VLADA POVLAČI ODLUKU O (NE)INFORMISANJU, PREMIJERKA KAŽE ZAMOLIO JE VUČIĆ

VLADA POVLAČI ODLUKU O (NE)INFORMISANJU, PREMIJERKA KAŽE ZAMOLIO JE VUČIĆ

Foto: MD/Magločistač

Objavio: Magločistač

02.04.2020

Kategorija: U fokusu

Premijerka Ana Brnabić rekla je jutros da će Vlada Srbije danas povući Zaključak o informisanju u vreme pandemije korona virusa kojim se centralizuju sve informacije. Kaže da to radi na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a obrt se dešava posle noćašnjeg hapšenja novinarke portala Nova.s Ane Lalić.

Sinoćnje privođenje Lalićeve zbog teksta o KC Vojvodine i određivanje pritvora uznemirilo je deo javnosti, a Brnabić je jutros u intervjuu RTS-u odgovornost za spornu uredbu preuzela na sebe rečima – “moja glupost i moja odgovornost što nisam obrazložila odluku”.

Ponovila je da je zaključak trebalo da štiti građane od neproverenih informacija, iako je sam Krizni štab Vlade preksinoć građanima slao poruke o nadolazećem italijanskom i španskom scenariju, što znači hiljade mrtvih. Ta poruka mnoge je uznemirila.

Da se sporni zaključak povuče ideja je Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i ministra informisanja u vreme pretposlednjeg srpskog vanrednog stanja.

“Mi ćemo danas na sednici Vlade povući ovu odluku na izričitu, direktnu molbu predsednika Aleksandra Vučića i razumem zašto me predsednik zamolio”, rekla je Brnabić.

Za hapšenje novinarke Ane Lalić, premijerka je rekla da joj je žao.

“Apelovaću da više nema privođenja, čak i ljudi koji govore laži. Neka svako radi svoj posao, a Vlada će se više baviti da opovrgne te laži. Ne želim da dam izgovor Tanji Fajon (Evropski parlament), Harlemu Deziru (OEBS) da pričaju kako u Srbiji ne postoji sloboda govora, a učinili smo više od svih”, dodala je Brnabić.

Samu uredbu o centralizaciji kojom su mnogi lokalni i regionalni mediji ostali bez odgovora, a građani bez informacija, obrazložila je zaštitom medicinara i porodica – “jer će neko trčati da kaže medijima nešto, da bi bio lokalna zvezda”.

 

 

 

Izvor: Južne vesti

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“VLADA POVLAČI ODLUKU O (NE)INFORMISANJU, PREMIJERKA KAŽE ZAMOLIO JE VUČIĆ”

anonimni says:

Sad vidim da sam bio u pravu 27 marta kada sam napisao komentar na izjave gospodina Sabica, vidi se po izjavi novinarke Laliceve, ovakvo stanje nas predsednik nemoze da vidi, nema On vremena da prekontrolise sve bolnice, ambulante vesti i opis stanja dobije od nadlezni i odgovorni prestavnika rukovodioca. I onda ako se nadje jedna pametna, kvalifikovana, spretna i za vrsenje svoja posla odgovorna novinarka ili novinar i ima toliko hrabrosti da to i napise onda se vidi sta moze da njih desi: policija, sud, zatvor. Napisao sam da Predsednik i premijerka mora situaciju uzeti u svoje ruke i dovesti red u drzavi i tek posle toga moze se raditi po demokratskom Ustavom i takvim zakonima, dotle Oni po svojoj savesti moraju praviti red ako oko sebe imaju postenu policiju i vojsku koji ce njih braniti i odbraniti od terora lazi, prevare i neistine. Siguran sam da ce nadlezni po naredjenju Predsednika ispitati i prikazati pravo stanje i potvrditi ili opovrgnuti clanak novinarke i tek onda ce A. Vucic opet morati narediti ko ili koji ce zauzeti novinarkino mesto u policiji i na sudu, mora tamo doci novinarka ako stanje izmislila ili lazljivci, falsifikatori stanja u bolnici koji mozda vec i prouzrokovali novo sirenje Korone, mozda cak i smrt, Odgovorni mora biti. Ova simpaticna novinarka malo jos stoji pod dejstvom propagade neki i visi politicara pa drzi u ruke Stop Fasizmu, draga gospodjo u ovoj nasoj sredini najveci teror sada ucine Komunisti koji jos grabe i drze funkcije mnogo vise od propali fasista , njih niko ne slusa i nikom ne trebaju, ja bi napisao STOP KOMUNIZMU da bi jednom vec primetili da je i njima mesto tamo gde se baca odpad. Ni jedan teror ne treba niti terorista nasem narodu. Treba da imamo svi poverenja u rad naseg Predsednika i Premijerke koji ce nas voditi u bolju buducnost sa njihovom sigurnom pobedom, to osiguraju Oni sa zauzetim stavom i prema novinarki.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.