VIKTOR ORBAN ODBIO POZIV EVROPSKOG PARLAMENTA: “BORBA PROTIV PANDEMIJE CRPI SVU MOJU SNAGU”

VIKTOR ORBAN ODBIO POZIV EVROPSKOG PARLAMENTA: “BORBA PROTIV PANDEMIJE CRPI SVU MOJU SNAGU”

Viktor Orban, izvor: youtube.com (screenshot)

Objavio: Magločistač

13.05.2020

Kategorija: U fokusu

Mađarski premijer Viktor Orban odbio je poziv predsednika Evropskog parlamenta da učestvuje u raspravi o uvođenju vanrednog stanja u Mađarskoj zbog pandemije korona virusa i posledicama te odluke po osnovna prava i slobode, javila je agencija MTI.

“U ovom trenutku, borba protiv pandemije crpi svu moju energiju i snagu”, naveo je Orban u odgovoru predsedniku EP Davidu Sasoliju.

Pitanje uvođenja vanrednog stanja u Mađarskoj i posledice po pravnu državu biće razmatrano sutra na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta.

Prema pravilima, na ovakvim raspravama učestvuju “šefovi država ili vlada”, naveo je Sasoli u pismu mađarskom premijeru, zahtevajući od Orbana da mu odgovori na poziv.

Budimpešta je, naime, planirala da je predstavlja ministarka pravdea Judit Varga.

Mađarski parlament je krajem marta usvojio zakon koji Orbanu omogućava da do daljnjeg vlada ukazima tokom vanrednog stanja, uvedenog u borbi protiv korona virusa.

Takva ovlašćenja izazvala su zabrinutost predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i upozorenje 16 država članica EU.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač je ocenio da ta rasprava u EP predstavlja “novi lov na veštice”.

“Levičari i liberali se igraju politike u trenutku kada je kontinent suočen sa jednom od najvećih zdravstvenih i ekonomskih kriza kakvu nismo imali jedan vek”, napisao je Kovač na Tviteru.

 

 

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.