VOICE: FONDACIJA “NOVI SAD 2021” PLATILA 40.000 EVRA KOMBI STAR 22 GODINE

VOICE: FONDACIJA “NOVI SAD 2021” PLATILA 40.000 EVRA KOMBI STAR 22 GODINE

Objavio: Magločistač

11.03.2018

Kategorija: U fokusu

Fondacija “Novi Sad 2021” platila je polovni kamper star 22 godine sa nešto muzičke opreme i generatorima za struju bezmalo 4,6 miliona dinara sa PDV, odnosno blizu 40.000 evra, iako se vozilo iste starosti i sa istom zahtevanom dodatnom opremom može kupiti i za oko 20.000 evra, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Fondacija je kupila kamper, odnosno kuću na točkovima marke “Fiat”, koja će u okviru karavana kružiti Novim Sadom i okolnim naseljenim mestima u okviru “Karavana kulture”, koji je deo programa Novog Sada kao Evropske prestonice kulturu za 2021. godinu.

Fondacija je kamper kupila od novosadske firme “Janka” koja je bila jedini ponuđač kampera.

Kako se vidi iz Odluke o dodeli ugovora, Fondacija će čak 80 odsto vrednosti posla platiti avansno, to jest u roku do 45 dana od potpisivanja ugovora, dok će ostatak biti plaćen 45 dana nakon što kamper stigne u Fondaciju.

“Rok od dana potpisivanja ugovora do isporuke vozila je čak 120 dana, što praktično omogućuje firmi koja nema novac da sačeka isplatu fondacije, a zatim pronadje, kupi, ocarini i dostavi kamper”, piše VOICE.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) nedavno je objavila da su firme povezane sa čelnicima Fondacije “Novi Sad 2021” dobile posao promocije i marketinga vredan 250.000 evra.

Marketing i promociju nakon javne nabavke vodiće grupa ponuđača koju čine Fondacija “Exit” i firme “My Exit Adventure” i “Exit Team”.

Kako je objavio BIRN, Nemanja Milenković, direktor Fondacije “Novi Sad 2021”, povezan je sa sve tri firme u “My Exit Adventure-u” i Fondaciji “Exit” bio je angažovan na poslovima marketinga i PR-a, dok je u firmi “Exit Team” radio kao marketing i PR menadžer. Međutim, njegovo jedino zaposlenje danas jeste upravljanje Fondacijom “Novi Sad 2021”.

BIRN je takođe naveo da su panelisti Evropske komisije zabrinuti da Novi Sad kao evropska prestonica kulture liči na festival i da nema jasnu umetničku dimenziju i pozvali su Fondaciju da do kraja marta ove godine dostave novi program i preciziraju šta će se dešavati na kulturnoj sceni Novog Sada u narednim godinama.

VOICE navodi da se iz finansijskog plana projekta koji se nalazi u gradskoj “Odluci o finansiranju projekta ‘Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulutre'” iz decembra 2016. godine vidi da će iz različitih budžetskih izvora i od različitih nivoa vlasti, kao i od privatnih donatora, za operativne troškove projekta i kapitalne projekte od 2017. do 2021. godine biti izdvojeno više od 60,5 miliona evra.

Fondaciju “Novi Sad 2021” je 5. januara 2017. godine osnovao Kulturni centar Novog Sada, a ona će trajati do kraja 2022. godine.

Novi Sad je prvi je grad van Evropske unije koji je poneo titulu Evropske prestonice kulture.

Novi Sad se po novom sistemu takmičio samo sa gradovima iz zemalja koje su kandidati za članstvo u EU, dok su za 2021. godinu izabrane još dve prestonice kulture sa teritorije EU, rumunski Temšivar i grčka Elefsina.

 

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.