VLADA SRBIJE ZA INSAJDER: VILA DODELJENA NIKOLIĆU ZA RAZVIJANJE SARADNJE SA RUSIJOM I KINOM, ODRŽAVANJE 400.000 DINARA MESEČNO

VLADA SRBIJE ZA INSAJDER: VILA DODELJENA NIKOLIĆU ZA RAZVIJANJE SARADNJE SA RUSIJOM I KINOM, ODRŽAVANJE 400.000 DINARA MESEČNO

Izvor: sr.wikipedia.org

Objavio: Magločistač

06.11.2018

Kategorija: U fokusu

Vlada Srbije dodelila je na korišćenje vilu u Užičkoj 23 predsedniku Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom „u cilju obezbeđivanja uslova za dalje razvijanje saradnje“ s te dve države.

Tako su iz kabineta premijerke Ane Brnabić za Insajder odgovorili na pitanje zašto je luksuzni objekat koji je bio određen za predsedničku rezidenciju izmenama Uredbe predviđen za „boravak i reprezentativne potrebe“ Tomislava Nikolića.

Kako nam je zvanično rečeno, prosečni mesečni troškovi koje država pokriva za održavanje vile u Užičkoj iznose približno 400.000 dinara, što je oko 3.400 evra.

Prema Zakonu o predsedniku Republike, Tomislav Nikolić po isteku mandata stekao je i niz privilegija. Osim penzije u visini od 80 odsto predsedničke plate, Nikolić ima pravo i na kancelariju, savetnika i sekretara, a može da koristi i službeni automobil s vozačem, na onoliko vremena koliko je trajao njegov mandat predsednika.

Pa ipak, i posle odlaska s Andrićevog venca, kako su pisali mediji, Nikolić je nastavio da živi u vili u Užičkoj 23, suprotno Zakonu, ali i Uredbi o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije, po kojoj je taj luksuzni objekat određen za predsedničku rezidenciju. Međutim, propise je kršio sve do prošle nedelje.

Vlada je na sednici koja je održana 25. oktobra izmenila pomenutu Uredbu i donela odluka da vila u Užičkoj ubuduće služi za „boravak i reprezentativne potrebe“ predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, odnosno Tomislava Nikolića koji je trenutno na toj funkciji. Takođe, navodi se i da će u njoj u okviru saradnje s te dve države moći da borave i strani gosti.

Na pitanje Insajdera zašto je izvršena prenamena objekta u Užičkoj 23, u kabinetu Ane Brnabić objašnjavaju da taj objekat ne koristi samo predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, već da je na raspolaganju i za reprezentativne namene tog saveta.

„U njemu će moći da borave i gostujuće delegacije iz tih država kada za tim ima potrebe. Tako Srbija gostima iz zemalja koje su strateški od izuzetne važnosti za Srbiju, pruža najbolje moguće gostoprimstvo. U ovom objektu se održavaju i različiti sastanci delegacija na najvišem državnom nivou, tako da su ove izmene Uredbe donete u cilju obezbeđivanja uslova za dalje razvijanje saradnje sa Rusijom i Kinom“, piše u odgovoru koji je dostavljen Insajderu.

Mesečni troškovi za održavanje oko 3.400 evra

Korišćenje vile u Užičkoj, međutim, nije jedina privilegija koju je Nikolić stekao izmenama Uredbe, jer država snosi i sve troškove održavanja tog luksuznog objekta. Kako se navodi u odgovoru Vlade Srbije, prosečni mesečni troškovi za održavanje iznose približno 400.000 dinara ili oko 3.400 evra.

„U te troškove spada redovno održavanje objekta, spolja i iznutra, generalno čišćenje kompletne zgrade dva puta godišnje, komunalni troškovi, kao što su voda, struja i telefon, kao i grejanje na lož-ulje“, kažu u Vladi.

Izmenama Uredbe, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom postao je i jedini državni funkcioner koji je dobio pravo na sopstvenu rezidenciju. U tom dokumentu nisu označene rezidencije namenjene predsedniku i premijeru Srbije.

Izvor: Insajder

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.