VOICE: RADIO-TELEVIZIJA VOJVODINE ZAVRŠILA 2017. U MINUSU, BANKROT SVE BLIŽI

VOICE: RADIO-TELEVIZIJA VOJVODINE ZAVRŠILA 2017. U MINUSU, BANKROT SVE BLIŽI

Objavio: Magločistač

01.03.2018

Kategorija: U fokusu

Radio-televizija Vojvodine završila je poslovnu 2017. godinu sa više od 150 miliona dinara gubitka, što je najlošiji finansijski rezultat ove medijske kuće u poslednjih nekoliko godina, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

“Da će prošla godina doneti RTV-u finansijski sunovrat, dalo se naslutiti već po objavljivanju finansijskog izveštaja za prvih devet meseci, po kojem je gubitak za taj period iznosio oko 89 miliona dinara. Međutim, rapidnom rastu duga za celih 60 miliona dinara za poslednja tri lanjska meseca malo se ko mogao nadati”, navodi VOICE.

Kako je za VOICE potvrdio izvor iz RTV-a, u menadžmentu kao glavni uzrok lošeg poslovnog rezultata vide uvođenje TV takse, tačnije loš model preraspodele prihoda od naplate na teritoriji Vojvodine, po kojem 70 odsto pripada RTV-u, a 30 odsto Radio-televiziji Srbije (RTS).

U tekstu se navodi da je za prvih devet meseci 2017. godine na dnevnice za službeni put u inostranstvo potrošeno 11,5 miliona dinara, što je 8,9 miliona dinara više u poređenju sa putovanjima zaposlenih u inostranstvo u 2016. godini.

“RTV je veoma dobro poslovao 2014. godine kada je ukupan dobitak iznosio 214 miliona dinara; godinu dana kasnije dobitak je bio 67 miliona dinara; 2016. godina, kada je uvedena TV taksa, okončana je sa tek devet miliona dinara viška u kasi; dok pokazatelji za prošlu godinu gotovo izvesno RTV-u će doneti gubitak od oko 150 miliona dinara, što je za tri miliona evra manji prihod nego pre četiri godine”, piše u članku.

Prema navodima VOICE-a, ako bi RTV nastavio da na ovaj način posluje i 2018. godine, “izgledi da doživi bankrot sve su realniji”.

“Podaci pokazuju da pokrajinskom javnom medijskom servisu preti bankrotstvo jer su poslovni prihodi u 2016. bili umanjeni za neverovatnih 1,6 milijardi dinara u odnosu na 2014. Iako zvaničnih podataka za prošlu godinu, za sada, još nema, sigurno je da će se ovaj trend pogoršati”, navodi se u članku.

VOICE je podsetio da je Upravni odbor pokrajinskog javnog medijskog servisa u novembru prošle godine usvojio Plan finansijske konsolidacije, koji predviđa mere štednje u svim segmentima poslovanja, čime je potvrđeno da je situacija u tom javnom medijskom servisu “krajnje ozbiljna”.

Da bi menadžment RTV-a uspeo da isplati sve obaveze za prošlu godinu, pre svega prema zaposlenima, tokom prošle godine od Vlade Srbije dobijena je pozajmica u iznosu od 200 miliona dinara pa zahvaljujući toj pozajmici redovno poslovanje nije dovedeno u pitanje, “još uvek”, navodi se u članku.

Podseća se da je Upravni odbor RTV-a Vladi Srbije nedavno predložio izmenu Zakona o javnim medijskim servisima kojom bi se omogućila promena načina raspodele naplaćenih sredstava od TV takse na teritoriji Vojvodine.

Dodaje se da bi to značilo da umesto sadašnjeg modela 70:30 u korist RTV-a ubuduće ovoj medijskoj kući pripadne 80 odsto sredstava, a RTS-u 20 odsto. Takođe je predloženo da se postepeno poveća i visina takse sa sadašnjih 150 dinara, piše u članku.

VOICE navodi da je s tim u vezi održan i sastanak predstavnika dva javna medijska servisa sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, koja je od RTS-a i RTV-a tražila da joj dostave projekte rešavanja problema u poslovanju sa finansijskim pokazateljima izlaska iz krize, što je RTV i uradio.

“Dijagnoza pokrajinskog javnog medijskog servisa je da se nalazi na aparatima za održavanje u životu, a njegova dalja sudbina, kako stvari stoje, u rukama je Vlade Srbije”, ocenjuje VOICE.

 

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.