VOICE: Bez posla u RTV-u ostao 91 radnik sa 556 godina radnog staža

VOICE: Bez posla u RTV-u ostao 91 radnik sa 556 godina radnog staža

Objavio: Magločistač

12.09.2020

Kategorija: U fokusu

Oko sto radnika novosadske agencije za posredovanje pri zapošljavanju Laboris, koji su do 30. avgusta bili angažovani na Radio-televiziji Vojvodine, 11. septembra su dobili Program rešavanja viška zaposlenih u kome piše da će najkasnije do kraja septembra postati prekobrojni, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

U programu, u koji je VOICE imao uvid, može se videti da, od 91 osobe sa spiska za tehnološki višak, njih 44 ima završen fakultet, a šestoro višu školu, a među njima su i autori koji su radeći na RTV-u dobili međunarodna priznanja.

Među njima je i rediteljka Sonja Rakić kojoj je 10. septembra uručena nagrada na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks, istog dana kada je Laboris predao Program viška zaposlenih Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Od značajnijih proizvodnih zanimanja bez posla će ostati 14 novinara, 10 urednika i autora emisija, 11 scenskih radnika, osam snimatelja, šest montažera, po pet realizatora programa i reditelja, po tri tonca i web operatera, dva producenta, dva rasvetljivača i dva muzička saradnika.

Oni ukupno imaju 556 godina radnog staža kod različitih poslodavaca. Pre angažovanja u mnogobrojnim agencijama za posredovanje pri zapošljavanju, mnogi od njih proveli su godine, a neki i više od jedne decenije na RTV-u. Pojedni imaju preko 20 godina staža, ali stalno zaposlenje nisu dočekali.

U dopisu Laborisa stoji da su iz RTV-a obavešteni krajem avgusta da neće biti produžen ugovor sa tom agencijom te “da im je dostavljen spisak poslova na kojima je prestala potreba za obavljanjem određenih poslova i samim tim za radom ustupljenih izvršilaca na tim poslovima”.

“Ne postoji obaveza poslodavaca da utvrđuje kriterijume za utvrđivanje viška zaposlenih, jer se ne radi o smanjenju izvršilaca na određenim poslovima već se radi o ukidanju određenih radnih mesta na koja su zaposleni raspoređeni”, navodi se u obrazloženju agencije Laboris.

Pre raskida ugovora posredstvom agencije Laboris na RTV-u je bilo angažovano 257 ljudi. RTV je dobio dozvolu Ministarstva finansija da zaposli na neodređeno vreme njih 50. Preostalih 207 trebalo je da bude proglašeno za tehnološki višak, ali se nisu svi našli na spisku jer su mnogi prihvatili ponudu RTV-a da budu angažovani preko ugovora o povremeno-privremenim poslovima (PP).

VOICE piše da se sve događalo poslednjeg vikenda avgusta kada su iz kadrovske službe pozivali ljude da dođu i prihvate da potpišu PP ugovore. Nepoznat je broj onih koji su do sada prihvatili takav ugovor.

Generalni direktor RTV-a Miodrag Koprivica je za portal Cenzolovka 9. septembra rekao da je, od ukupnog broja radnika angažovanih u RTV-u preko agencije za zapošljavanje, 45 dobilo posao za stalno, 69 je potpisalo PP ugovore, dok je njih 96 ostalo bez angažovanja u RTV-u. Dva dana kasnije broj ljudi koji su ostali bez angažovanja na RTV-u pao je na 91.

Kako su za VOICE potvrdili neki od preostalih radnika u Laborisu, i njih su sa RTV-a pozivali da potpišu PP ugovore, ali su oni to decidno odbili. Rekli su i da nikakve buduće papire neće potpisivati pre konsultacija sa advokatima i da su spremni da tuže agenciju ili RTV.

Obrazloženje menadžmenta RTV-a za otpuštanje 20 odsto radne snage je da zbog zakidanja 201 milion dinara prilikom rebalansa budžeta Srbije za 2020. godinu pokrajinski javni medijski servis više ne može da nakon 30. avgusta produži ugovor sa agencijom Laboris vredan 200 miliona dinara.

Prethodno je u julu sa RTV-a već otpušteno 56 ljudi. To nisu bili samo radnici angažovani posredstvom agencije Laboris, već i honorarci ali i deo zaposlenih na određeno vreme kojima je istekao ugovor.

Agencija Laboris u obavezi je da plaća preostalog 91 radnika sa RTV-a u visini 60 odsto prosečne plate koje su ostvarili u poslednjih godinu dana. Oni su od 9. septembra do okončanja ugovora, a najduže 45 dana, na plaćenom odsustvu, a imaju i pravo da iskoste zarađeni godišnji odmor.

Oni su iz Laborisa obavešteni da, iako će biti proglašeni za tehnološki višak, ne ostvaruju pravo na otpremninu, jer nemaju navršenu godinu rada u Laborisu.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.