YUCOM I BEOGRADSKI CENTAR ZA LJUDSKA PRAVA: VUČIĆ URUŠAVA SAMOSTALNOST TUŽILAŠTVA

YUCOM I BEOGRADSKI CENTAR ZA LJUDSKA PRAVA: VUČIĆ URUŠAVA SAMOSTALNOST TUŽILAŠTVA

Objavio: Magločistač

15.01.2020

Kategorija: U fokusu

Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Beogradski centar za ljudska prava ocenili su danas da izjavom o navodnim propustima javnog tužilaštva predsednik Srbije Aleksandar Vučić urušava samostalnost tužilaštva i poverenje građana u institucije pravosuđa.

Nevladine organizacije su u saopštenju navele da je Vučić juče osudio rad tužilaštva u konkretnom predmetu u kome je obustavljena istraga protiv osobe koju je nazvao “najpoznatijim i najopasnijim kriminalcem”.

“Predsednik javno nipodaštava obrazloženja tužilaštva da su u tom slučaju poštovali procesne pretpostavke, odnosno, da su svoje postupke i odluke zasnovali na poštovanju Ustavom garantovanih prava. Iskazao je ličnu zainteresovanost i mešanje u sprovođenje postupka protiv pomenutog lica, što je van Ustavom propisanih ovlašćenja predsednika”, navele su organizacije.

Ocenile su da takvo postupanje i retorika predstavljaju “jedan od najjačih udara na samostalnost javnog tužilaštva u Srbiji”.

Kako se u saopštenju podseća, eventualnu odgovornost za propuste u radu javnih tužilaca utvrđuju u propisanom postupku republički javni tužilac i Državno veće tužilaca koje u ovom slučaju, dodaje se u saopštenju, ima i dužnost da stane u zaštitu samostalnosti tužilaštva.

“Dodatno, MUP je dužan da preispita da li je u ovom slučaju bilo eventualnih propusta u sprovođenju istražnog postupka”, stoji u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da “javnost zna” da je Filip Korać “najveći distributer narkotika i da organizuje ubistva”, ali je ocenio kao nejasno da “nikada nema dovoljno dokaza za to”.

Vučić je rekao da ga pravosuđe kritikuje da se “uvek meša”, a da “jedino znaju kako dobiti naloge od neke ambasade i kako da unište svoju zemlju”.

On je ranije izjavio da je “tek” u ponedeljak saznao da je obustavljena istraga i povučena poternica protiv vođe “zemunskog klana” Filipa Koraća i dodao da mu je “rečeno da je poternica povučena pre dva meseca”.

Istraga protiv Koraća započeta je u januaru 2019. godine zbog navodnog podstrekavanja na ubistvo Blaža Đurovića, u oktobru 2018. godine na Voždovcu.

 

 

 

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.