VUČENIĆ: MOŽETE SAMO DA SE STIDITE VUČIĆEVOG REČNIKA

VUČENIĆ: MOŽETE SAMO DA SE STIDITE VUČIĆEVOG REČNIKA

Foto: mc.rs

Objavio: Magločistač

15.07.2019

Kategorija: U fokusu

Rečnik koji je predsednik Aleksandar Vučić upotrebio u teksu „Plebs i elita“ objavljenom u Politici, ne dolikuje ni tom listu, niti nosiocima javnih funkcija, a kamoli predsedniku, rekla je u Novom danu novinarka Danica Vučenić. Ona dodaje da kada čujete takav rečnik možete samo da se stidite.

Komentarišući naslove i pisanje štampe, Vučenić podsetila na genezu floskule „neprijatelj naroda“ u periodu vlasti Aleksandra Vučića – od protivnika borbe protiv korupcije 2012. godine, preko protivnika mučnih i bolnih reformi, neprijatelja napretka, do 2015. godine kada je pisao o ološ i žutoj eliti, da bi danas stigli do prezrene elite.

Gošća Novog dana pita kome se predsednik Srbije obraća i koga oseća kao elitu. Da li profesora Ognjena Radonjića koji ga je, kako kaže, uvredio jer je rekao da u Srbjii ima siromašnih? Ili se obraća profesoru Milojku Arsiću, koji kaže da rast i nije takav kao što se predstavlja? Ili se na kraju, obraća opoziciji i njenim liderima? Danica Vučenić veruje da je suština Vučićevog teksta na njegovom samom kraju, u rečenici u kojoj kaže da će narod znati za koga da glasa.

„Taj tekst je napisan rečnikom koji ne priliči Politici kao listu, ali je napisan kako bi se citirao na medijima koje njegovi glasači gledaju. Preko citata Maksa Vebera i Zorana Đinđićapokušavao je da se udvara građanskoj eliti, pa je preko spomeniku Borislavu Pekiću i Đinđiću takođe pokušavao, pa je shvatio da od elite ne možete da pravite podanike i poštenu inteligenciju. Onda je tražio potpise svoje elite“, podseća gošća Novog dana i dodaje da predsednik države nema podršku elitnog dela društva ni na građanskoj ni na nacionalnoj strani.

„Nisam psiholog, ali je suština lično razumevanje ili percepcija stvarnosti. Naš predsednik ima potrebu da ga svi vole. On je taj koji treba da da podršku eliti, a ne obrnuto. Ova zemlja treba da podrži intelektualnu, akademsku, umetničku elitu. Elita vuče zemlju, društvo, razvoj ka napretku i budućnosti. Potpuno je sumanuta situacija kako kuka da nema podršku, a pri tom sve čini da tu elitu učini podaničkom i vređa je“, ocenjuje Vučenić.

Ona podseća na kolumnu Ranka Pivljanina, objavljenu prošle nedelje u Blicu, u kojoj Pivljanin kaže da smo dotakli apsurd.

„Kada pročitate tekst ‘Plebs i elita’ ili nemate šta da kažete, možete ili da se smejete, ili da zaplačete ili da odmahnete rukom i kažete to je to“, isitče Vučenić.

Objašnjava da se kontinuirano ponavljaju teme koje stoje u fiokama, a koje se po potrebi izvlače kako bi se zatrpala neka prethodna tema i tako se nijedna ne završava niti institucionalno rešava.

„Imam utisak da vlast i opozicija namerno unapred računaju da institucije u ovoj zemlji ne rade, da počivaju na individualnoj hrabrosti pojedinaca u njima i da neće ta tema biti nikada institucionalno odgovorena, već da je u funkciji neke dnevne bitke“, objašnjava gošna Novog dana.

Kada je u pitanju sloboda medija, koju je opozicija postavila kao uslov za izlazak na parlamentarne izbore, Vučinić kaže da sloboda medija u Srbiji nikada nije postojala, već da je bila samo malo gora, ili samo malo bolja. Dodaje da su mediji od strane svake vlasti doživljavani kao sredstvo propagande, a da je to sada poprimilo ekstremne razmere.

„Mislim da opozicija suštinski ne razume slobodu medija. Da li to za njih znači da neće svi mediji morati da koriste poverenika za informacije od javnog značaja kako bi dobili neke banalne informacije, nešto banalnije ugovora zaBeograd na vodi ili ugovora sa Francuzima za aerodrom? Da li to znači da će Boško Obradović trpeti kritiku na njegove krajnje konzervativne stavove o porodici ili će ići da kadi Beograd posle Prajde? To ‘ja sam za slobodu medija’ je kao kada mis sveta kaže ‘ja sam za mir u svetu’. Floskula koja može da znači mnogo, ali ne znači ništa“, ističe Vučenić.

Dodaje da mediji i novinari moraju da imaju principijelan odnos prema svima, a da političari i novinari nisu na istoj strani.

„Mi smo na strani društva. Mi smo građani koji nešto pitaju“, rekla je Vučenić.

Izvor: (N1)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.