ZABRANA ZA AUTISTIČNOG DEČAKA – TUŽBA ZA ER SRBIJU I AERODROME, POVERENICA: DISKRIMINACIJA ZABRANJENA

ZABRANA ZA AUTISTIČNOG DEČAKA – TUŽBA ZA ER SRBIJU I AERODROME, POVERENICA: DISKRIMINACIJA ZABRANJENA

Objavio: Magločistač

10.08.2017

Kategorija: U fokusu

Jedanaestogodišnjem dečaku koji ima autizam, prošle nedelje nije dozvoljeno da leti avionom Er Srbije, jer su supervizorka aerodroma, lekar i menadžerka leta procenili da bi njegovo plakanje moglo da uznemiri ostale putnike.

Otac dečaka, inače istoričar Čedomir Antić, najavljuje tužbu protiv nadležnih na beogradskom aerodromu i srpske nacionalne aviokompanije Er Srbije.

Dok je porodica Antić čekala u redu na aerodromu Nikola Tesla da se ukrca u avion za Tivat, njihov sin Vid se rasplakao. Za njih to nije bilo neubičajeno. Dečak ima autizam, te, kako kažu, takva stanja traju desetak minuta i prolaze sama od sebe. Međutim, zbog plakanja dečaka reagovala je supervizorka aerodroma.

“Pitala je šta je sa njim, kad smo rekli da ima autizam ona je rekla da će mu zabraniti da leti, onda nas je odvela u ambulantu, ja sam odmah zapretio tužbom, jer sam rekao da ima autizam i da je to sve uobičajeno. Otišli smo kod lekara, koji nije hteo da se predstavi, niko se ne predstavlja, toliko o proceduri. Ja sam posle saznao da je reč o specijalisti medicine rada, na pečatu piše doktor medicine, on u rešenju piše “rekli su mi da dečak boluje od autizma”, nije ga ni primio u ordinaciju, na hodniku smo bili“, objašnjava Čedomir Antić.

U Er Srbiji tvrde da su postupili prema postojećoj proceduri, koja je, kako navode u saopštenju, u skladu sa svetskim propisima iz ove oblasti, te svakog gosta koji pokazuje znake uznemirenosti mora da pregleda lekar na Aerodromu Nikola Tesla da bi se utvrdilo da li je gost u stanju da putuje.

“Odluka da se mladom putniku ne dozvoli ukrcavanje u avion doneta je nakon što je postao jako uznemiren i počeo da se ponaša agresivnije, dok je čekao u redu za prijavljivanje na let. Zbog ovakvog ponašanja, pojedini gosti koji su takođe čekali u redu, izrazili su svoju zabrinutost osoblju Er Srbije, kojima je bezbednost i dobrobit svih putnika na letu uvek najvažniji prioritet. Nakon procene doktora, obavestili smo porodicu da njihov član, nažalost, neće moći da putuje i objasnili procedure u vezi sa promenom datuma leta”, navodi se u saopštenju aviokompanije.

Otac dečaka kaže da nije primetio da se iko od drugih putnika bunio zbog dečakovog plakanja. Kao dokaz traži i da Er Srbija njegovom advokatu dostavi snimke sa terminala na kom su bili, jer će pravdu potražiti na sudu.

“Ovde više nije u pitanju moj sin, on je nažalost u takvom stanju da ni ne zna da li je na moru ili nije. Njemu može u fizičkom smislu da godi boravak na moru, ali ovako mu ne znači mnogo. Ovde je u pitanju suvereno pravo svih građana, ovde je u pitanju veliki broj ljudi koji nemaju mogućnosti da vode višegodišnji spor koji ću ja voditi sa Er Srbijom i sa Aerodromom”, rekao je Antić.

Antić dodaje, da je njegov sin Vid, do sada, nekoliko puta leteo avionima drugih avio kompanija i da nikada ranije nisu imali problem zbog dečakovog autizma.

Poverenica: Diskriminacija zbog invaliditeta zabranjena

Brankica Janković, izvor: mc.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je povodom slučaja deteta s autizmom kome nije dozvoljen ulazak u avion, da mora postojati dodatno razumevanje za njihove probleme i da je diskriminacija zabranjena.

Ona je podsetila u saopštenju i da je diskriminacija na osnovu zdravstvenog stanja, kao i na osnovu invaliditeta, Ustavom i zakonom zabranjena.

Naglasila je i da se osobe sa zdravstvenim problemima ili invaliditetom susreću sa velikim brojem barijera u svim oblastima života, kao i čestim neprihvatanjem i nerazumevanjem okoline.

Janković je navela i da mora postojati dodatno razumevanje za probleme i potrebe dece sa autizmom kako bi živeli dostojanstveno, ravnopravno i bez diskriminacije.

“Pozivamo roditelje deteta kojem je onemogućen ulazak u avion, ali i sve ostale koji smatraju da su diskriminisani, da podnose pritužbe povereniku, kako bi se kroz postupke po pritužbama utvrdilo da li je prekršen Zakon o zabrani diskriminacije” navela je ona.

 

Izvor: N1 (Jelena Zorić), Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.