KITAROVIĆ I VUČIĆ U PONEDELJAK U SUBOTICI POTPISUJU DEKLARACIJU O UNAPREĐENJU ODNOSA

KITAROVIĆ I VUČIĆ U PONEDELJAK U SUBOTICI POTPISUJU DEKLARACIJU O UNAPREĐENJU ODNOSA

Izvor: Vlada RS

Objavio: Magločistač

18.06.2016

Kategorija: U fokusu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović potpisaće u ponedeljak, u Subotici, deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja. Kako navodi beogradska štampa, oni će pokrenuti pitanje granice na Dunavu i u tom cilju potpisaće saglasnost da se to pitanje reši kroz bilateralne razgovore.

Novosti navode da će pokrenuti pitanje granice na Dunavu.

“Ako se to ne reši u razumnom roku dve zemlje će se obratiti međunarodnim institucijama koje u takvim slučajevima vode arbitraže”, navode Novosti u subotnjem izdanju.

Dve strane žele i da se implementira Sporazum o sukcesijii, a poseban naglasak je na tome da treba iskreno i do kraja rešiti pitanje nestalih, dodaje beogi list.

Kako saznaje Danas u diplomatskim izvorima, zbog pojačanih bezbednosnih rizika prilikom uzajamnih bilateralnih poseta Aleksandra Vučića Hrvatskoj i Kolinde Grabar Kitarović Srbiji, do kojih će doći u jednom danu, dogovor o potpisivanju ove deklaracije napravljen je u aprilu mesecu, prilikom susreta Vučića i Grabar Kitarović u Mostaru.

Kako se saznaje, deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja podrazumeva niz već poznatih pitanja u javnosti, poput nestalih lica, unapređenju statusa manjina, i slično.

Danas nije uspeo da dobije potvrdu ovih informacija u kabinetu premijera Vučića. Veran Matić je učestvovao u planiranju i organizovanju ovog bilateralnog susreta predsednice Hrvatske i premijera Srbije, potvrdio je za danas informaciju o susretu: „Istina je da sam svojim ličnim kontaktima i idejama pomogao da se organizuje taj susret. Ali, nisam u tome imao nikakvu institucionalnu ulogu“.

U petak su Novosti izvestile da će Vučić i Grabar Kitarović u ponedeljak obići rodnu kuću Milutina Milankovića i posetiti Vukovar.

Izvori tog lista tvrde da je hrvatska predsednica preuzela inicijativu za otopljavanje odnosa s Beogradom jer je, kako navode, dosadašnja hrvatska vlada radila suprotno – “povlačeći poteze, pogotovo na međunarodnom planu, koji su ih dodatno pogoršavali”.

 

Izvor: Danas

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.