Zdravstvena zaštita u doba pandemije: Sve sem korone stavljeno u drugi plan

Zdravstvena zaštita u doba pandemije: Sve sem korone stavljeno u drugi plan

Izvor: Pixabay.com

Izvor: FoNet

11.03.2021

Kategorija: U fokusu

Profesor Medicinskog fakulteta u Nišu Dušan Milisavljević izjavio je na onlajn debati „Dostupnost zdravstvene zaštite, prevencija i lečenje drugih bolesti u doba pandemije COVID-19“ da su sve benigne operacije stavljene u drugi plan. Istraživačica Fondacije Centra za demokratiju Sarita Bradaš ukazala je da je skrining malignih bolesti manji za 70 do 90 odsto zbog pandemije, da je veoma smanjen skrining i za dijabetes i depresiju, a da je su pregledi za nezarazne hronične bolesti manje za 70 odsto.

Govoreći o operacijama iz svoje struke – otorinolaringologije, Milisavljević je naveo da su u drugi plan stavljene operacije polipa nosa, krajnika, srednjeg uha, da mnogi misle da to nije važno, ali da odlaganje takvih operacija ostavlja trag na zdravlje ljudi.

Ukazao je i da hirurzi ne mogu da rade svoj posao bez anesteziologa, a da su anesteziolozi već godinu dana zatvoreni u kovid zonama.

On je ukazao da su u svetu u prva tri meseca epidemije stopirane brojne zdravstvene usluge, ali da je već posle četiri meseca u regionu počelo ponovo da se radi sa onkološkim pacijentima, pa tako i u Srbiji.

Istraživačica Fondacije Centra za demokratiju Sarita Bradaš ukazala je da je skrining malignih bolesti manji za 70 do 90 odsto zbog pandemije, da je veoma smanjen skrining i za dijabetes i depresiju, a da je su pregledi za nezarazne hronične bolesti manje za 70 odsto.

Ona je dodala da je od 2010. do 2019. ukupan broj zaposlenih u zdravstvu smanjen za 10 odsto, odnosno za oko 2.200 lekara i oko 1.144 medicinskih sestara.

Vuković: Slika podeljena na crnu i belu

Konsultant za zdravstvo Simo Vuković rekao je da je slika podeljena na crnu i belu, da je sa jedne strane priča da je zdravstveni sistem pukao u epidemiji, a sa druge strane postoji „ružičasti pogled“ na sistem koji je obojen neviđenim investicionim ciklusom, a da je istina verovatno negde između.

Govoreći o zdravstvenoj zaštiti u Srbiji, Vuković je rekao da je prosečan životni vek u Srbiji pet godina kraći od prosečnog životnog veka u zemljama EU i da kada je reč o ishodu obolevanja od malignih bolesti, ljudi u Zapadnoj Evropi imaju veće šanse da prežive nego u Srbiji.

Ukazao je i da je Srbija u vrhu zemalja koje plaćaju privatno zdravstvo „iz svog džepa“, da je veliki broj građana primoran da plaća usluge ili lekove bez pokrivanja iz fonda za zdravstvneo osiguranje, a da se ulaže tek pet odsto javnih sredstava u zdravstvo.

On je ukazao i na stanje medicinske opreme i rekao da je zlatno pravilo da 60 odsto opreme bude mlađe od pet godina, 30 osto da bude starosti od šest do 10 godina i 10 odsto da bude starija od 10 godina, dok je u Srbiji 30 odsto opreme (CT i skenera) starije od 10 godina.

Vuković je istakao i problem kampanje protiv vakcinacije, rekao je da je Jugoslavija imala veliki uspeh u redovnoj imunizaciji, ali da se sada imunizacija dovodi u pitanje i da su u perspektivi mogući problemi zbog izbegavanja vakcinacije.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.