PRIVATNI POGREBNICI OVE NEDELJE PREDAJU INICIJATIVU ZA IZMENU ODLUKE O SAHRANJIVANJU

PRIVATNI POGREBNICI OVE NEDELJE PREDAJU INICIJATIVU ZA IZMENU ODLUKE O SAHRANJIVANJU

Foto: Magločistač

Objavio: Magločistač

06.06.2016

Kategorija: Subotica

Privatni pogrebnici prikupili su više od 15.000 potpisa potrebnih za građansku inicijativu Skupštini grada, sa zahtevom da se izmeni nedavno usvojena Odluka o sahranjivanju. Inicijativa će biti predata ove nedelje, nakon čega Skupština ima 60 dana da se izjasni o predlogu.

Nakon što je Skupština grada usvojila pomenutu odluku, po kojoj privatni pogrebnici više ne mogu da se bave sahranjivanjem, tri privatna pogrebna preduzeća Funero, Corpus i Urna formulisali su Građansku incijativu Skupštini da donese novu Odluku o sahranjivanju i grobljima, “koja će se zasnivati na zakonima, ali omogućiti i konkurenciju u pogrebnoj delatnosti u Subotici u svim oblastima koja nisu zakonski ograničena, tj. sem pokopavanja u svim pogrebnim radnjama“.

“Cilj je bio prikupiti 13.300 potpisa, i za nepunih 2 meseci, do kraja maja peticiju je potpisalo 15.100 građana – birača. Time je ispunjen i daleko premašen uslov iz Statuta Grada Subotice” – navode organizatori u saopštenju.

Nakon završetka akcije, organizatori su zatražili od novoizabranog predsednika Skupštine grada Tivadara Bunforda prijem na kojem će mu predati potpise i inicijativu i nadaju da će im to biti omogućeno 8. ili 9. juna, nakon čega će početi da teče rok od 60 dana koliko će Skupština imati rok da se izjasni o predlogu građana.

“U nedostatku mogućnosti direktne predaje gospodinu predsedniku ili sekretaru, 9. juna Građansku Inicijativu predajemo na Pisarnici. Nadamo se da do toga neće doći, jer bi to bilo veliko omalovažavanje ovako masovnog iskazivanja volje građana” – navode organizatori.

Podsećaju da se u novijoj istoriji Subotice još nije desilo da se sakupi dovoljan broj potpisa za inicijativu i nadaju se “da će ovo biti dobar primer i da će građani u buduće češće iskazati svoje nezadovoljstvo sa odlukama lokalne vlasti – ako ih bude”.

“Ovde se uglavnom ne radi o tržišnom pozicioniranju JKP Pogrebno i privatnih pogrebnika! U Subotici godišnje umire oko 2 000 ljudi. O njihovim porodicama se radi: da li će imati mogućnost izbora za svoje pare za poslednji ispraćaj – ili neće imati” – ističu privatni pogrebnici.

(Magločistač)

m od logoa sa rogovima mali

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.