VOICE: ŽIVOTINJE TRUJU I ZABRANJENIM BOJNIM OTROVIMA

VOICE: ŽIVOTINJE TRUJU I ZABRANJENIM BOJNIM OTROVIMA

Izvor: planwallpaper.com

Objavio: Magločistač

03.08.2017

Kategorija: U fokusu

Među najčešće korišćenim otrovima za trovanje životinja u Srbiji nalaze se i nekadašnji bojni otrovi opasni za ljude, a najčešće je to karbofuran, čija je upotreba zabranjena 2014. godine, objavio je Vojvođanski istraživačko analitički centar (VOICE).

VOICE navodi da upotrebom opasnih bojnih otrova problem trovanja životinja na javnim površinama postaje “pitanje nacionalne bezbednosti”, a osim vlasničkih, stradaju domaće, divlje i zaštićene vrste.

Pored karbofurana, trovači koriste i kreozan, a te zabranjene supstance se lako nabavljaju na crnom tržištu, piše VOICE.

Predstavnica udruženja za zaštitu životinja “Spans”, Jovana Brkić, rekla je da trenutno nema efektivne kontrole nadležnih i kažnjavanja za kupovinu i prodaju tako opasnih supstanci.

[quote color=”#000000″ bgcolor=”#efefef” bcolor=”#ad2424″]Prema podacima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, samo u periodu od 2009. do 2014. godine evidentirano je 106 uginulih zaštićenih vrsta ptica, od čega je za 93 analizama dokazano trovanje karbofuranom.[/quote]

“Samim tim, trovanje je postalo vrlo uobičajen način da se mrzitelji životinja obračunavaju s njima”, navela je Brkićeva, a dodaje se i da je trovanje životinja u Srbiji prisutno stalno i da ne zavisi od doba godine, ruralne ili urbane sredine.

VOICE dodaje da je prema zakonima u Srbiji trovanje životinja ozbiljno krivično delo, ali da do sada, po tim odredbama krivičnog zakona nije doneta niti jedna presuda.

Predsednica Upravnog odbora udruženja “Link plus”, Nataša Vukmirović, rekla je da je to udruženje podnelo brojne krivične prijave protiv osoba za koje se sumnjalo da truju životinje, ali da su one “odbačene zbog nedostatka dokaza”.

“Trudimo se da sami skupimo dokaze kad podnosimo krivičnu prijavu i tako pomažemo državnim organima, ali se suočavamo s podsmehom ili besom, umesto da naša pomoć bude prihvaćena”, navela je Vukmirovićeva.

Jedan od poslednjih talasa trovanja desio se početkom jula u Sokobanji, gde je u roku od nekoliko dana zabeleženo uginuće više desetina životinja, pasa i mačaka, najviše vlasničkih, a sagovornici VOICE dodaju da samo tako veliki slučajevi dospeju do medija, dok drugi ostaju potpuno skriveni.

U većim gradovima, poput Beograda ili Novog Sada, trovanje pasa i mačaka traje neprekidno, pa su građani morali da pokrenu grupe na društvenim mrežama, kako bi upozoravali na sumnjive materije na javnim površinama.

Trovanje životinja obuhvaćeno je Poglavljem 27. Životna sredina i klimatske promene u pregovorima sa EU, a sagovornici VOICE su ocenili da pitanje zabranjenog karbofurana može predstavljati problem, jer je on zabranjen i u EU.

 

Izvor: Beta 

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“VOICE: ŽIVOTINJE TRUJU I ZABRANJENIM BOJNIM OTROVIMA”

István says:

Zivotinje truju , trujemo mi i ljude — pocev od razni dodataka koje se koristi za ishranu u raznim preradjevinama od mesa, u vrlo zdravim pomijama za decu i odrasle njih se zovu i reklamiraju kao vrlo korisni i vrlo zdravi sokovi, izuzev proizvode HiPP-a u raznim zacinima i fabrickim supama. Neznam dali ste primetili da limuni sada vec traju nedeljama ne kvare, ne plesnive kod mene vec dve nedelje stoje — namerno na suncu upakovane u plasticnu vrecu i jos njima nista ne fali pune su ” zravog soka ” inace taj limunov sok nemozete ni popiti snrdi ili mirise na preparat kojom je ” zasticen ” da ne propada na ukusu to jako se oseca tako da morate primetiti ako ste do sada pili limunov sok — svako jutro po sok od jednog limuna ali ovaj limunov sok je pravi otrov, zamislite neki i u restoranima stave u case krisku limuna u maloj kolicini se ne oseca tako jako prilikom posluzivanja gostiju — na zdravlje !! nisu krivi prodavci nego onaj ko prodavnice snabdeva sa pravom bombom protiv zdravlje korisnika. Oni to mogu jer nasa inspekcija sastoji od podobni razni partijaca bez strucne spreme i bez navike na rad — i ko ce to ispitati — ko ce platiti ispitivanja ima li za to oprema — mi imamo sredstava samo na glupe, bezkorine propagande. Rezime trosite limun pre cete lipsati i nema problema sa nama, netreba dati godinama penziju, znate da zemlja pokrije sve, svaki glupost odgovorni. Limun bacite ili ostavite prodavcu !

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.