VLASNIK TV N1 TRAŽI ZAŠTITU MEĐUNARODNIH INSTITUCIJA

VLASNIK TV N1 TRAŽI ZAŠTITU MEĐUNARODNIH INSTITUCIJA

Izvor: N1

Objavio: Magločistač

28.03.2019

Kategorija: U fokusu

Adria News iz Luksemburga, vlasnik televizije N1, uputila je pismo na više od 130 adresa međunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih asocijacija, kao i Evropske unije i zatražila zaštitu televizije N1 i njenih novinara od kampanje koju protiv tog medija vode visoki državni, vladini i funkcioneri vladajuće koalicije.

„N1 je kablovski, regionalni, nezavisni televizijski news kanal sa tri produkcijska centra u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Od početka emitovanja programa, 2014. godine, N1 Srbija izložen je permanentnim pritiscima, etiketiranju i kampanji obeshrabrivanja, koji dolaze od najviših funkcionera vlade i vladajuće koalicije uključujući i predsednika države“, navodi se u pismu koje je objavila televizija N1.

Dodaje se da je cilj pritisaka i kampanje od početka bio „da se N1 kompromituje i zastraši etiketiranjem kao antisrpska, opoziciona i antivladina televizija“.

Napominje se da etiketiranje javnih funkcionera redovno prate napadi na N1 u tabloidima i drugim medijima koji su pod direktnom ili indirektnom kontrolom vlasti.

„Svaki talas napada na N1 dovodio je do brojnih pretnji novinarima i urednicima N1 posredstvom različitih platformi. Samo retke su procesuirane i dobile su sudski epilog“, ukazuje se u pismu.

Ocenjuje se i da sa jedne strane vlast u Srbiji deklarativno podržava slobodu medija, ali da s druge „čini sve da slobodne medije utiša“.

Ističe se i da su pritisci i napadi na N1 pojačani od kada N1 izveštava sa građanskih protesta u Srbiji, te da je u toku „kulminacija tih napada“.

„N1 je nedavno permanentno, uživo izveštavao sa protesta čiji epilog je bio ulazak dela protestanata u zgradu javnog servisa, Radio televizije Srbije. Kamere i reporteri televizije N1 bili su, za razliku od svih pet televizija sa nacionalnom frekvencijom, sve vreme u zgradi RTS-a. Postupajući profesionalno televizija N1 je u svom višečasovnom programu prenela i vanrednu konferenciju za novinare ministara policije, izjavu direktora RTS-a, kao i deo vanredne informativne emisije RTS-a posvećene tom događaju“, dodaje se u pismu.

Međutim, nakon toga, kako se napominje, usledili su novi i „očigledno organizovani“, preteći pritisci i napadi na N1 u kom su učestvovali pre svega ministri, kao i premijerka vlade Srbije, te je N1 je etiketiran kao „učesnik“ protesta, dok su izveštavanje N1 vladini funkcioneri ocenili su kao „licemerno“, „skandalozno“, kao „poziv na učešće na upad u RTS“, izveštavanje „sa ciljem da se protest omasovi“ …

„Ove najgrublje klevete i opasne poruke državnih funkcionera kulminirale su u tabloidima bliskim vlasti. Na portalu jednog od njih izveštavanje N1 ocenjeno je kao ‘poziv na ubistvo predsednika Srbije’. Nakon intonacije za napade na N1 od strane državnih funkcionera, usledile su nove pretnje usmerene ka televiziji N1 i njenim novinarima, sa društvenih mreža i posebnih platformi za govor mržnje. Ovaj put se radi o stotinama pretnji. Novinarima N1 preti se fizičkim nasiljem, obeležavaju se kao ‘izdajnici’ i ‘strani plaćenici’. Uvek je neizvesno šta nakon ovakvih pretnji može da usledi„, upozorava se u pismuu.

Dodaje se i da Srbija ima veliku frustraciju ubistava novinara koja nikada nisu rasvetljena, te da N1 trenutno čini posebne napore kako bi osigurao fizičku bezbednost svojih novinara.

Oni su pozvali međunarodne organizacije i institucije da utiču na vladu i državni vrh Srbije kako bi se ovakve kampanje i pritisci na N1, ali i na druge nezavisne medije zaustavile.

 

Izvor: (AutonomijaN1)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.