ŽENE U CRNOM: SRBIJA DA PROGLASI 11. JUL DANOM SEĆANJA NA GENOCID U SREBRENICI

ŽENE U CRNOM: SRBIJA DA PROGLASI 11. JUL DANOM SEĆANJA NA GENOCID U SREBRENICI

Srebrenica, foto: NJ/Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

11.07.2017

Kategorija: U fokusu

Žene u crnom organizovale su danas akciju “Srebrenica 8372” na Trgu Republike u Beogradu i odale poštu žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine, a istakle su broj 8.372, kako bi ukazale na broj žrtava tog zločina.

Učesnici akcije nosili su transparente“Srebrenicu nikada nećemo zaboraviti”, “Odgovornost”, “Srebrenica” i “Solidarnost” i table sa brojem srebreničikih žrtava.

Predsednica Žena u crnom Staša Zajović rekla je novinarima da akcijom ta organizacija izražava solidarnost prema žrtvama i zahteva od vlasti da uvaži “sudski utvrđene činjenice, što nikada do sada nije urađeno” i da proglasi 11. jul Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Ona je dodala da ta organizacija zahteva i zakonsko kažnjavanje negiranje genocida i zabranu “fašističkih organizacija”, a ocenila je da Vladi Srbije nikada nije bilo do poštovanja dostojanstva žrtava.

“Situacija u odnosu na prošlu godinu je mnogo gora. Neprekidno odbijanje predsednika države Aleksandra Vučića da nazove zločin u Srebrenici genocidom slede svi političari uključujući i opozicione i to pokazuje da nikada nisu prekinuli sponu sa režimom koji je počinio zločin, organizovao i planirao zločin. Sve dok se ne distanciraju i ne raskinu sa teretom zločina, smatraćemo ih odgovornim”, rekla je Zajović.

Skup je obezbeđivao veliki broj policajaca, a samo nekoliko metara od Žena u crnom, skup je organizovalo i Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, te su policijski kordoni razdvajali okupljene.

Predsednik tog udruženja koje je organizovalo akciju “Zašto nema pravde za srpske žrtve u Srebrenici?”, Simo Spasić dobacivao je preko megafona “Naser Orić zločinac”, a Žene u crnom nazivao “predratnim, ratnim i posleratnim profiterima”.

Nekoliko učesnika tog skupa stali su tik uz kordon sa papirima na kojima je pisalo “Šta je sa 100.000 proteranih Srba iz Sarajeva”, “Ko će ubijenim Srbima bar da se pokloni i izvini, ko u Hagu niko za njih ne odgovara”, a trojica mladić razvila su zastave sa likom Ratka Mladića koji je optužen za genocid u Srebrenici, zastavu Vojske Republike Srpske i zastavu na kojoj je pisalo “Srpska akcija podvig i borba”.

Zajović je novinarima kratko prokomentarisala da su oni eksponenti onoga što se dešava u najvišim institucijama vlasti u Srbiji i da smatra da Srbija tone u “moralni sunovrat i fašizaciju”.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.