VIŠE HILJADA GRAĐANA U PROTESTNOJ ŠETNJI INICIJATIVE NE DA(VI)MO BEOGRAD

VIŠE HILJADA GRAĐANA U PROTESTNOJ ŠETNJI INICIJATIVE NE DA(VI)MO BEOGRAD

Foto: Nemanja Jovanović / Kamerades

Objavio: Magločistač

30.09.2016

Kategorija: U fokusu

Više hiljada građana okupilo se u četvrtak uveče ispred Skupštine grada Beograda na protestu Inicijative Ne da(vi)mo Beograd i potom krenulo u protestnu šetnju prema tužilaštvu u Katanićevoj ulici, zbog nelegalnog rušenja objekata u naselju Savamala.

Pod sloganom “Nema straha, nema predaje”, učesnici šestog po redu protesta nosili su transparente na kojima piše: “Nikad više robom”, “Ne damo”, “Pada Mali, pašće i veliki”, “Maske su pale”, “Fantomke vam lepo stoje”, “Zbog slobode, ne damo”, kao i žutu patku koja je postala simbol protesta.

Predstavnik Inicijative Radomir Lazović ukazao je na to da su se organizatori protesta tokom prehodnih meseci suočavali sa raznim pritiscima i napadima u medijima, u čemu su kako je naveo, prednjačili Informer, Srpski telegraf i televizije Pink i Studio B.

“U Informeru su se imena organizatora protesta pojavila 45 puta. Zaokružili su nam glave, ali nema straha i nema predaje”, kazao je Lazović i dodao da su pretnje upućivane svima koje su, kako je rekao, “medijski lešinari označili kao mete”.

Obraćajući se učesnicima protesta, Lazović je zatražio od pravosudnih organa i policije da “ne budu saučesnici već da obavljaju svoj posao”, dodajući da nije moguće saznati broj predmeta Savamala niti ko je tužilac u tom postupku.

Jedna od liderki Pokreta Podrži RTV, Sanja Kljajić ocenila je da je ovaj protest “borba ne samo za Beograd, već za celu Srbiju”.

“Tražimo ostavke a ne smene, tražimo utvrđivanje prvo moralne a zatim i krivične odgovornosti”, kazala je Sanja Kljajić i dodala da se to odnosi na sve koji su imali veze sa slučajem Savamala ali i na upravu Radio-televizije Vojvodina (RTV).

“RTV više nije javni servis već je postizborni plen”, ocenila je ona i dodala da se na RTV-u dešava cenzura.

Protest je sa govornice podržao i aktivista Filip Vukša, poznat po tome što je trebalo da bude kažnjen zbog uređivanja autobuskih stajališta u Ustaničkoj ulici, a skupu je prisustvovao i Ljubiša Preletačević Beli sa ostalim članovima mladenovačkog pokreta “Sarmu probo nisi”.

Nakon obraćanja govornika, učesnici protesta krenuli su u šetnju centralnim gradskim ulicama koja je završena ispred zgrade Višeg javnog tužilaštva u Katanićevoj 15, jer je tužilaštvo proglasilo za tajnu ime tužioca koji postupa u slučaju rušenja objekata u četvrti Savamala.

Identitet tužioca nije saopšten ni nakon što je poverenik za informacije od javnog značaja naveo da takvo postupanje nije u skladu sa zakonom.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd protestuje zbog rušenja objekata, vezivanja i maltretiranja ljudi u Savamali i neodazivanja policije na pozive građana u pomoć, u noći 24. na 25. aprila.

Iako je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kao krivce za rušenje u Savamali označio gradsku vlast, još niko nije odgovarao.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.