICI: POMAGATI JE LJUDSKA OBAVEZA

Foto: Magločistač

Objavio: Magločistač

02.02.2017

Kategorija: Subotica

Predstavnik građanske inicijative Pomozi sad (Help now) Stefan Ditrih (Stefan Dietrich) iz Bremgartena iz Švajcarske donirao je danas pomoć u robi izbeglicama i migrantima koji borave u prostoru stare Ciglane u Subotici u vrednosti od 170 hiljada dinara.

Stefan Dietrich, foto: Magločistač

Ditrih je rekao za portal Magločistač da je ljudska obaveza pomagati jer je vanredna situacija u kojoj se vidi da mnoge države nisu u stanju ili nisu željne da pomognu izbeglicama i migrantima, ali da se Srbija relativno humano ophodi prema ovim ljudima u odnosu na druge države u okruženju.

“Srbija se nalazi u teškoj situaciji ako posmatramo kakva je politika Mađarske, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Grčke i Turske prema izbeglicama”, kazao je Ditrih.

On je rekao da postoji potreba da se izbeglice registruju i uključe u sistem, ali da, ukoliko neki od njih to ne žele, država i tada treba da im pomogne.

“Država treba da obezbedi uslove da ne moraju da spavaju na podu, na hladnom i da gladuju, nego da im se i van kampova obezbede osnovni životni uslovi za opstanak”, kazao je Ditrih.

Foto: Magločistač

Prema njegovim rečima, Evropska unija je neefikasna i nesposobna da organizuje pomoć, odnosno, da raspodeli izbeglice po EU, da najteži teret nosi Nemačka koja je nezadovoljna odnosom drugih država prema ovom pitanju, dok se Amerika samo priključila nacionalističko-populističkoj politici koja vlada u Evropi.

“Nema solidarnosti ni unutar Evropske unije. Populisti su iskoristili priliku i zbog toga su u usponu. Evropu je zahvatio nacionalistički i populistički talas, dok je SAD samo ‘naskočila’ na taj talas”, rekao je Ditrih.

On je dodao da i Švajcarska ima svoju desnicu koja gradi svoju politiku više od 15 godina na nacionalizmu i mržnji prema strancima i izbeglicama, i da je slična situacija i u pojedinim medijima, ali da sa druge strane mnogi građani u Švajcarskoj svojim prilozima pomažu izbeglicama.

Foto: Magločistač

“Mnogo Švajcaraca koji žive u Srbiji pomažu individualno ili putem organizacija. Ljudi koji dolaze iz bivše Jugoslavije, a bili su i sami izbeglice, jako su aktivni u Švajcarskoj i Nemačkoj”, kazao je Ditrih.

Pomoć u kupovini i transportu robe izbeglicama u Subotici ovoj švajcarskoj građanskoj organizaciji pružile su humanitarna organizacija Istočnoevropska misija i NVO Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

Stefan Ditrih će sutra posetiti i izbeglice koje borave na otvorenom u Beogradu, nakon čega ide u Skoplje. On je početkom oktobra 2015. godine prvi put doneo pomoć izbeglicama u Subotici u vrednosti od 100 hiljada dinara, a pomoć je dostavljena i ljudima koje su tada boravili u Beogradu i Šidu.

Fotografije: Magločistač

[huge_it_gallery id=”27″]

[clear]

 

(Magločistač)

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.