Vojvođanski klub o Orbanovoj “karti”: Dalje ruke od Vojvodine i njenih granica

Vojvođanski klub o Orbanovoj “karti”: Dalje ruke od Vojvodine i njenih granica

Izvor: Facebook (print screen)

Objavio: Magločistač

10.05.2020

Kategorija: U fokusu

Vojvođanski klub osudio je najnovije “kartografske” provokacije mađarskog premijera Viktora Orbana.

Javna poruka koju je premijer i lider ultradesničarskog Fidesa uputio mađarskim maturantima, objavljivanjem mape tzv. velike Mađarske na kojoj je Vojvodina prikazana u granicama istorijske Ugarske kraljevine, predstavlja još jednu opasnu provokaciju autoritarnog režima u Budimpešti, smatraju u Vojvođanskom klubu.

“Ovakve nedorasle i opasne teritorijalne pretenzije predstavljaju narušavanje mira i stabilnosti u regionu i trebalo bi da izazovu reakciju zvaničnog Brisela i evropskih institucija. Vojvođanski klub javno pita i predstavnike autoritarnog režima u Beogradu da li će se i kad osuditi ugrožavanje mira i teritorijalnih pretenzija prema teritoriji Republike Srbije, koju javno i otvoreno čini Vučićev veliki prijatelj i saveznik Orban”, navodi se u saopštenju Vojvođanskog kluba.

Kako dodaju, predsednici i premijeri svih ostalih, ovom mapom pogođenih zemalja odmah su “jasno i nedvosmisleno osudili Orbanova poigravanja sa evropskim mirom”.

“Znači li ćutanje srbijanskih zvaničnika na Orbanove provokacije da naprednjački režim prepušta Vojvodinu Orbanovom nacionalizmu i podržava velikomađarske ideje, ideološki bliske njihovim velikosrpskim pretenzijama? Vojvođanski klub poručuje: granice u Evropi su konačne i svako poigravanje sa Vojvodinom je opasna i neodgovorna provokacija. O Vojvodini se danas, kao i u prošlosti, neće odlučivati bez nje same. Zbog toga, antievropski autoritarci – dalje ruke od Vojvodine i njenih granica”, zaključuju u Vojvođanskom klubu.

Izvor: 021.rs

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Vojvođanski klub o Orbanovoj “karti”: Dalje ruke od Vojvodine i njenih granica”

anonimni says:

Svi Vi ste u pravu i govoite po Vasem ubedjenju sasvim realno, ali nazalost niste ni najmanje proucavali istoriju Krajevine jugoslavije niti svetske dogadjaje jer onda bi znali da pre oko 100 godina Vojvodina Délvidék, Versajskom dekretom prikljucena Kraljevini bas od onih svetski sila koji pre par godina oformili sada vec samostalnu Kosovo. Na osnovu tih i sasvim slicni dogadjaja ni Srbija ne bi trebao prikazati teritoriju Kosova koja nekada pripadao Krajevini i naravno Srbiji. Nemojmo o delima veliki sila medjusobno stvarati mrznju izmedju nevini stanovnika Vojvodine i Kosova jer to ne koristi nikome ni Srbiji, ni Madjarskoj, ni ti stanovnicima Kosova. Kartu Srbije sa kosovom isto tako kartu Madjarske sa Délvidékom mozete svi i jedni i drugi prikazati i za 1.000 hiljadu godina stanovnicima Srbije i Madjarske. Dali ce to velesile interesovati ili ne to ni jednoj ni drugoj nece pomoci. Naravno sada cete kazati da Kosovo ne damo ali , ali koliko ce to slusati velesile videcemo i koliko ce takav stav odmoci napredak i unutrasnji mir Srbiji videcete , na medjusobni rat na to samo nacionalisticki vodje misle ali svi bi to vodili u Beogradu , dok na frontu ginuli bih obicni stanovnicii . Ne vredi u cilju dobijanja par glasova na izborima i tako nekim dogadjajima i sa tim dogadjajima stvarati medjusobnu mrznju izmedju starosedeoca oredjeni teritorija i karijerista odredjenih partija stvarati mrznju bolje bi bilo koncentrisati na rad i proizvodnju u interesu napretka nase drzave. Nemojte izmisliti razne populisticke fraze protiv naseg Predsednika nece to Vama doneti nikakvu pobedu.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.